reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Ewa a podawałaś już przepis na lasagnę?, jeżeli nie to bardzo proszę bo z chęcią bym zrobiła coś nowego - bo nigdy sama nie robiłam, także ze szczegółami:tak:
śliczne fotki, taki fajny mini szef kuchni:-):-)
a na mufinki tez muszę się w końcu zmobilizować i kupić blaszkę!!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Zaraz dam Tomkowi kolację, to jak będzie się kąpać to napiszę :tak: Adam już śpi. Oby jak najdłużej ;-)

Lasagne a'la Ewa ;-)

Składniki:
2x szpinak mrożony
1x podwójna pierś kurza
3x pomidory krojone bez skórki w puszce
przecier pomidorowy
czosnek
ser żółty
serek topiony, śmietana lub mleko
Przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie lub sama bazylia, ostra papryka


  1. Pierś kroimy bardzo drobniutko (najlepiej w kawałeczki 1cm x 0,5cm). Przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie ostrą papryką i przesmażamy na łyżce oliwy.
  2. Szpinak zawijamyw ściereczkę, traktujemy młotkiem i wrzucamy do garnka. Dodajemy łyżkę masła i przykrywamy. Garnek stawiamy na małym ogniu (lub małej grzałce lub małym polu elektromagnetycznym :-p).
  3. Gdy szpinak się rozmrozi wrzucamy wcześniej podsmażone mięsko i przyprawiamy całość do smaku. Można dodać śmietany, mleka lub serek topiony (ja osobiście lubię z serkiem topionym :tak:). DODAJEMY CZOSNEK!!! gdzieś tak 4 duże ząbki, tak żeby było go czuć (do sosu pomidorowego już wtedy nie dodaję czosnku).
  4. Sos pomidorowy:
    • Na łyżce oliwy przesmażamy pomidorki z puszki (najlepiej odcedzić je z soku pomidorowego, przesmażyć i potem wlać sok, ale mi się nigdy nie chce, a i tak jest pyszny :tak:) i dodajemy dwie duże łyżki koncentratu pomidorowego.
    • Wsypujemy garść ziół prowansalskich (gotowej mieszanki lub własną kompozycję ulubionych ziół). Ja zawsze dodaję zioła + dodatkową dawkę bazylii :cool2:. przyprawiamy solą i pieprzem i ostrą papryką :tak:
  5. Surowe płaty lasagne układam na dnie wysmarowanego oliwą dużego prostokątnego naczynia żaroodpornego. Następnie
    • wrzucam na to połowę szpinaku,
    • posypuję serem,
    • czasem zalewam beszamelem (na rozgrzane masło daję dużą łyżkę mąki, łączę z mlekiem - przepis znajdziecie na googlach ;-))
    • znów makaron,
    • sos pomidorowy,
    • ser,
    • makaron,
    • szpinak,
    • ser,
    • makaron,
    • sos pomidorowy,
    • ser,
    • makaron,
    • resztka sosu pomidorowego (rozrobionego z wodą tak by cała lasagne prawie pływała),
    • ser
  6. Na wierzchu można poukładać plastry świeżego pomidora, pieczarki z nóżkami pokrojone tak fajnie w poprzek coby było przekrój, posypać jakąś zieleniną (szczypiorek, świeża bazylia).
  7. Całość przykrywam i wsadzam do piekarnika. Wszystko jest już ugotowane tylko makaron surowy, więc tak jak na opakowaniu piszą - chyba 45 minut w 180C (chyba)
Makaron będzie miękki jeżeli dobrze go zalejecie sosem. Jak sosu będzie za mało to makaron będzie surowy, może i zmięknie ale będzie go czuć surową mąką.

Można też dokonać wariacji tegoż dania i zamiast płatów lasagne usmażyć naleśniki. Wtedy wykorzystuję okrągłe naczynie żaroodporne i robię połowę sosu i szpinaku, bo mam takie małe okrągłe naczynie :tak: Wtedy jest na 3 osoby. A ta duża lasagne jest na prawdę duża :-D ledwo mieści mi się w moim naczyniu i 6 osób by chyba jej nie zjadło, ale 8 mogło by odczuwać niedosyt ;-)

Życzę smacznego! Aż mi ślinka cieknie na tą lasagne!!!!!
 
Ostatnia edycja:
Makro nawet nie całą paczkę. Trochę więcej niż pół.

A oto muffinki buraczkowe Muffiny kakaowe z buraczkami .
Niestety nie mam papilotek, więc były bezpośrednio w blaszce, wysmarowanej margaryną (bez bułki tartej).
 

Załączniki

  • DSC06831.jpg
    DSC06831.jpg
    30,7 KB · Wyświetleń: 49
  • DSC06832.jpg
    DSC06832.jpg
    21,2 KB · Wyświetleń: 44
daisy26 napiszę jak wyjdzie i będzie zjadliwa :tak: bo robię ją pierwszy raz... od razu napisze z sugestiami co bym zmieniła w oryginalnym przepiście... po za tym muffinki z pieca krzyczą coby je już wyciągać :-D
 
Musze tez zrobic ta zapiekankę
p.s Makro Gdzie Ty się podziewasz, na lipcu już chyba daaaaaaaaaawno Cię nie bylo, do tego zmienilas avatar i nawet nie wiedzialam ze tTy to Ty :-p
 
Hej dziewczyny :-) No i po imprezie :tak: Cebulki smakowały. Sama cebula była trochę twarda, choć niektórzy uważali, że taka właśnie ma być i gdyby była miększa, to byłby z niej flak i byłaby nie smaczna.

Osobiście sama nie wiem co można by z tą cebulą zrobić.
W przepisach były 2 opcje:

  1. Obgotować, potem przekroić, wydrążyć, nafaszerować podpiec.
  2. Przekroić, wydrążyć, nafaszerować, podpiec.
Ja wybrałam opcję 2. Wydaje mi się że takie cebulki można by podawać z grila.
Wymyśliłam już sobie, że przekroję cebulę wzdłuż, napcham "czegoś" (czy to jarzynki, czy mięsko, ryż, po prostu coś co znajdę akurat w domku), później złożę dwie połówki do siebie i zawinę w cienki plaster boczku :tak: i ciach na grilla :)

Przepisy, z których korzystałam poniżej. Wprowadzałam nieznaczne osobiste modyfikacje, np. do szpinaku dałam serek topiony zamiast śmietany.
 

Załączniki

  • cebula faszerowana1.jpg
    cebula faszerowana1.jpg
    55,2 KB · Wyświetleń: 63
  • cebula faszerowana2.jpg
    cebula faszerowana2.jpg
    54,7 KB · Wyświetleń: 59
  • cebula faszerowana3.jpg
    cebula faszerowana3.jpg
    35,5 KB · Wyświetleń: 56
  • DSC06856.jpg
    DSC06856.jpg
    38,6 KB · Wyświetleń: 55
Ostatnia edycja:
reklama
Wczoraj zrobilam zapiekanke z makaronem wg adudz82 - pycha!!!! polecam!!! dalam makaron penne (bo akurat taki mialam) i duuuuuzo ziol i czosnku (do cebuli). Wyszla rewelacyjna. Dzisiaj robie zapiekany ryz wg justysi85 :))
 
Do góry