reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek zakupowy + wózki + wyprawka i torba

Dziewczynki ja z waszych list nie mam tylko wozka,lozeczka i poduszki do karmienia.Poduszke chce sobie kupic bo podobno bardzo ulatwia sprawe i odciaza kregoslup a sypialnia u nas za mala na fotel do karmienia z prawdziwego zdarzenia.Fotki lozeczka jak juz bedzie oraz wozka wstawie nie z allegro czy sklepu tylko konkretnie z naszego mieszkanka,przy czym wozek to juz chyba...z nasza dzidzia w srodku bo bardzo mozliwe ze kupno wozka odloze na luty:D

reklama
Ja to nie kupuje poduszki do karmienia,wiem ze ulatwia zycie ale moja kolezanka kupila i nie kozystala bo karmila malego tylko 2tyg a poduszki uzyla moze 2razy.

tak samo jak kupila laktator zwykly,do niczego jej sie nie przydal musiala pedzic po elektryczny,ten zwykly wogole nie chcial sie trzymac piersi.
Kupila tez kolyske-uzywala 2miesiace bo potem malemu bylo nie wygodnie.
Sterylizator-odsprzedala kolezance ktora urodzila blizniaczki-dla niej zbedny.
Przewijak z wanienka tez okazal sie nie praktyczny-kupila zwykla wanienke do kapania.
Uwazam ze nie bede kupowac rzeczy ktore wydaja mi sie zbedne i bez ktorych da sie normalnie zyc i wychowywac malucha.
Ale w sumie kazda z nas jest inna i to co dla mnie wydaje sie zbedne dla kogos moze byc wazne.

Dziewczyny!

Wątek zakupowy to jedno, wózkowy to drugie, ale pomyślałam że przyda się wątek na który będzie można wejść i sprawdzić czy ma się wszystko co niezbędne dla maluszka...

Moja propozycja jest taka- utworzę trzy posty-jeden o torbie do szpitala, drugi o wyprawce dla malucha, trzeci o wszystkich dostępnych gadżetach-nie zawsze potrzebnych, ale takich które "sprawdziłyśmy" na własnej skórze..Jak tylko będziecie dopisywać w swoich postach co jest ważne a co nie-ja postaram się to dopisywać do tych pierwszych trzech postów, tak aby zawsze były na początku wątku, aby łatwo było je odnaleźć.

Torba do szpitala- dla mamy - watro zapytać w szpitalu czy mają jakieś szczególne wymagania, ale zasadniczo warto się przygotować na pobyt 2-3 dniowy po porodzie naturalnym i ok 5 dniowy po cesarce

