reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek zakupowy + wózki + wyprawka i torba

u mnie było kilka czynników które skłoniły mnie do kupna 2 wózków...
wózek terenowy który postawie w wózkarni i będzie on na codzienne spacery po łąkach i lesie- duży masywny, niekoniecznie lekki, duże koła najlepiej popmowane
ale potrzebuje też wózek typowo miastowy zwrotne kólka, łatwy do rozłożenia w miarę mały po złożeniu -do bagażnika
i na wyjazdy parodniowe

reklama
no własnie

my też-teraz kupujemy wózek "na zime"-masywny, trzymający ciepło, dobrze amortyzowany, taki który i po piachu i po błocie pojedzie...a jak ze spacerówka bedzie to sie okaze-albo dokupimy pasującą do stelaza, albo lekka składana do samochodu-wszystko zalezy jak szybko mały bedzie siedział stabilnie-jesli tak jak ja-czyli 4-5 mc to kto wie czy takiej lekkiej miejskiej nie kupimy....a jesli do jesieni bedzie słabo siedział to pewnie taka z mutsy-bardziej zabudowana jest i chyba stabilniejsza pod pleckami- ale jak bedzie-wyjdzie w praniu:-)

Witajcie dziewczyny :-) Jestem mama marcowa tyle ze 2008 :-) Chcialabym napisac wam cos odnosnie wozeczkow poniewaz sama dobrze nie przemyslalam swojego wyboru i efektem czego jest juz 4 wozek ktory wkoncu mnie zadowolil. Opisze Wam na co warto zwrocic uwage zebyscie potem nie zalowaly. A z ta wiedza zrobicie co chcecie :-)

1. Wozek pierwszy kupilam ze wzgledu na to ze byl tani a byl dwufunkcyjny cos takiego WÓZEK WIELOFUNKCYJNY VAJPER + DODATKI OKAZJA!!! (495928233) - Aukcje internetowe Allegro

synek zaczal szybko wyrastac z tego nosidla a poniewaz najlepiej jest aby maluszek jak najduzej jezdzil na plasko to juz pojawial sie problem. Mieszkam na parterze ale i tak musialam ten wozek tachac po kilku schodach i bylo to dla mnie irytujace i jeszcze jesli ktos jest po cesarce to wogole. Z marcowymi dzieciaczkami zwykle szybko wychodzi sie na dwor wiec dzien w dzien tachac taki wozio to jest problem. Po za tym trzeszczal nieporeczny i wielki zeby go do auta spakowac. Po przelozeniu raczki niesterowny wiec w spacerowce sie ciezko prowadzilo i manewrowalo wozkiem. Trzeba wziac pod uwage ze z takim maluszkiem sie czesciej chodzi do lekarza bo co chwila badanie szczepienie itp wiec w zaleznosci jak daleko przychodnia jest i czy jestescie zmotoryzowane wybor wozka jest wazny. Jak musialam wejsc z tym wozkiem do autobusu starego typu to niezle sie nagimnastykowalam po za tym jesli chodzi o przychodnie to trzeba zwrocic uwage czy jest podjazd czy takie tory na schodach. No bo jak tory to masakra zeby wjechac po tym wozkiem 3 kolowym. I nie trudno o wywrotke.

2 wozek to parasolka PROMOCJA MEGGY ROADY do 25kg; DLA DUZYCH DZIECI (485343212) - Aukcje internetowe Allegro
super wozeczek tylko przeszkadza mi to ze nie widze dziecka gdy z nim wychodze . Wozeczek lekki super sie prowadzi ale tez dla dziecka powyzej 1 roku. Kolko nam odpadlo maz naprawil i wozeczek stoi u dziadka i bedzie slozyl na spacerki u dziadziusia jak bedzie starszy bo w tym wozeczku bardzo trzesie

wozek nr 3

to wozeczek wielofunkcyjny OKAZJA! 3 FUNKCYJNY WÓZEK DELTIM FOKUS (487003509) - Aukcje internetowe Allegro i jest super bo nie taki ciezki lekko sie podbija dobra amortyzacja duzy kosz na zakupy duuuza gondola bo moj syn teraz sie w niej jeszcze miesci.fotelik wpinany itp same plusy :-) i przy tym bym zostala ale ze pokoj mojego synka jest malutki to wozeczek sporo zajmuje po za tym spacerowka jest duza i obszerna. No ale teraz zmienilam na wozek nr 4

