Ewcia to nie masz sie czym martwić firmy nie zamyka , więc wszystko tak jak pisałam , mozesz spać spokojnie tylko nie daj sie wyrolować. Może lepiej jednak zadzwoń do tej państwowej inspekcji pracy i dowiedz się jak masz to wszystko prawnie załatwić , żeby facet nie mógł sie doczepic np. do tego , że za póżno podanie złożyłaś o wychowawczy . To bardzo ważne jeśli będzie chciał , może tego bardzo przestrzegac. U mnie w firmie takie podanie trzeba złozyć najpóżniej 6 tygodni przed koncem urlopu macierzyńskiego. Ja i tak wybieram się do PIP ponieważ też nie chcę mieć nieprzyjemności . U mnie tez patrza na zasadzie a może jednak uda sie ją zwolnić co będzie etat blokować.
reklama
E
ewcia1981
Gość
Madzia troche jestem spokojniejsza poniewaz ja na umowei mam napisane ze jestem zatrudniona w firmie w POZNANIU tam gdzie glowna siedziba a miejsce wykonywania pracy to Zory, wiec nie ma sie czym przejmowac tylko tak jak mowisz nie da sie im, tym bardziej ze macierzysnki wyplaca ZUS a nie pracodawca
Orzech
Fanka BB :)
ewcia ja sie na tym kompletnie nie zna, wiec nie mam jak CI pomoc, ale na pewno Magda ma racje, powinnas zadzwonic do PIP. Szczegolnie w takich przypadkach powinnas wiedziec co CI wolno i czego mozesz sie domagac.
Chwataj za sluchawke i dzwon, a potem powiedz nam co CI powiedzieli
Chwataj za sluchawke i dzwon, a potem powiedz nam co CI powiedzieli
E
ewcia1981
Gość
Dziewczyny ulzylo zadzownilam do kadrowej mojego meza ..super babka ...powiedziala mi ze jestem w lepszej sytuacji niz te dziewczyny ktore tam pracuja.Przyslugiwac mi bedzie caly macierzysnki czyli 112dni + zalegly urlop ktory musze wykorzystac ale nie godizc sie na wyplacenie ekwiwalentu.Potem dwa tygdonie przed koncem macierzysnkiego pisac o udzielenie urlopu wychowaczego ( pisemko pomoze mi napisac i wyslac poleconym za potwierdzeniem odbioru by miec poswiadczenie ze wyslane) , i takiego urlopu musza udzielic gdyz umowe mma do 31,12,2006 a tym bardziej ze nie jest to upadlosc calej firmy tylko kilka sklepow a ja na umowie tak jak wam wczesniej pisalam mam adres glownej siedziby tylko miejsce wykonywania pracy to moja miejscowosc.
Wazne jest by treminy wnioskow o udzielenie byly z wyprzedzeniem , tego mam najbardziej pilnowac.
Macierzysnki wyplacca ZUS a urlop wychowaczy bedzie nam przyslugiwal poniewaz ja od dluzszego czasu jestem na zwolnieniu lekarskim i nie mam wynagrodzen , a meza dochod nie przekroczy 586zł na jedna osobe.Tyma bardziej ze bedzie nas juz trzech:-) Tym bardziej ze urlop wychowawczy wyplaca Urzda Miasta a nie pracodawca
Na umowie ma napisana najnizsza krajowa. tutaj tez trzeba bedzie pobrac zaswiadczenia o dochodach zUrzedu Skarbowego.
Uffffffff troche juz mi lzej
Wazne jest by treminy wnioskow o udzielenie byly z wyprzedzeniem , tego mam najbardziej pilnowac.
Macierzysnki wyplacca ZUS a urlop wychowaczy bedzie nam przyslugiwal poniewaz ja od dluzszego czasu jestem na zwolnieniu lekarskim i nie mam wynagrodzen , a meza dochod nie przekroczy 586zł na jedna osobe.Tyma bardziej ze bedzie nas juz trzech:-) Tym bardziej ze urlop wychowawczy wyplaca Urzda Miasta a nie pracodawca
Na umowie ma napisana najnizsza krajowa. tutaj tez trzeba bedzie pobrac zaswiadczenia o dochodach zUrzedu Skarbowego.
Uffffffff troche juz mi lzej
shady
helllloooo brzuchatki
widze ze dzis motywem przewodnim jest urlop wychowawczy....jesli tak to moge o cos spytac???
Magdziu ja mam taka sytuacje: mam umowe do konca ciazy, a pozniej mi ja przedluza o macierzynski.....i mam pytanko w zwiazku z tym, chcialabym od razu tez isc na wychowawczy, czyli co? mam zlozyc podanie o wychowawczy od razu z macierzynskim? i jesli tak to kiedy? przed porodem jeszcze czy juz po, bo zielonego pojecia nie mam....no i nie wiem o ile przedluza mi umowe bo nie ukrywam ze bym chciala cale 3 lata wychowawczego wykorzystac, wiec jesli podpisza ze mna np na rok to co wtedy? tylko rok moge miec wychowawczego??? ja slyszalam ze w razie kija a marchewki ten obowiazcek przejmie od pracodawcy urzad pracy, a z drugiej strony slyszalam ze jezeli poprosze od razu o caly wychowawczy to podczas tego urlopu nie moga mnie zwolnic...wiec jak to jest??? bede wdzeiczna za odpowiedz bo powiem szczerze zaczynam wariowac a do PIPY sie dodzwonic to graniczy z cudem
Shady to w wawie macie takich liberalnych pracodawców? Nie należy ci sie w ogóle wychowawczy tylko macierzyński. nie możesz pisać podania o urlop wychowawczy jeśli umowę masz miec przedłużoną tylko o czas macierzyńskiego , bo twoja umowa o prace nie sięga dalej niz do momentu porodu. Możesz jedynie macierzynski przedłużyć sobie o przysługujacy ci urlop wypoczynkowy. Pośredniak nie będzie wypłacał ci wychowawczego co najwyżej zasiłek dla bezrobotnych. Chyba , że ja sie nie znam , albo żle cie zrozumiałam?
shady
aaa tam ja juz polozylam laske na kase na wychowawczym chodzi mi tylko o to , ze slyszalam ze jesli bede na wychowawczym, bo pracodawca np.przedluzy mi umowe np na rok to dalsza czesc urlopu przejmuje posredniak (nie wyplacajac mi kasy) wiem ze moge starac sie o kase jako zasilek z zusu i to jest ok .500 zl....chodiz mi tylko o to ze wtedy bedac na wychowawczym liczy sie staz pracy i do emerytury a na tym mi najbardziej zalezy
reklama