Powiem tak...
Dwa tygodnie temu podejrzewano u mnie c. Pozamaciczna... Ale jest ok. okazalo sie ze ciaza jest 2,5 tyg opozniona w stosunku do terminu om, poniewaz owulacja wystapila przed terminem kolejnej miesiaczki, zamiast w polowie cyklu... I znajduje sie w jamie macicy, nie ma krwiakow nie ma cech oddzielania trofoblastu i zniknal plyn w douglasie ktory byl pozostaloscia po opoznionej owulacji.
Wynik beta widac w moim suwaku jak sie ksztaltowal. Najpierw przyrost byl w dolnej granicy normy potem sie rozkrecil i 100% przyrastalo w ok. 48 h.
Przyrost bety w c. Pozamacicznej moze znajdowac sie w granicy normy, ale tylko wtedy gdy pecherzyk jest w rogu macicy... Czyli tam gdzie ma troche miejsca.by urosnac. Jesli jest w jajowodzie lub jajniku to nie rosnie normalnie.
Nie sugerujcie sie tym ze to pozamaciczna kiedy nic jeszcze nie widac. Pecherzyk 5 mm mialam kiedy beta przekroczyla 1500, a i lekarka powiedziala ze na innym sprzecie mogloby go w ogole nie byc widac. Poza tym wiele zalezy od umiejetnosci lekarza ktory obsluguje usg... Mi jeden stary dziad poopisywal na odwrot jajniki i ten sam staruch wysylal mnie na kuracje metropreksatem czy czyms takim... Pomylil prawy z lewym!!
Jednak takie dzialanie.jest mozliwe jedynie.kiedy na usg widac.wyraznie ze to pozamaciczna i nie ma watpliwosci. Lekarze tez sa narwani i przeczuleni, dlatego.majac drobna przeslanke od razu.sugeruja.najgorsze, zeby nie bylo, ze cos przeoczyli i zaniedbali. Bo niedajboze zostanie posadzony o blad w sztuce...
Dodatkowo pani doktor ktora robila mi tydzien temu usg (to z pecherzykiem.gs 5mm) powiedziala, ze jesli mialam takie hocki klocki z owulacja to moze sie zdarzyc ze w jamie jest jeszcze jeden pecherzyk (bo np na jajniku sa dwie torbielki hypoechogenne jedna mniejsza druga wieksza...), stad tez moglo.wynikac przyspieszenie w przyroscie bety.
Jesli nie macie goraczki, silnych boli.brzucha, plamien to spokojnie do.usg trzeba czekac. Mimo wszystko w wiekszosci.wypadkow w.c. Pozamacicznej sa objawy, ktorych sie.nie bagatelizuje, ale nigdy podejrzenie nie jest.diagnoza... Wszystko.potwierdza usg, ktore czasem po kilku dniach i tak.trzeba koniecznie powtorzyc.
30-08 OM
7-10 test negatywny.
12-10 pozytywny.
14-10 beta 325
15-10 usg nic nie widac
16-10 beta 540
19-10 1444 i 1774 po 10 godzinach.
Usg pokazalo 5 mm pecherzyk z.kropeczka, ktora mozna podejrzewac, ze byla echem zarodka, ale nie potwierdzone.
Jutro o 9:00 mam wizyte i usg, na ktorym mam nadzieje zobaczyc serce. A moze jeszcze nie?
Mysle ze juz tak. Pecherzyk przyrasta w tempie ok 1 mm na dobe, wiec 7 dnia powinien miec 12 lub 13 mm a zarodek okolo 3-4 i serce bijace NA DOBRYM SPRZECIE.
Na to licze. W koncu teraz jakby jestem w koncu 6.tc a nie w poczatku 9 jak.mowi om.
Zrobilam sie madra, bo mam kontakt z pewna pania dr. ktora jest.normalnym czlowiekiem, mowiacym o.wszystkim.a.nie straszacym... Niestety prowadzic mnie nie moze, ale moze wspierac