Wyprawka dla malucha -tu można pisać wiele-wymienie tylko co należy a co warto kupić pomijając ilości- każda z mam będzie wiedziała lub czuła ile czego i w jakim rozmiarze chce mieć
1.
Ubranka - bez podawania ilości i rozmiarów, bo tu wiele zależy od tego jaka jest zasobność naszego portfela, potrzeby, możliwości przechowywania oraz jak często zamierzamy prać
- body z krótkim rękawem
- body z długim rękawem
- kaftaniki
- śpioszki
- pajacyki
- bluzy/sweterki
- spodnie/półśpioszki
- skarpetki
- rękawiczki- łapki-niedrapki
- czapeczki cienkie
-czapeczki grubsze
- kombinezonik/ śpiworek
2.
Ręczniki z kapturkiem lub inne jakie uznamy za wygodne- przydadzą się na pewno ze 2-3, przy czym najlepiej chyba kupić od razy trochę większe żeby starczyły na dłużej niż 2 miesiące
3.
Pościele do łóżeczka - myślę że na początek wystarczą 2 komplety z ochraniaczem-zawsze można dokupić
4.
Prześcieradełka- czytałam gdzieś że dobre są z gładkiej bawełny lub dżerseju bo frotka może drażnić skórę malucha-zwłaszcza latem
5.
Rożek- tu zdania są podzielone odnośnie tego czy ma być z usztywnieniem czy nie. Są mamy które kupiły usztywnienie i w ogóle go nie używały a są takie które bez usztywnienia nie mogą funkcjonować
6.
Wanienka-podobno najlepsza to taka bez bajerów, i też większa-żeby po 3 mc nie okazała się za krótka
7.
Łóżeczko- wg gustu turystyczne lub klasyczne. Ważne żeby miało dobry materac- w miarę twardy, ale sprężysty, najlepiej ze zdejmowanym do prania pokrowcem. Wygodą dla mamy jest też regulowana wysokość dna łóżeczka i opuszczany bok.
8.
Kocyki- wszędzie gdzie widziałam mamy polecają kupić co najmniej 2 cieńsze i 1 grubszy.
9.
Pieluszki- niezależnie czy zdecydujemy się na pieluszki jednorazowe czy tetrowe, tetrowe i tak warto kupić. Zawsze się przydadzą przy kąpaniu, przewijaniu itp. Myślę że liczba 15 sztuk nie jest zawyżona. I chyba warto kupić kilka flanelowych-są milutkie, zawsze można nimi maluszka nawet przykryć czy wytrzeć po kąpieli
10.
Kosmetyki- tu też można by napisać wiele, mogą być apteczne i drogeryjne, co kto woli. Myślę że na początek nie ma co przesadzać ani z ilością, ani z asortymentem. Krem do pupy, krem do buzi, oliwka lub balsam do ciałka, mydełko lub żel do mycia na początek powinny w zupełności wystarczyć. Oprócz tego chusteczki nawilżane- wygodne wyjmowane z plastikowego opakowania, które można obsługiwać jedną ręką. Oczywiście jak się coś będzie ze skórką malucha działo nie ominie nas wizyta u lekarza i jakieś maści, ale nie bede tu tego wymieniać, bo co lekarz to poleca coś innego
11.
Apteczka malucha- powinna zawierać przede wszystkim telefon do lekarza! żeby w razie potrzeby dzwonić i pytać, bo przecież nie zawsze można z malcem pojechać. Oprócz tego przyda się- spirytus do pępka, ew. tzw fiolet, herbatka rumiankowa i koperkowa, gaziki jałowe mniejsze i większe, nadmanganian potasu, czopki glicerynowe, jakiś paracetamol-w czopach lub syropku-podawany zawsze po konsultacji z lekarzem! termometr elektroniczny lub taki z miekką końcówką, leczniczy krem do pupy typu Sudocrem czy Tormentiol-wpisuję tu a nie w kosmetykach bo zasadniczo używa się ich jak coś się dzieje ze skórą, sól fizjologiczna-w małych ampułkach-bardziej higieniczne
12.
Przewijak- ew. inne miejsce w którym bezpiecznie i stabilnie będzie można przewijać malucha- z opinii mam wiem że jeśli się ma taki nakładany na łóżeczko warto kupić ten większy czyli 80x50 cm żeby maluszek szybko z niego nie wyrósł. Wygodne są także takie pokrowce na przewijak z frotki- żeby malec nie leżał na zimnej ceracie, sprawdzają się też pieluszki tetrowe i flanelowe, ale one się przesuwają wraz z maluszkiem
13.
Pielęgnacja malucha to spore wyzwanie. Przydadzą się- nożyczki z zaokrąglonymi czubkami, ew. obcinacz do pazurków, szczoteczka do włosków z miękkim włosiem- najlepiej naturalnym, gruszka do noska, ew. aspirator Frida lub Marimer, woda morska do noska w spray'u, sól fizjologiczna w małych ampułkach, waciki małe i duże, patyczki do uszków-takie dla dorosłych wąskie, i dla dzieci szerokie, na wyjazdy i wycieczki przydadzą się Paklanki-woreczki na zużyte pieluszki-żeby nie zostawiać pakiecików po sobie
14.
Wózek- temat rzeka więc nie rozwijam, jedyne o czyn watro chyba pamiętać to że jeśli ma koła pompowane watro zaopatrzyć się w pompkę jeśli nie ma jej w zestawie. Przydatne są również torby do wózka-mają masę kieszkonek i przegródek-w sam raz na pakunki maluszka. Na wiosnę przyda się także folia przeciwdeszczowa, a na lato siatka przeciwko robalom
15.
Proszek do prania dla niemowląt- niby oczywiste, ale wpisuję
16.
Płyn Milton do dezynfekcji- nie chodzi o przesadne szorowanie wszystkiego, ale myślę że raz na tydzień warto zdezynfekować wanienkę, czy przybory do pielęgnacji maluszka
17.
Butelki- temat rzeka- dla mam zapobiegliwych myślę że na start wystarczą 2 małe butelki i 2 większe ze smoczkami o najwolniejszym przepływie. Dla chętnych sterylizator i podgrzewacz.
Co nam się przyda w domu i poza domem po porodzie
1. Kółko do pływania-a w zasadzie do siedzenia
2. Paklanki-żeby nie zostawiać po sobie "brzydko pachnących pakuneczków" poza domem
3. Pas poporodowy-tu pełna dowolność-propozycja była więc wpisuję
4. Poduszka do karmienia, poduszka rogal-nie mam pojęcia czy to jedno i to samo, ale pojawiło się więc wpisuję
5. Chusta/ nosidełko