4 wozek ktory mam teraz i nie zamienie go na nic innego bo nie ma wad jak dla mnie BEBE CONFORT LOOLA 3w1 (gon.space.fot.) + dodatki (492313050) - Aukcje internetowe Allegro
jest dobrze zamortyzowany spacerowka przodem lub tylem do kkierunku jazdy co przy opadach deszczu sniegu lub duzym sloncu jest super rozwiazaniem. Zadna parasolka tego nie zastapi. Wozek lekki i maly po zlozeniu moglby bym tylko wiekszy kosz na zakupy ale na raczkach mozna lekkie siatki powiesic :-)

Powiem wam ze nie jestem osoba zamozna ale utwierdzilo mnie to w przekonaniu ze osob niezamoznych nie stac by kupowac kilkakrotnie to samo. Przemyslcie zanim podejmiecie decyzje bo ja naprawde na wielu rzeczach sie zawiodlam.

jesli chodzi o lozeczko to tez mam drugie bo drewniane mi sie nie sprawdzilo przy nauce chodzenia i wstawania. Gdy syn zaczynal wstawanie bardzo sie obijal, uderzal glowa jak sie przewracal z boku na bok gdy spal a lozeczko bylo 140x70 taki z niego wiercioch. dla swietego spokoju kupilismy turystyczne i kocham to lozeczko bo nie obija sie nie udeza. jest 100% bardziej bezpieczne.

Tak na podsumowanie to same musicie sprawdzic w praktyce co wam odpowiada bo przy pierwszym dziecku to raczej jest chybil trafil :-) Dopiero jak sie dziecko urodzi to sie okazuje co naszym zdaniem jest najlepszym rozwiazaniem. U nas wanienka sie nie sprawdzila tylko wanienka nakladana na wanne, super sa butelki aventu i pamietajcie o nakladkach do karmienia. Ja w szpitalu 3 dni przeplakalam bo maly nie umial chycic piersi bo mam plaskie sutki i tylko przez nakladki szlo jakos. Dla wlasnego spokoju lepiej zainwestowac te 20 zl. co do kosmetykow to mam tylko sudokrem i krem do twarzy nivea dla dzieci na kzda pogode a do kapieli oulinatum . i dla zwolennikow oliwki - lepiej byc ostroznym bo oliwka tez uczula polozna mi mowila zeby w pierwszych 3 miesiacach zycia jej nie stosowac.a po porodzie w szpitalu zapytajcie czego uzywaja do kapieli i jesli maluszek po tym nie ma wysypki to najlepiej tego w domu uzywac. Ja do tej pory zuzywam zakupione kosmetyki ktore nie przydaly sie nam dla malego. sterylizator do mikrofalowki jest super i mikrofala robi u nas z podgrzewacz . mam nadzieje ze chociaz troszke pomoglam pozdrawiam i trzymam za was kciuki bo gdy wasze malenstwa przyjda na swiat to sie okaze na ile wasze wybory beda trafione. nie da sie wszystkiego przewidziec - i cale szczescie :) bo bylo nudno. trzymam kciuki za was i wasze malenstwa

modroklejka ja też mam zamiar kupić różne akcesoria z TT jak dla mnie są po prostu ładne smoczki maja fajny kształt taki jak mi odpowiada.Na pewno nie kupię sterylizatora i chyba zrezygnuje tez z podgrzewacza tej firmy jest dosyć drogi kupie taki uniwersalny co pasuje do wszystkich rodzai butelek i słoiczków można znalesć takie od razu z funkcją sterylizatora wprawdzie ja nie gotowałam butelki przed każdym karmieniem ale przed pierwszym użyciem trzeba wtedy fukcja sterylizacji by się przydała a tak przed karmieniem zawsze zalewałam butelkę wrzątkiem wydawało mi się że to wystarczy tak robiono od zawsze

Ja tylko na chwilke.Poszlam na spacerek z fretka :-) i mi przeszlo,tzn lekka zlosc.Teraz jak czytam swoje posty to raczej 2 raz bym tak nie napisala,musialam byc rano w bojowym nastroju.Z gory przepraszam jesli kogos urazilam a wateczek wozkowy odwiedze dopiero jak kupie swoj wozek.Wozeczek moze byc krytykowany-wklejajac fotki czegokolwiek (ubranek,wozkow) trzeba sie liczyc z krytyka.Zabolala mnie tylko aluzja ze cos celowo nie jest dla dobra dziecka (jakos wzielam to pod siebie) a to nieprawda.W kazdym razie juz mi przeszlo i jestem nastawiona pokojowo.:tak:Forum jest od polepszania humoru,przynajmniej na mnie tak dziala i to mnie cieszy (poza dzisiejszym rankiem hehe).

