reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty, badania USG, wyniki badan

Ja robiłam badania prenatalne w 3 trymestrze, na których się dowiedziałam, że z sercem Julki jest coś nie tak (mimo że na połówkowym wszystko było ok). Prawe komory serca są delikatnie większe niż lewe, przepływy w normie. Lekarz zalecił póki co konsultację z kardiologiem dziecięcym. W piątek mam usg serduszka i mam nadzieję, że nic złego z tego nie będzie. Bardzo się martwię, ale z drugiej strony jeśli coś miało być nie tak to wole o tym wiedzieć wcześniej. Zawsze można wtedy rozpocząć leczenie w optymalnym momencie. Dlatego ja polecam prenatalne w 3 trymestrze.

reklama
Ania na pewno wszystko będzie dobrze, ale mnie to dziwi, że takie badania są dodatkowo płatne, śmiech na sali, to po co robią nam USG - które jest ***** warte tak naprawdę skoro tylko prenatalne coś wykryją? Porażka, chyba faktycznie wolałabym mieć służbę zdrowia jak w UK żeby nie robić psychozy sobie.

Reszcie Dziewczyn gratuluję udanych wizyt :happy2:

ja mialam, i jak ktos ma watpliwosci to jak najbardziej podpisuje sie pod anna! jesli ma sie okazac ze cos jet nie w porzadku to lepiej zeby jak najpredzej, bo wtedy mozna sie przygotowac na rozne ewentualnosci.
wiadomo, sa to dodatkowe koszty i wcale nie male, ale ja bym sobie nie wybaczyla gdyby od tego mialo zalezec jak dzidzia bd sie czula w pierwszych dniach swojego zycia, ze bd musialo czekac na pomoc bo mi bylo szkoda pieniedzy albo ze ich po prostu nie mialam......badania i recepty to priorytet dla mnie.

ja te badanie mam umówione na 9 maja. Ale u mojego gin to badanie prenatalne jest w standardzie wizyt. Z małą u innego lekarza tez tak miałam i nie wiedziałam nawet że jest to dodatkowo płatne. Co prawda wspominał kiedyś ze na nfz się tego badania juz nie robi i że jak ktoś chce to może wtedy robić prywatnie ale to było jak wybierałam lekarza prowadzącego i nie przykladałam do tego uwagi.

A co to są badania prenatalne w 3 trymestrze - co one obejmują? Wydaje mi się że wy mówicie o szczególowym USG z oceną narządów? Czy sa tu jeszcze jakies konkretne badania krwi, testy itp.? Z tego co wiem genetyczne wady wyłapuje się dużo wcześniej 11-13 tc, potem badania inwazyjne typu amniopunkcja, biopsja kosmowki, test NIFTy itp. W 3 trymestrze to juz chyba tylko USG - anatomia płodu, serca narządów, wykrywająca wady rozwojowe nie genetyczne.Takie USG mam co miesiąc ze względu na nieprawidłowe NT w 11 tc.

Własnie czytam co google pisze na temat badan prenatalnych - to jest po prostu USG, które mam co miesiąc :)

Oceniane są te same parametry, co w drugim trymestrze ciąży, tj:

- wymiar dwuciemieniowy główki (BPD)/obwód główki (HC)
- wymiar czołowo-potyliczny główki (FOD)
- wymiar poprzeczny brzuszka (ATD)
- wymiar strzałkowy brzuszka (ASD)
- obwód brzuszka (AC)
- długość kości udowej (FL)
- długość kości ramiennej (HL)

aparatka, doklanie tak jak mowisz, ocena narzadow. tam gdzie ja mam wizyty robi usg, ale juz nie tak dokladnie,
karolq to super masz, w takiej sytuacji tez bym odpuscila

Wieści po wizycie. Dawid waży 1800 , wygląda b.ładnie;-) ja mam anemie żelazo 2x1 dziennie, szyjka fatalna więc dalej zalecenia pt.zero seksu, dzwigania, nospa i luteina no i 06.MAJ kolejna wizyta

reklama
Do góry