1. Dokumenty-dowód osobisty, książeczka ubezpieczeniowa
2. Wyniki badań-USG z 36 tyg, ostatnie wyniki badania krwi, grupa krwi
3. Koszule nocne-2-3 sztuki, najlepsze takie z rozpinaną lub kopertową górą-żeby łatwo było karmić. Położne polecają do porodu wziąć t-shirt męża, jeśli się nie chce rodzić w koszuli szpitalnej.
4. Staniki do karmienia- lub inne wygodne do spania i chodzenia. No i żeby te wkładki laktacyjne się czegoś trzymały
5. Majtki siatkowe lub inne jednorazowe, lub takie które potem wyrzucimy- ilość zależy od tego jak długo będziemy w szpitalu po porodzie-zasadniczo jeśli wypuszczą nas na 3 dobę po porodzie naturalnym powinno wystarczyć chyba 5 par
6. Szlafrok- na porodówkach podobno jest ciepło więc chyba nie ma co zabierać za grubego
7. Podkłady poporodowe-podobno najlepsze są Bella- ilość-na początek chyba paczka wystarczy, jakby co mąż zawsze może dokupić, ew. takie maty 50x60 cm do podłożenia pod pupę jak leżymy
8. Wkładki laktacyjne
9. Laktator- wg uznania-niektóre mamy nie wyobrażają sobie bez niego życia, dla innych sprzęt całkowicie zbędny
10. Tantum Rossa + ew. zestaw do irygacji-można zastąpić butelką z dziubkiem- do polewania gojących się po porodzie ran krocza. Położne polecają też żel z wyciągiem z kory dębu do mycia
11. Kółko do pływania dla dzieci-dla nas do siadania
12. Poduszka rogal- do karmienia lub siedzenia
13. Telefon + ładowarka
14. Książka lub gazeta
15. Muzyczka na mp3 :)- porody są czasami dłuuuuugie
16. Kosmetyki- szampon, żel pod prysznic/mydło, szczoteczka + pasta, szczotka do włosów/grzebień, suszarka do włosów, kosmetyki do lekkiego make up'u co by nie wyglądać jak trupek:)
17. Ręczniki- jeden duży, drugi mały, najlepiej jak będą trochę ciemniejsze
18. Papier toaletowy
19. Ręczniki papierowe
20. Kubek, sztućce, ulubiona herbatka, cukier
21. Woda mineralna
22. Coś do przegyzienia- batonik musli, herbatniki, coś w każdym razie bez czekolady
23. Kapcie, klapki pod prysznic- jedna uwaga - pod prysznic raczej nie zabierajcie japonek- pięta jest w nich totalnie niestabilna i w mokrych japonkach łatwo się po prostu poślizgnąć
24. Ciepłe skarpetki-słyszałam od kilku mam że podczas porodu najlepiej się sprawdzają ciepłe skarpetki z ABSami- nie trzeba ściągać jak kapci, a w stopy ciepło

Torba do szpitala - dla dziecka
tu wymagania są różne w zależności od szpitala, ale na liście jest wszystko co się może przydać

1. Pieluszki jednorazowe- na początek wystarczy ok 10-15 sztuk-jeśli się pobyt przedłuży tata lub ktoś z rodziny może dowieść
2. Kosmetyki- warto zapytać w szpitalu czy jest w ogóle sens brać, ale jeśli powiedzą że tak to warto mieć krem do pupy i do buzi, coś do mycia ciałka, np mydełko i oliwkę
3. Chusteczki nawilżane
4. Smoczek-czasami naprawdę się przydaje, zwłaszcza gdy nie leży się na sali jednoosobowej
5. Ubranka- wiem że położne polecają kaftaniki bo nie drażnią pępka, ważne są też skarpetki- maluszkom jest chłodno w nóżki i rękawiczki tzw. łapki-niedrapki-generalnie nie ma co przesadzać z ilością ubranek-jeśli się skończą to tata może z domku dowieść czyste
6. Rożek-większość szpitali używa swoich rożków i ubranek, ale może się zdarzyć ze ten w którym będziecie rodzić akurat nie ma
7. Osobno warto spakować i zostawić w domku ubranka na wyjście + dla jadących autkiem fotelik samochodowy
8. Pieluszki tetrowe- myślę że 2-3 sztuki nie zajmą aż tak wiele miejsca w torbie a pewnie się przydadzą. Jak nie maluszkowi to nam.

Torba do szpitala - dla taty

1. Wygodne buty
2. Pieniądze-drobne do automatów z batonikami i kawą
3. Kamera dla posiadających i chcących
4. Aparat + ładowarka ew. zapasowe baterie
5. Coś do jedzenia
6. Picie-woda i red bull :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Wyprawka dla malucha -tu można pisać wiele-wymienie tylko co należy a co warto kupić pomijając ilości- każda z mam będzie wiedziała lub czuła ile czego i w jakim rozmiarze chce mieć

1. Ubranka - bez podawania ilości i rozmiarów, bo tu wiele zależy od tego jaka jest zasobność naszego portfela, potrzeby, możliwości przechowywania oraz jak często zamierzamy prać
- body z krótkim rękawem
- body z długim rękawem
- kaftaniki
- śpioszki
- pajacyki
- bluzy/sweterki
- spodnie/półśpioszki
- skarpetki
- rękawiczki- łapki-niedrapki
- czapeczki cienkie
-czapeczki grubsze
- kombinezonik/ śpiworek