ten ktoś to ja :) i jak napisałam nie chcę nic narzucać i się wtrącać, tylko chodziło mi o to, aby przy wyborze uwzględniać dobro malucha, ot co, nie zarzuciłam i nie miałam zamiaru zarzucać nikomu, że nie myśli o własnym dziecku, ponieważ jestem przekonana, ze każda z nas chce dla malucha jak najlepiej, tylko nie zawsze to co ładne jest dla bąbla dobre :)

własnie z podgrzewaczem miałąm najwiekszy problem-bo skoro zdecydowałam sie na butelki TT to zaden inny podgrzewacz nie pasował-bo te butelki maja 9 cm srednicy!

co do baldachimu - moim zdaniem to tylko niepotrzebny "łapacz kurzu" :baffled:
te pościele, które pokazujecie mają kołderki o wymiarach 100*135 - to jest bardzo duża kołdra, kupiłam taką mojej 2,5 letniej córce do większego łózka, w łóżeczko niemowlęce to się po prostu nie zmieści... :sorry:
pieluszki "tetrowe" czy inne "niepampersy" - to może wyjść dość drogo ;-) ja jak byłam mała, to podobno potrzebowałam 40 pieluch na dobę... bo pampersa nie trzeba zmieniać za każdym siknięciem, a tetrę niestety trzeba...
Sara, imponująca kolekcja ciuszków i piżamki też fajne :tak:
co do koszul - ja nie wyrzuciłam koszuli w której rodziłam, bo nie była w ogóle zakrwawiona... przy normalnym przebiegu porodu krew nie sika na wszystkie strony ;-)

modroklejka naprawdę maja 9 cm myslałam że mniej a gdzie to wyczytałas czy mierzyłas bo ja szukałam wczesniej ale nic nie znalazłam,a jak maja 9 cm no to może być problem z innym podgrzewaczem

ja śledzę Wasze rozmowy "wózkowe" ale sama jeszcze decyzji do końca nie podjęłam - mam tylko 1 uwagę każdy wózek, gdzie oparcie nie kładzie się całkiem na płasko jest dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia
i podejrzewam, że chodziło chyba modroklejce o to, że zima to będzie jeszcze gdy urodzimy nasze bobaski, bo przecież mamy terminy lutowo-marcowe, czyli moim zdaniem raczej bez gondolki się nie obędzie... chyba że w tym roku zimy już nie będzie ;-)

reklama
ja nie nastawiam się na rodzaj butelek, bo niestety mój 1 synek przez rok był piersiaty - podanie własnego mleka nawet butelką skutkowało wypiciem a potem wymiotami :wściekła/y:, więc mrożonki własnej produkcji szły do kosza i ściąganie przynosiło mi ulgę a dla syna było niepotrzebne
testowaliśmy kilka rodzai butelek
a tak właściwie od butelek ważniejszy jest kształt smoczka
avent mimo że podobny do piersi nie odpowiadał młodemu, jeszcze kilka rodzai też dopiero zwykłe canpolu się sprawdziły
teraz na razie będę karmić piersią - ale tylko do 6 miesięcy - już więcej się nie dam tak zrobić przez malucha:-D:-D- w międzyczasie kupię 1 małą butelkę i wypróbuje czy odpowiada Mikusiowi....
pokarm raczej będę miała bo jak leżałam na patologii 2 tyg temu to jak maluszki płakały to siara zaczęła mi kapać :-D:rofl2::baffled:
wyparzacza nie stosowałam - myłam i potem zalewałam wrzątkiem, raz na jakiś czas dłużej gotowałam w większym garnku
laktator muszę kupić nowy bo stary poszedł w świat
podgrzewacz mam starej generacji...:laugh2: ale jest ok
choć jeśli mlekiem sztucznym karmisz nie możesz wcześniej przygotować mieszanki, lepiej w termosie mieć gorącą wodę, w butelce suche mleko i tak robić "produkcję nocną"
termoopakowanie - dopasuję jak mój królewicz zdecyduje z czego będzie pił:tak::tak::-)

Do góry