To jest przepis na krem do tortu z bananami, może się przyda....
Składniki na krem:
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
7 łyżek mąki pszennej
9 łyżek cukru
200 g masła, o temperaturze pokojowej
5 - 6 niedużych bananów
Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.
Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch).
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
Składniki na krem:
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
7 łyżek mąki pszennej
9 łyżek cukru
200 g masła, o temperaturze pokojowej
5 - 6 niedużych bananów
Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.
Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch).
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.