reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści z wizyt

Ewunia współczuje Ci :( mnie z kolei trochę mąż wkurzył, bo było duże opóźnienie a ten foch, ze co to znaczy, ze mamy czekać, jak byliśmy umówieni na godzinę...no szkoda słów, ja już od dwóch lat siedzę pod różnymi gabinetami a ten dwóch godzin nie może zaczekać :/
Ale potem było już super, mały człowiek co prawda nie bardzo chciał współpracować (to pewnie po tatusiu ma...), ale widzieliśmy wszystkie narządy, policzyliśmy paluszki w raczkach, NT 1.7 mm, CRL 6.5 cm, tętno 164, nosek jest :) i na 90% jest tez mały penis, wiec tak jak czułam będzie syn! Pappa i hcg tez w porządku, szyjka prawie 4 cm, no i najważniejsze według pani doktor wyniki cukru mam ok. Także wszystko na razie jest super, mogę chodzić na basen i ćwiczyć sobie trochę w domu :) następna wizyta za 4 tygodnie.

reklama
@Ewunia1981 no faktycznie wizyta średnio udana... ale wiesz, 'ciesz się że serduszko bije' ;) jak by to pan Doktor powiedział!
omijaj tą klinikę szerokim łukiem. napisz skargę i opinię, niech inne kobiety wiedzą że idąc że skromnym budżetem na samo usg, zostanie im zlecone jeszcze i to i tamto, a może jeszcze co innego wymyśli. jeśli miałaś badania od innego lekarza, to nie powinien Cię w żaden sposób naklaniac.. tylko poinformować, bo to nawet pisze pod wynikami badań, że pacjent poinformowany.
ale nie ma co się denerwować!
z dzidziusia wszystko pięknie, gratulacje :) 7,5cm to już kawał dzidziusia ;)

Hej moje kochane.
Jestem już po wizycie. Niestety przesunęli mi badania o 2 godz wiec z dojazdem powrotnym z Gdańska do mojej mamy trochę mi to zajęło.....
Ogólnie rzecz biorąc to jestem pierwszy raz bardzo niezadowolona z badań w Invicta w Gdańsku! Zapłaciłam 280 zł za samo usg a lekarz przez większość badania skupiał się na usilnym namawianiu mnie na badania genetyczne z krwi!!
Przerwałam mu i zapytałam się czy z dzieckiem wszytko jest dobrze - a on do mnie ale ja nie mogę tego stwierdzić czy wszytko jest dobrze! To jest tylko usg a nie wiem czy dziecko nie ma wady genetycznej itp!! I cały czas mówił tylko o wadach genetycznych....(bo usłyszał , że mieszkam w NO!)... dopiero jak mu powiedziałam,ze Ok zrobię dziś Test Papp- i B-HCG to zaczął mówić o dziecku w bardzo ładny sposób. Zaraz zaczął pokazywać brzuszek,nóżki,raczki, pokazywał jak leży na boczku na lewym policzku..... Serduszko 163, 7,5 cm szczęścia. Co do płci nie powiedział,ze potwierdzi wynik z NO,bo jego zdaniem jest to zbyt wczesny etap ciazy i jeszcze wszytko może się zmienić !!! Przepukliny żadnej nie ma u Maleństwa.....
Opisu badania nie otrzymałam!, bo będzie do odbioru razem z wynikami Papp-a i oczywiście zaraz zalecił mi wizytę u genetyka! Zapisałam się oczywiście (za 3 tyg) ,ale jak przyjechałam do domu to stwierdziłam, że jemu głównie chodzi o nabijanie kasy na badaniach genetycznych i zbędnych wizytach u genetyka!
W NO przysłali mi z Oslo wyniki prawdopodobieństwa wystąpienia u Maluszka wad gen oceniając mój stan zdrowia (na podstawie całej dokumentacji medycznej i szczegółowego,wywiadu). Wyszło prawdopodobieństwo 0,5%/100%. Tu on również potwierdził,ze No jednak w Norwegii się nie pomylili z szacowaniem procentowym,ale skierowanie na badania krwi mi wypisał i osobiście ze mną poszedł żebym przypadkiem się nie rozmyśliła po wyjściu z gabinetu!! Dzisiaj zostawiłam u nich 500 zł. Wizyta u genetyka kolejne 200 + niewiadomo co jeszcze zleci genetyk,by może zrobić!!! Nie chcę żyć w strachu i czekać w ciągłej niepewności, czy z dzieckiem jest dobrze czy nie!!!
Powiem Wam tak, tu nie chodzi mi o kasę,bo wiadomo,że zdrowie i życie dziecka jest najważniejsze, ale wkurza mnie takie chamstwo! Perfidne wyłudzanie kasy,bo widzi, że człowiekowi zależy!
Jestem tak zła, że chyba zadzwonię do nich w przyszłym tygodniu i odmówię tą wizytę, powiem o tym jak mnie potraktował i poproszę o przesłanie opisu usg i wyników krwi na maila....
Poza tym ostrzegał mnie, że lepiej zrobić te testy z krwi,bo jeżeli wykonuje się już amniopunkcję u dziecka, to co 2 zabieg kończy się w ciągu tygodnia poronieniem..... Boże też mi nagadał, że powinnam już się cieszyć, że jest tętno u dziecka, bo co 5/6 kobieta,która do niego przychodzi dowiaduje się że niestety dziecko już nie żyje....
Powiem Wam na serio jestem bardzo, bardzo zniesmaczona do tego miejsca i ja już w życiu tam nie wrócę!!!