2. Ręczniki z kapturkiem lub inne jakie uznamy za wygodne- przydadzą się na pewno ze 2-3, przy czym najlepiej chyba kupić od razy trochę większe żeby starczyły na dłużej niż 2 miesiące
3. Pościele do łóżeczka - myślę że na początek wystarczą 2 komplety z ochraniaczem-zawsze można dokupić
4. Prześcieradełka- czytałam gdzieś że dobre są z gładkiej bawełny lub dżerseju bo frotka może drażnić skórę malucha-zwłaszcza latem
5. Rożek- tu zdania są podzielone odnośnie tego czy ma być z usztywnieniem czy nie. Są mamy które kupiły usztywnienie i w ogóle go nie używały a są takie które bez usztywnienia nie mogą funkcjonować
6. Wanienka-podobno najlepsza to taka bez bajerów, i też większa-żeby po 3 mc nie okazała się za krótka
7. Łóżeczko- wg gustu turystyczne lub klasyczne. Ważne żeby miało dobry materac- w miarę twardy, ale sprężysty, najlepiej ze zdejmowanym do prania pokrowcem. Wygodą dla mamy jest też regulowana wysokość dna łóżeczka i opuszczany bok.
8. Kocyki- wszędzie gdzie widziałam mamy polecają kupić co najmniej 2 cieńsze i 1 grubszy.
9. Pieluszki- niezależnie czy zdecydujemy się na pieluszki jednorazowe czy tetrowe, tetrowe i tak warto kupić. Zawsze się przydadzą przy kąpaniu, przewijaniu itp. Myślę że liczba 15 sztuk nie jest zawyżona. I chyba warto kupić kilka flanelowych-są milutkie, zawsze można nimi maluszka nawet przykryć czy wytrzeć po kąpieli
10. Kosmetyki- tu też można by napisać wiele, mogą być apteczne i drogeryjne, co kto woli. Myślę że na początek nie ma co przesadzać ani z ilością, ani z asortymentem. Krem do pupy, krem do buzi, oliwka lub balsam do ciałka, mydełko lub żel do mycia na początek powinny w zupełności wystarczyć. Oprócz tego chusteczki nawilżane- wygodne wyjmowane z plastikowego opakowania, które można obsługiwać jedną ręką. Oczywiście jak się coś będzie ze skórką malucha działo nie ominie nas wizyta u lekarza i jakieś maści, ale nie bede tu tego wymieniać, bo co lekarz to poleca coś innego
11. Apteczka malucha- powinna zawierać przede wszystkim telefon do lekarza! żeby w razie potrzeby dzwonić i pytać, bo przecież nie zawsze można z malcem pojechać. Oprócz tego przyda się- spirytus do pępka, ew. tzw fiolet, herbatka rumiankowa i koperkowa, gaziki jałowe mniejsze i większe, nadmanganian potasu, czopki glicerynowe, jakiś paracetamol-w czopach lub syropku-podawany zawsze po konsultacji z lekarzem! termometr elektroniczny lub taki z miekką końcówką, leczniczy krem do pupy typu Sudocrem czy Tormentiol-wpisuję tu a nie w kosmetykach bo zasadniczo używa się ich jak coś się dzieje ze skórą, sól fizjologiczna-w małych ampułkach-bardziej higieniczne
12. Przewijak- ew. inne miejsce w którym bezpiecznie i stabilnie będzie można przewijać malucha- z opinii mam wiem że jeśli się ma taki nakładany na łóżeczko warto kupić ten większy czyli 80x50 cm żeby maluszek szybko z niego nie wyrósł. Wygodne są także takie pokrowce na przewijak z frotki- żeby malec nie leżał na zimnej ceracie, sprawdzają się też pieluszki tetrowe i flanelowe, ale one się przesuwają wraz z maluszkiem
13. Pielęgnacja malucha to spore wyzwanie. Przydadzą się- nożyczki z zaokrąglonymi czubkami, ew. obcinacz do pazurków, szczoteczka do włosków z miękkim włosiem- najlepiej naturalnym, gruszka do noska, ew. aspirator Frida lub Marimer, woda morska do noska w spray'u, sól fizjologiczna w małych ampułkach, waciki małe i duże, patyczki do uszków-takie dla dorosłych wąskie, i dla dzieci szerokie, na wyjazdy i wycieczki przydadzą się Paklanki-woreczki na zużyte pieluszki-żeby nie zostawiać pakiecików po sobie:)
14. Wózek- temat rzeka więc nie rozwijam, jedyne o czyn watro chyba pamiętać to że jeśli ma koła pompowane watro zaopatrzyć się w pompkę jeśli nie ma jej w zestawie. Przydatne są również torby do wózka-mają masę kieszkonek i przegródek-w sam raz na pakunki maluszka. Na wiosnę przyda się także folia przeciwdeszczowa, a na lato siatka przeciwko robalom:)
15. Proszek do prania dla niemowląt- niby oczywiste, ale wpisuję
16. Płyn Milton do dezynfekcji- nie chodzi o przesadne szorowanie wszystkiego, ale myślę że raz na tydzień warto zdezynfekować wanienkę, czy przybory do pielęgnacji maluszka
17. Butelki- temat rzeka- dla mam zapobiegliwych myślę że na start wystarczą 2 małe butelki i 2 większe ze smoczkami o najwolniejszym przepływie. Dla chętnych sterylizator i podgrzewacz.

Co nam się przyda w domu i poza domem po porodzie

1. Kółko do pływania-a w zasadzie do siedzenia
2. Paklanki-żeby nie zostawiać po sobie "brzydko pachnących pakuneczków" poza domem
3. Pas poporodowy-tu pełna dowolność-propozycja była więc wpisuję
4. Poduszka do karmienia, poduszka rogal-nie mam pojęcia czy to jedno i to samo, ale pojawiło się więc wpisuję
5. Chusta/ nosidełko

Wszystko inne co z dzieckiem związane - temat rzeka...ale będą tu rzeczy przydatne dziecku i mamie, ale nie niezbędne przed urodzeniem malca. Jeśli się okaże że czegoś takiego nam brakuje to zawsze można dokupić.

1. Niania elektroniczna
2. Leżaczek
3. Chusta/ nosidełko
4. Monitor oddechu
5. Karuzelka
6. Projektor
7. Huśtawka
8. Waga dla niemowląt
9. Poduszka klin
10. Mata edukacyjna
11.

A ja dzisiaj oglądałam w sklepie fajną wanienkę fisher price .W hurtowni kosztowała 169 zł a na allegro znalazłam ją za 69 zł. Ale różnica , nie?Zamówiłam ją , jest nie za duża ale ja właśnie taką chciałam.

też się nad nią zastanawiałam ponieważ bardzo mi sie podobała, ale znajoma mi opowiadała, że oni też kupili i jak im się dziecko urodziło i przyszła do nich położna czy pielęgniarka i zobaczyła tą wanienkę to kazała im odstawić i kupić zwykłą, bo ponoć dojścia do dziecka nie ma :(

Jak jeszcze mogę doradzić zabieżcie dla siebie, oprócz tego co już Madzia napisała koło do pływania takie zwykłe nadmuchiwane, jest niezastąpione po porodzie kiedy po cięciu krocza, trzeba już usiąść...nie ociera się kroczem i pupą bezpośrednio o łóżko tylko jest się kilka centymetrów nad, mówie Wam ulga nie do opisania.

reklama
Albo zamiast pompowanego kola taką poduszkę do karmienia. to taki miły i dość twardy "Pół-rogal"-dostalam go w prezencie. przydaje sie po porodzi-do siadania, dla maluszka-do karmienia i dla starszaka-do zabawy nap na brzuszku.

super sprawa:tak: ja nawet teraz korzystam z tej poduszki-ukladam ją sobie miedzy nogi, albo podkladam pod brzuch do spania :tak::-D

polecam

Do góry