Matyldo albo mi się zdaje, albo dawno nie pisałaś, a to przecież wątek, który sama założyłaś
Roladki schabowe ze szpinakiem i fetą
Kotlety schabowe
szpinak
czosnek
feta
sól, pieprz do smaku
Kotlety dobrze rozbić. Szpinak, jeśli mrożony to rozmrozić, jeśli świeży to posiekać i odparować, dodać pokrojoną w drobniutką kosteczkę (lub rozgniecioną widelcem - ale chyba bardziej równomiernie się rozprowadzi w szpinaku pokrojona i pozostaną fajne grudki sera). Gdy już fetę wymieszamy ze szpinakiem dodajemy czosnek do smaku, jak ktoś lubi czosnkowe (a wiadomo, że i schab i szpinak lubią czosnek) to można śmiało dać go duuużo . Solimy i pieprzymy. Feta jest słona, więc solimy dopiero gdy połączymy fetę ze szpinakiem!
Tak przygotowaną ciapę (jak najbardziej odparowaną) nakładamy na kotlety i zwijamy w roladki. Podsmażamy, a później podlewamy odrobinę wodą i dusimy na małym ogniu do miękkości.
Sosik można zageścić mąką jak ktoś lubi żeby sos się klusek czepiał ;-)
Podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami, a jak ktoś lubi to i ryż może być
Smacznego!
Roladki schabowe ze szpinakiem i fetą
Kotlety schabowe
szpinak
czosnek
feta
sól, pieprz do smaku
Kotlety dobrze rozbić. Szpinak, jeśli mrożony to rozmrozić, jeśli świeży to posiekać i odparować, dodać pokrojoną w drobniutką kosteczkę (lub rozgniecioną widelcem - ale chyba bardziej równomiernie się rozprowadzi w szpinaku pokrojona i pozostaną fajne grudki sera). Gdy już fetę wymieszamy ze szpinakiem dodajemy czosnek do smaku, jak ktoś lubi czosnkowe (a wiadomo, że i schab i szpinak lubią czosnek) to można śmiało dać go duuużo . Solimy i pieprzymy. Feta jest słona, więc solimy dopiero gdy połączymy fetę ze szpinakiem!
Tak przygotowaną ciapę (jak najbardziej odparowaną) nakładamy na kotlety i zwijamy w roladki. Podsmażamy, a później podlewamy odrobinę wodą i dusimy na małym ogniu do miękkości.
Sosik można zageścić mąką jak ktoś lubi żeby sos się klusek czepiał ;-)
Podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami, a jak ktoś lubi to i ryż może być
Smacznego!