reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyta u lekarza

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Magduśka, ja chodzę do Luxmedu na Legnickiej. Ciążę prowadzi dr Małgorzata Królik i jestem z niej bardzo zadowolona. Wcześniej chodziłm do Mediconceptu do Góreckiej też było super, ale w Luxmedzie nie muszę płacić, bo mam abonament

reklama
A to ci dopiero! Bo ja mieszkam tuż obok Luxmedu! I nie wiedziałam, że mają tam gin. Pod latarnia najciemniej, chi chi!
magduśka

Super dziewczyny, że z dzidziami wszystko w porządku :) Od razu człowiekowi lżej, prawda?

Dziś wieczorem też mam badanie połówkowe i ciekawe czy dzidzia zrobi mi prezent i pokaże co ma między nóżkami ;)

A co do kolorów. Mam ciotkę z Krakowa i tam podobno jest odwrotnie. To znaczy kolor niebieski jest dla dziewczynek, bo to jest kolor Maryjny, a różowy jest przeznaczony dla chłopców (czerwony to kolor Chrystusa). Może gdzieś tam w niektórych tradycjach rodzinnych to się zachowało...

okropienstwo - roz dla chlopca ? jakos to do mnie nie przemawia; chociaz nie powiem - michal mial czerwone body jak byl maly - a teraz nosi czerwone koszulki i bluzki, pomaranczowe tez - ale rozowe ???

no coz - ale to nie jedyna taka dziwna tradycja jak sie domyslam :)

Jak dla mnie - dla dziewczynki kolor nie ma znaczenia.
Dla chłopca też - poza tym różowym :) czerwony mi już pasuje.

Ja słyszałam, że kolorki się wzieły już z czasów starożytnych - niebieski był dla chłopców, kolor niebies bogów i wogóle, jako dla przyszłych głów rodzin - różowy mniej znaczący dla dziewczynek... ja bym chłopca na różowo nie ubrała :D a w niebieskim to każdemu ładnie :)

Dziewczyny! Ubierajcie dzieciaczki na biało, zielono, żółto, fieletowo, czerwono i pomarańczowo i problem będzie z głowy. Niech wówczas ludize się zastanawiają co macie w wózkach.

Idzia, dzięki za pocieszenie, zostanę przy "ONO" chociaż już mój mąż się cieszy, że to druga "kochajka".
Oczywiście najważniejsze jest to, że jest zdrowe, ale czy może być takie "grube"?

aska00 pisze:
Dziewczyny! Ubierajcie dzieciaczki na biało, zielono, żółto, fieletowo, czerwono i pomarańczowo i problem będzie z głowy. Niech wówczas ludize się zastanawiają co macie w wózkach.

jestem tego samego zdania:) masza dzidzia bedzie w zielonym zoltym..... roz nigdy nie znosze tego koloru!fu

Mieszkam w Krakowie i pierwszy raz słyszę, żeby tutaj Żuczku były odwrotne kolory. Nie spotkałam ani w sklepach ubranek dle chłopców różowych ani na spacerze chłopca w kolorze różowym! Może (jeżeli kolory są związane z Maryją i Chrystusem) chodzi bardziej o jakąś podkrakowską wieś? ale naprawdę nigdy o tym nie słyszałam.
Ja już kupuję różowiutkie sukieneczki i body na allegro! Są takie słodziutkie!!! ;D

reklama
Co do kolorów ciuszkówdla okreslonej płci,to ja kupuję ciuszki w kolorach uniwerslanych i nie chcę mojego małego mężczyznę ubierać tylko na niebiesko, bo i mi i jemu się znudzi! Uwazam, ze w czerwieni,zieleni czy fiolecie i zółci każde baby ślicznie wyglada:) i tak będę wszystkim mówiła!

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry