reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

kamlotka - az slinka cieknie :-p chyba czas skonczyc karmienie zeby wyprobowac takie pysznosci ;-) juz nawet nie pamietam kiedy ostatnio pilam alkohol... chyba w pazdzierniku 2008... mysle, ze powachalabym i juz bylabym "zrobiona" :-D
 
reklama
matylda1405 mam podobnie, pozwoliłam sobie raz na 18-tce na 1,5 piwa i to mi wystarczyło, bo miałam takiego gadanego że aż sama się teraz z siebie śmieje :-D:-D:-D
 
PYCHA!!!!!! Zrobilam z serkiem topionym i sosem beszamelowym. Nie dalam sera, bo :zawstydzona/y: zapomnialam kupic. Nie sadzilam, ze szpinak i pomidory moga isc w parze. Wyszla rewelacyjna!!! Dzieki Ewa!!!

Cieszę się, że smakowało :-)

A ja chyba muszę się wybrać na początek wątku poczytać jakieś starsze przepisy :tak: bo tam pewnie też cosik pyszniutkiego znajdę.
 
• pół kg mięsa mielonego ( najlepsze jest wieprzowo-wołowe)
• 4-5 niedużych ziemniaków
• 2 cebule
• 4 średnie pieczarki
• 3 ząbki czosnku
• jajko , bułka tarta
• po łyżce: majeranku, ziół prowansalskich i bazylii lub innych ziół
• sól , pieprz

Etapy przygotowania

1.Obierz i ugotuj ziemniaki.Gdy będą ugotowane poduś je praską i dodaj do mięsa.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na jak najmniejszej ilości oleju , a w międzyczasie pokrój także w drobną kostkę pieczarki.Dodaj je do złotej cebuli i duś razem parę minut ( do odparowania wody)

3. Wymieszaj w misce mięso , ziemniaki , jajko , zioła i cebulę z pieczarkami ( odsącz ją z tłuszczu ).Dodaj posiakany czosnek. Wyrób jednolitą masę , jeśli będzie za rzadka dodaj 2-3 łyżki tartej bułki.

4. Formuj z masy okrągłe kotleciki o średnicy ok.5 cm , otocz każdy w bułce tartej i smaż z obu stron 3-4 minuty.
Pycha z sosem pieczarkowym lub czosnkowym






A oto przepis na KARBONATKI, czyli kotleciki z mięsa mielonego i sera

- 25 dag mięsa mielonego ( drobiowe, wieprzowe)
- 10 dag białego sera ( najlepiej trochę podsuszonego)
- 1 jajko
- garść siekanej zieleniny
- sól
- pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- ewentualnie bułka tarta
- tłuszcz do smażenia

1. Ser biały zmielić. Wymieszać z mięsem i jajkiem oraz siekaną zieleniną, doprawić do smaku
( gdyby masa okazałaby się zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej).

2. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
 
Podam Wam przepis na kolacyjkę :
PIECZONE ZIEMNIACZKI​
ziemniaki obrać pokroic w plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, doprawić, ja dałam sól morską z ziołami (kupna w słoiczku chyba kotanyi) i przyprawę do zieminiaków, polać oliwą ( ja polałam tą z oliwek) przykryć folią aluminiową i piec ok 20 min. Jak już będą upieczone posypać serem i zapiec bez przykrycia kilka min aż się ser rozpuści. Można te ziemniaki podać z pieczarkami, smażone z cebulką. Podaję to wszystko z ketchupem. Niby nic specjalnego ale jakie smaczne:-)

a dziś na obiad piekłam piersi w folii z pieczarkami i cebulką. Wszystko do folii posypać przyprawami i piec ok 40min. Podam z ziemniakami i duszona marchewką.
 
reklama
JA PIECZARKI RO BIE TAK;

Mieso mielone doprawiam sola pieprzem ,czosnkiem troszke cebulki drobno pokr. i dodaje startego zóltego sera .Wszystko mieszam ,a jak jest za bardzo luzne to dodaje troszke bułki tartej ,zazwyczaj nie daje. i ogonki tez scieram i dodaje ,zeby nie zmmarnowac bo :no:lubie wyrzucac.
Do umytych pieczrek nakładam farsz i zapiekam.
ile min. nie wiem ,robie na oko;-).
 
Do góry