reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

witam!!

Ewcia to nie masz sie czym martwić firmy nie zamyka , więc wszystko tak jak pisałam , mozesz spać spokojnie tylko nie daj sie wyrolować. Może lepiej jednak zadzwoń do tej państwowej inspekcji pracy i dowiedz się jak masz to wszystko prawnie załatwić , żeby facet nie mógł sie doczepic np. do tego , że za póżno podanie złożyłaś o wychowawczy . To bardzo ważne jeśli będzie chciał , może tego bardzo przestrzegac. U mnie w firmie takie podanie trzeba złozyć najpóżniej 6 tygodni przed koncem urlopu macierzyńskiego. Ja i tak wybieram się do PIP ponieważ też nie chcę mieć nieprzyjemności . U mnie tez patrza na zasadzie a może jednak uda sie ją zwolnić co  będzie etat blokować.

reklama
Madzia troche jestem spokojniejsza poniewaz ja na umowei mam napisane ze jestem zatrudniona w firmie w POZNANIU tam gdzie glowna siedziba a miejsce wykonywania pracy to Zory, wiec nie ma sie czym przejmowac tylko tak jak mowisz nie da sie im, tym bardziej ze macierzysnki wyplaca ZUS a nie pracodawca

ewcia ja sie na tym kompletnie nie zna, wiec nie mam jak CI pomoc, ale na pewno Magda ma racje, powinnas zadzwonic do PIP. Szczegolnie w takich przypadkach powinnas wiedziec co CI wolno i czego mozesz sie domagac.
Chwataj za sluchawke i dzwon, a potem powiedz nam co CI powiedzieli :)

Dziewczyny ulzylo zadzownilam do kadrowej mojego meza ..super babka ...powiedziala mi ze jestem w lepszej sytuacji niz te dziewczyny ktore tam pracuja.Przyslugiwac mi bedzie caly macierzysnki czyli 112dni + zalegly urlop ktory musze wykorzystac ale nie godizc sie na wyplacenie ekwiwalentu.Potem dwa tygdonie przed koncem macierzysnkiego pisac o udzielenie urlopu wychowaczego ( pisemko pomoze mi napisac i wyslac poleconym za potwierdzeniem odbioru by miec poswiadczenie ze wyslane) , i takiego urlopu musza udzielic gdyz umowe mma do 31,12,2006 a tym bardziej ze nie jest to upadlosc calej firmy tylko kilka sklepow a ja na umowie tak jak wam wczesniej pisalam mam adres glownej siedziby tylko miejsce wykonywania pracy to moja miejscowosc.
Wazne jest by treminy wnioskow o udzielenie byly z wyprzedzeniem , tego mam najbardziej pilnowac.
Macierzysnki wyplacca ZUS a urlop wychowaczy bedzie nam przyslugiwal poniewaz ja od dluzszego czasu jestem na zwolnieniu lekarskim i nie mam wynagrodzen , a meza dochod nie przekroczy 586zł na jedna osobe.Tyma bardziej ze bedzie nas juz trzech:-) Tym bardziej ze urlop wychowawczy wyplaca Urzda Miasta a nie pracodawca
Na umowie ma napisana najnizsza krajowa. tutaj tez trzeba bedzie pobrac zaswiadczenia o dochodach zUrzedu Skarbowego.
Uffffffff troche juz mi lzej

czesc baryłki i niebaryłki... :)

Kika... a jednak to nie był fałszywy alarm... gratulacje... Kubełek cuuuudny.... :)

no to teraz ide spac... :)

helllloooo brzuchatki :)
widze ze dzis motywem przewodnim jest urlop wychowawczy....jesli tak to moge o cos spytac???
Magdziu ja mam taka sytuacje: mam umowe do konca ciazy, a pozniej mi ja przedluza o macierzynski.....i mam pytanko w zwiazku z tym, chcialabym od razu tez isc na wychowawczy, czyli co? mam zlozyc podanie o wychowawczy od razu z macierzynskim? i jesli tak to kiedy? przed porodem jeszcze czy juz po, bo zielonego pojecia nie mam....no i nie wiem o ile przedluza mi umowe bo nie ukrywam ze bym chciala cale 3 lata wychowawczego wykorzystac, wiec jesli podpisza ze mna np na rok to co wtedy? tylko rok moge miec wychowawczego??? ja slyszalam ze w razie kija a marchewki ten obowiazcek przejmie od pracodawcy urzad pracy, a z drugiej strony slyszalam ze jezeli poprosze od razu o caly wychowawczy to podczas tego urlopu nie moga mnie zwolnic...wiec jak to jest??? bede wdzeiczna za odpowiedz bo powiem szczerze zaczynam wariowac a do PIPY sie dodzwonic to graniczy z cudem :(

Shady to w wawie macie takich liberalnych pracodawców? Nie należy ci sie w ogóle wychowawczy tylko macierzyński. nie możesz pisać podania o urlop wychowawczy jeśli umowę masz miec przedłużoną tylko o czas macierzyńskiego , bo twoja umowa o prace nie sięga dalej niz do momentu porodu. Możesz jedynie macierzynski przedłużyć sobie o przysługujacy ci urlop wypoczynkowy. Pośredniak nie będzie wypłacał ci wychowawczego co najwyżej zasiłek dla bezrobotnych. Chyba , że ja sie nie znam , albo żle cie zrozumiałam?

aaa tam ja juz polozylam laske na kase na wychowawczym chodzi mi tylko o to , ze slyszalam ze jesli bede na wychowawczym, bo pracodawca np.przedluzy mi umowe np na rok to dalsza czesc urlopu przejmuje posredniak (nie wyplacajac mi kasy) wiem ze moge starac sie o kase jako zasilek z zusu i to jest ok .500 zl....chodiz mi tylko o to ze wtedy bedac na wychowawczym liczy sie staz pracy i do emerytury a na tym mi najbardziej zalezy

reklama
Do góry