reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

w sobotę robiłam ciasto tj biszkopt plus ten krem ktory mam mieć do torta. Dodałam do części kisiel tj proszek i był niezjadliwy bo mąką dawało że szok. Kolor był w miarę ładny ale smak... dlatego pytałam, czy go rozrabiać i gotować czy co. Ale cieszę się że mam barwniki :))) Oby tylko mi się udało ładnie szprycą zrobić kształt Elmo tak żeby był podobny. Julka od 2 dni mowi kazdemu że mama zrobi jej tort Elmo i nie chcę dziecka zawieść :)
 
reklama
ZUPA DYNIOWA po Ewciowemu
Przepis na 4 porcje.
1 dynia hokkaido
1 papryka czerwona
bulion warzywny lub mięsny
2 cm świeżego imbiru
4+1+1 ząbków czosnku
kilka liści szałwii
oliwa z oliwek
białe lub ciemne pieczywo na tosty
ser dowolny do zapieczenia


1. Piekarnik rozgrzać do 200*C.
2. Dynię przekroić, wydłubać pestki. Nie obierać. Pokroić dowolnie (4-8cm kawałki). Wrzucić do miski.
3. 4 ząbki czosnku rozgnieść obrać i wrzucić do miski z dynią.
4. Paprykę przekroić na 4 części. Usunąć pestki.
5. Dynię, czosnek i paprykę zalać odrobiną oliwy z oliwek. Wysypać na blachę (dbając by papryka była skórką do góry) i wstawić do piekarnika. Piec nie długo, aż dynia będzie się rozpadać.
6. Paprykę wsadzić do foliowego woreczka (lub zamykanego pojemnika), by pod wpływem pary odeszła skórka. Po 3 minutach wyciągamy i obieramy ze skórki (dla mniej wymagających i mniej cierpliwych możemy pominąć ten krok)
7. Dynię, czosnek i paprykę wrzucamy do blendera i miksujemy na krem.
8. Całość przekładamy do garnka, dolewamy bulion, aż do otrzymania oczekiwanej konsystencji.
9. Całość gotujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Można dosmaczyć ostrą papryką.
10. Imbir obieramy i ścieramy na tarce ziemniaczanej lub o b. drobnych oczkach. Dodajemy połowę. Kosztujemy. Dodajemy drugą połowę :)
11. Jeden ząbek czosnku przeciskamy przez praskę (już nie gotujemy).
12. Na małą patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy. Rozgrzewamy. Wrzucamy kilka świeżych listków szałwii. Uważamy by nie spalić i wyławiamy gdy będą chrupkie.
13. Przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek wrzucamy na tą sama oliwę, która pachnie nam już szałwią. Ściągamy z ognia.
14. Tak przygotowaną oliwą smarujemy wcześniej opieczone w tosterze kromki pieczywa. Przykrywamy serem i zapiekamy.
15. Zupkę podajemy skropioną oliwą z oliwek, udekorowaną chipsami z szałwii i posypaną świeżo startym parmezanem. Do tego tościk i gotowe.
 

Załączniki

  • DSC02163.jpg
    DSC02163.jpg
    17,5 KB · Wyświetleń: 144
  • DSC02166.jpg
    DSC02166.jpg
    15,8 KB · Wyświetleń: 150
Do góry