reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

wizyta u pediatry-raport

justynko to że ta skaza jest mała to pediatra mi powiedziała,ale fakt,ta wysypka jest nieduża,może pomogło oilatum.Kazała mi jeść max tylko 1 serek dziennie i wtedy nic innego mlecznego w ciągu dnia.

reklama
No i wczoraj zaliczylismy wizyte w poradni rehabilitacyjnej. Okazało sie ze wcale nie ma takiego silnego napiecia miesniowego, co prawda preferuje prawą stonę. No i wyszło że za krótko trzyma główke leżac na brzuszku.
Dostalismy skierowanie na rehabilitację i profilaktycznie do neurologa.

My dzisiaj byliśmy na drugim szczepieniu, znowu polały się łzy, że też te szczepienia są takie nieprzyjemne ::)
waga: 5900 kg
wzrost: 61 cm
obwód główki 40 cm
obwód klatki 40 cm
Pani doktor powiedziała, że Weronisia bardzo ładnie się rozwija nic tylko się cieszyć :laugh:

ewa26 pisałaś wcześniej że masz doświadczenie z wysypkami u swojego synka... Może coś mi poradzisz... Kasia od drugiego tygodnia życia ma suche krostki na buzi. Gdy później doszły takie same na nóżkach przy każdej wizycie w przychodni pytałam czy to aby nie skaza tym bardziej że Kasia ciągle miała problemy z brzuszkiem (wymioty, płacz po puszczaniu bączków itd) ale Pani doktor najpierw powiedziała że to potówki i trzeba wysuszać, a potem że taki defekt kosmetyczny (sucha skóra) i kąpać w oliatum. Minęły 2yg odkąd ją porządnie nawilżam i nie ma żadnej poprawy. Myślę o prywatnym lekarzu i jak tylko się wyleczę do takiego ruszę, ale może ty mi coś podpowiesz?

Emih spróbuj na buzie Sudokrem lub maść z wit A (bez recepty w aptece ok.2 zł i dobra na wszelkie wysypypki i odparzenia pupy)a na nóżki wykąp w krochmalu lub nadmanganian potasu( 2-3 kryształki aby tylko woda była leciuko zabarwiona). Olek ma na nóżkach tarke cały czas i to taki jego urok. Kąpie go w krochmalu lub nadmanganianie i przechodzi. Podobnie buzie smaruje albo tym kremem lub mascią kilka razy dzienie i ani sladu.

Jesli skóra na buzi jest sucha to maśc a jak np wygląda to jak uczulenie od mrozu to sudokrem.
Krostki na buzi mogą być tez od czegoś co Ty zjadłaś (jesli karmisz) lub cos wprowadziłaś np zmiana mleka poczatkowego. Może być to reakcja na powietrze zbyt suche w domu lub poprostu TRąDZIK NOWORODKOWY.

Robine miał wszelkie badania (ja jestem alergikiem i mam skaze białkową oraz jako dziecko chorowałam na zespół złego wchłaniania więc jest przebadany).
Powinno pomóc.
PZDr
Jak coś sobei przypomne jescze to napisze.
P.S. Przepis na krochmal ciekły jak i do okładów prześle na PRIV

eWA26 dzięki za odpowiedź. Spróbuję tą maść bo sudokremem smarowałam ją na samym początku i nie pomogło, nadmanganian na nóżki "robiłam" w tym samym czasie i nic (to wtedy gdy lekarka powiedziała że to potówki) To wygląda jak tarka- dokłądnie jak piszesz i jest koloru skóry. Czasem robi się na buzi trochę czerwone. Lepiej jest gdy... wyjdziemy na mroźny spacer ??? Może to krem nivea pomaga (ale w domu niekoniecznie) albo jak podsunęłaś mi myśl- jest tu zbyt sucho... No nic... w przyszłym tyg kupię tą maść żeby mieć czyste sumienie że spróbowałam wszystkiego  ::) A karmię piersią i od samego początku nie jem prawie nic ze względu na ten jej brzuszek... Ale coś mi się wydaje że na marne... Gdy już jestem niemal pewna że to np mleko bo przestaje płakać i wymiotować- po kilku dniach prawidłowość szlag trafia... Więc niestety traktuję moją kruszynkę jak poligon doświadczalny  ::)
Jeszcze raz dzięki. Pzdr
Ps. acha... i te krostki jeszcze nigdy na dobre nie zniknęły. Są non stop odkąd się pojawiły :(

reklama
Emih jeśli to nie uczulenie, tylko sucha skóra, a nic nie pomaga to spróbuj krem Balneum. U nas pomogło po dwóch dniach. A też przez dwa tygodnie zastanawiałam się czemu ta wysypka nie schodzi ::) Tylko cena gorsza niż za maść z wit. A, bo ok. 20 zł ;)

Do góry