Najważniejsze dla mnie z tego wszytkiego jest to, że dziecko jest zdrowe! Teraz pozostaje mi tylko czekać na otrzymanie opisu i wyników.
No nie moge. Wspolczuje, co za podejscie, ja pierdziele... moj ginekolog tez mnie ogolnie namawiał na pappe i namowil zreszta, bo zrobilam, ale w zupełnie innej atmosferze sie cala wizyta odbyla, i bez przesady ale taka nachalnosc... dobrze ze z dzidzkiem wszystko ok ;)
Ewunia współczuje Ci :( mnie z kolei trochę mąż wkurzył, bo było duże opóźnienie a ten foch, ze co to znaczy, ze mamy czekać, jak byliśmy umówieni na godzinę...no szkoda słów, ja już od dwóch lat siedzę pod różnymi gabinetami a ten dwóch godzin nie może zaczekać :/
Ale potem było już super, mały człowiek co prawda nie bardzo chciał współpracować (to pewnie po tatusiu ma...), ale widzieliśmy wszystkie narządy, policzyliśmy paluszki w raczkach, NT 1.7 mm, CRL 6.5 cm, tętno 164, nosek jest :) i na 90% jest tez mały penis, wiec tak jak czułam będzie syn! Pappa i hcg tez w porządku, szyjka prawie 4 cm, no i najważniejsze według pani doktor wyniki cukru mam ok. Także wszystko na razie jest super, mogę chodzić na basen i ćwiczyć sobie trochę w domu :) następna wizyta za 4 tygodnie.
Gratuluje!!! Kolejny chlopiec sie zapowiada :)

Gratuluje dziewczyny zdrowych maluszkow:) a co do wizyty Ewuni to szkoda slow i nerwów, co druga amnio kończy sie poronienien??? Chyba jak on ją wykonuje...
Nie wracaj tam nigdy

Super! Gratuluję kochana! A mężowie czasami może bardziej przezywają od nas nasze wizyty??? Mój niestety nie mógł ze mną tym razem przylecieć, bo ma bardzo gorący okres w pracy i wszystkie urlopy są zawieszone....
Najważniejsze, ze Maluszek jest zdrowy! Jeszcze raz gratuluję!!!

@Ewunia1981 no faktycznie wizyta średnio udana... ale wiesz, 'ciesz się że serduszko bije' ;) jak by to pan Doktor powiedział!
omijaj tą klinikę szerokim łukiem. napisz skargę i opinię, niech inne kobiety wiedzą że idąc że skromnym budżetem na samo usg, zostanie im zlecone jeszcze i to i tamto, a może jeszcze co innego wymyśli. jeśli miałaś badania od innego lekarza, to nie powinien Cię w żaden sposób naklaniac.. tylko poinformować, bo to nawet pisze pod wynikami badań, że pacjent poinformowany.
ale nie ma co się denerwować!
z dzidziusia wszystko pięknie, gratulacje :) 7,5cm to już kawał dzidziusia ;)
Tak też zrobię. Specjalnie wybrałam tę Klinikę, bo prowadziłam tam 10 lat temu ciążę I na serio byłam bardzo zadowolona..... ale to czego wczoraj doświadczyłam było jakimś niezrozumiałym dla mnie epitetem..... Nigdy już tam nie wrócę!

Gratuluje dziewczyny zdrowych maluszkow:) a co do wizyty Ewuni to szkoda slow i nerwów, co druga amnio kończy sie poronienien??? Chyba jak on ją wykonuje...
Nie wracaj tam nigdy
Dziś przez tą wizytę pół nocy nie mogłam spać.... Brzuch mnie aż z nerwów rozbolał i musiałam ratować się No-spą....a rano wstałam nieprzytomna z bólem głowy....

Dziś przez tą wizytę pół nocy nie mogłam spać.... Brzuch mnie aż z nerwów rozbolał i musiałam ratować się No-spą....a rano wstałam nieprzytomna z bólem głowy....
Nie denerwuj sie bo juz po wszystkim, teraz jak istnieje gdzieś ich strona lub opinie to napisz swoja by w przyszłości inne kobiety nie dały sie naciagac takim lekarzom, kto wie co jeszcze byłby w stanie powiedzieć i naklamac żeby nakłonić na kolejne badania:/ aż strach myśleć. Dawno nie slyszalam tak nieprofesjonalnych slow od lekarza który ma naprawdę ważną role w procesie ciąży.

Sky_84 u mnie też maluch i to bardzo nie chciał współpracować,leżał do Nas plecami i w żaden sposób nie chciał się obrócić.Lekarz strasznie się męczył,by pomierzyć a na dodatek ruszał się jak szalony[emoji4].U mnie dodatkowo badanie utrudniało tyłozgięcie macicy i niestety moja nadwaga[emoji58].Dokładnie teraz pomiarów nie pamiętam,ale nosek był,serduszko prawidłowe 154 tętno,rączki,nóżki widziałam.CRL 6,87 i NT 2.3 albo 2.4.Lekarz powiedział,że wszystko na Usg wygląda prawidłowo.Na razie nie wiemy,kto w moim brzuszku mieszka,może na połówkowym się dowiemy.
Lekarz to jak tylko zobaczył jak maluch jest ułożony to zrezygnowany powiedział,że przez cały dzień ma takie trudne przypadki do badania[emoji85].
Za tydzień mają być wyniki Pappa do odebrania.

reklama
Do góry