reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Gratuluję pierwszych ząbków :)

Kat, co do karmienia, to wiele Ci nie pomoge, u nas Hania pije z piersi ok 5 min i juz po wszystkim.
Może sprobuj raz Stasia dokarmic mm, zobaczysz ile wypije i na ile mu to wystarczy.

reklama
Staś przybiera bardzo harmonijnie, twardo trzyma się swojegp przedziału na siatce centylowej, średnio 220-230 gramów mu przybywa. Tylko jest to okupione nieustannym wręcz karmieniem, dlatego się zastanawiam, czy nie mam za mało mleka. Wczoraj wieczorem ok.3 godz.od ostatniego karmienia usiadłam z laktatorem (ręcznym) i w ciągu pół godziny ściągnęłam 140 ml. Dziś mu podałam, domagał się mniej niż godzinę od ostatniego posiłku. Obciągnął całe 140ml i chciał jeszcze. Potem ok.15-20 minut jeszcze dojadał z cyca (przełykał), dopiero po tym czasie zaczęło się ciumkanie byle ciumkać. Gdzie on to wszystko mieści? Oczywiście starczyło mu na ok.godzinę.

kat najlepszy laktator to dziecko:tak:, żaden tyle nie ściągnie co ono. moja też długo na cycu wisiała, 3 miesiące miałam wycięte z życiorysu, potem powolutku się normowało, teraz kwadrans i po jedzeniu, jak chce poleżeć/zasnąć/odpocząć to dłużej. Pamiętaj, że jak dasz mm to w miejsce tego posiłku ściągasz mleko. moja dziś nie umie pić ze smoczka, a w szpitalu dostawała kilka razy mleko z jednorazowej butli, jak próbowałam raz w listopadzie podać butelkę językiem wypychała smoczek i przygryzała go miejscem gdzie będzie miała trzonowce. próbowałam potem jeszcze kilka razy, efekt ten sam. ściągnięte mleko podawałam strzykawką z drenem lub samym drenem. teraz dostaje słoiczki plus deserki z kleikiem i moim mlekiem, ale to już łyżeczką. Niekapka nie chcę raczej wprowadzać, podaję jej wodę z filiżanki ;-) mała fajnie reaguje na nagą pierś - śmieje się do niej, obejmuje, liże, ślini, przytula.. komedia:-D teraz jak już sama siada widzi więcej i częściej może sama się poprzytulać do cyca:tak::-D

ściągnęłam 210 ml, idę spać ;-)

Ostatnia edycja:
kaira cieszę się,że wszystko jest dobrze:) Jeszcze przenosisz;)Zobaczysz:))))
Kwiatuszku właśnie przeczytałam o Kasi na głównej stronie.....łzy lecą....Kolejna młoda osoba:((((Dwie maluśke prześliczne córeczki bez ukochanej mamy...
Jak Oliwka?
Pleni gratulki ząbka:)))U nas od 2 tyg lewa dolna jedynka ale jakoś wielce w górę się nie pnie,a druga obok juz od kilku dni drapie.
Pleni czy późniejsze wychodzenie zębów może zależeć od wit.D? Kuźwa jestem tak zła,ze wtedy posłuchałam lekarki i małej latem w słoneczne dni jej nie podawałam,bo niby co za dużo to niezdrowo a wit,d też potrafi narobić szkód.Po lecie było mi trudno wbić się w rytm podawania i tez zdarzało mi się zapomnieć.Ostatnio też usłyszałam od innej lekarki,ze nie trzeba podawać jak świeci słoneczko...
Czy wit.C moze powodować marchewkową cerę,tzn.ciemniejszą karnację u dziecka?Co kogoś spotykam ja czy moja siora to mówią nam,ze nasze dzieci chyba dużo marchewki jedzą,a wcale nie.Właśnie bardzo na to ważam i wybieram takie słoiki,zeby było jej w nich najmniej albo w ogóle ,to samo deserki,same owoce i już,soków mała nie pije. Wit.c dostaje co drugi dzień,chyba,ze jest jakaś niemrawa albo miała z kimś podziębionym kontakt to podwójną dawkę jednorazowo.Bynajmniej ja małej super przez słoncem też nie chronie.Sama już nie wiem.
Prija a co u Was?Sama widzisz jak sporadycznie zaglądam,teraz mała śpi,wiec luz,ale przez reszte dnia mam armagedon,włazi tam gdzie nie ma,ciągle ratuję ją z opresji,śledzi mnie wszędzie...Nie nadążam z pracami domowymi,później jak usnie to w nocy mam kupe roboty,której i tak całej nie daje rady odbębnić.

emka wit d ma spory wpływ na kształtowanie kości i zębów. Tak serio to nie można na oko stwierdzić jak jest z ilością wit d w organizmie, potrzebne jest badanie z krwi. Nie sądzę byś sporo namieszała z tą witaminą, ale wkurza mnie takie gadanie lekarzy - najpierw trzeba zrobić badanie na zawartość wit d a potem zalecać dawkowanie tym bardziej, że niedobór i nadmiar jest zły, nawet witamina c jest na cenzurowanym o suplementach diety… | aladieta / a'ladieta . Jeśli chodzi o wit c to ona zwiększa wchłanianie z warzyw czerwonych i żółtych bo beta karoten jest nie tylko w marchewce Witamina A – (Retinol, Beta-karoten) | Witaminy Minerały - Informacje o Witamina A – (Retinol, Beta-karoten). Co do ząbków - nie martw się, mojej koleżanki córa pierwszego ząbka miała na roczek. Też się martwili a wszystko jest ok. dla zębów jest tzw. szeroko pojęta norma. mojej bździągwie też dopiero zębulki startują.

dziś rehabilitantka wpisała małej w kartę 'czworakuje' :) zaczęło się przemieszczanie ;-)

reklama
Tylko kurcze, nie wiem, czy sie martwic czy nie, e Hania jakby tupie lewą nogą. Dzieje się to wtedy, gdy jest aktywna, gdy rusza calym cialkiem. Lewa nozka wtedy czesciej "tupie":baffled:
No i na nogach w doslownie paru miejscach ma takie suche placki, lekko zolte:baffled:

Do góry