reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

kamlotka - az slinka cieknie :-p chyba czas skonczyc karmienie zeby wyprobowac takie pysznosci ;-) juz nawet nie pamietam kiedy ostatnio pilam alkohol... chyba w pazdzierniku 2008... mysle, ze powachalabym i juz bylabym "zrobiona" :-D
 
reklama
matylda1405 mam podobnie, pozwoliłam sobie raz na 18-tce na 1,5 piwa i to mi wystarczyło, bo miałam takiego gadanego że aż sama się teraz z siebie śmieje :-D:-D:-D
 
PYCHA!!!!!! Zrobilam z serkiem topionym i sosem beszamelowym. Nie dalam sera, bo :zawstydzona/y: zapomnialam kupic. Nie sadzilam, ze szpinak i pomidory moga isc w parze. Wyszla rewelacyjna!!! Dzieki Ewa!!!

Cieszę się, że smakowało :-)

A ja chyba muszę się wybrać na początek wątku poczytać jakieś starsze przepisy :tak: bo tam pewnie też cosik pyszniutkiego znajdę.
 
• pół kg mięsa mielonego ( najlepsze jest wieprzowo-wołowe)
• 4-5 niedużych ziemniaków
• 2 cebule
• 4 średnie pieczarki
• 3 ząbki czosnku
• jajko , bułka tarta
• po łyżce: majeranku, ziół prowansalskich i bazylii lub innych ziół
• sól , pieprz

Etapy przygotowania

1.Obierz i ugotuj ziemniaki.Gdy będą ugotowane poduś je praską i dodaj do mięsa.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na jak najmniejszej ilości oleju , a w międzyczasie pokrój także w drobną kostkę pieczarki.Dodaj je do złotej cebuli i duś razem parę minut ( do odparowania wody)

3. Wymieszaj w misce mięso , ziemniaki , jajko , zioła i cebulę z pieczarkami ( odsącz ją z tłuszczu ).Dodaj posiakany czosnek. Wyrób jednolitą masę , jeśli będzie za rzadka dodaj 2-3 łyżki tartej bułki.

4. Formuj z masy okrągłe kotleciki o średnicy ok.5 cm , otocz każdy w bułce tartej i smaż z obu stron 3-4 minuty.
Pycha z sosem pieczarkowym lub czosnkowym






A oto przepis na KARBONATKI, czyli kotleciki z mięsa mielonego i sera

- 25 dag mięsa mielonego ( drobiowe, wieprzowe)
- 10 dag białego sera ( najlepiej trochę podsuszonego)
- 1 jajko
- garść siekanej zieleniny
- sól
- pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- ewentualnie bułka tarta
- tłuszcz do smażenia

1. Ser biały zmielić. Wymieszać z mięsem i jajkiem oraz siekaną zieleniną, doprawić do smaku
( gdyby masa okazałaby się zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej).

2. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
 
Podam Wam przepis na kolacyjkę :
PIECZONE ZIEMNIACZKI​
ziemniaki obrać pokroic w plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, doprawić, ja dałam sól morską z ziołami (kupna w słoiczku chyba kotanyi) i przyprawę do zieminiaków, polać oliwą ( ja polałam tą z oliwek) przykryć folią aluminiową i piec ok 20 min. Jak już będą upieczone posypać serem i zapiec bez przykrycia kilka min aż się ser rozpuści. Można te ziemniaki podać z pieczarkami, smażone z cebulką. Podaję to wszystko z ketchupem. Niby nic specjalnego ale jakie smaczne:-)

a dziś na obiad piekłam piersi w folii z pieczarkami i cebulką. Wszystko do folii posypać przyprawami i piec ok 40min. Podam z ziemniakami i duszona marchewką.
 
reklama
JA PIECZARKI RO BIE TAK;

Mieso mielone doprawiam sola pieprzem ,czosnkiem troszke cebulki drobno pokr. i dodaje startego zóltego sera .Wszystko mieszam ,a jak jest za bardzo luzne to dodaje troszke bułki tartej ,zazwyczaj nie daje. i ogonki tez scieram i dodaje ,zeby nie zmmarnowac bo :no:lubie wyrzucac.
Do umytych pieczrek nakładam farsz i zapiekam.
ile min. nie wiem ,robie na oko;-).
 
Do góry