justysia85
Fanka BB :)
FAWORKI.....
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany (gęstej)
1 łyżeczka octu
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie rozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiście posypać cukrem pudrem , tylko jak troszkę ostygną .
i jeszcze dla odchudzających
PĄCZKI DUKANA...
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Następnie połowę z tego odlewamy (będzie nam potrzebna jedynie taka mała ilość na jednego pączka). Dodajemy łyżkę jogurtu, otręby, maizenę, proszek do pieczenia, łyżkę mleka w proszku oraz słodzik. Jeżeli chcemy uzyskać pączka „jasnego”- możemy dodać odrobinę cynamonu, większą ilość mleka w proszku, bądź jakiegoś aromatu; jeżeli chcemy uzyskać pączka ciemnego- dodajemy łyżkę kakaa, cynamon oraz odrobinę gałki muszkatołowej; w przypadku pączka piernikowego- dodajemy łyżkę przyprawy do piernika. Całość mieszamy i połowę z tej masy wlewamy do filiżanki, po czym wkładamy do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie wyjmujemy filiżankę i „wydrążamy” środek (tak, aby na samym spodzie zostało trochę ciasta, i dookoła też. Robimy, że tak to określę, dziurę). Dajemy do niej ok. łyżeczkę jogurtu, lub łyżeczkę zblendowanych owoców ze słodzikiem (dla fazy III). Zalewamy to pozostałą masą i wstawiamy na co najmniej 4 minuty z powrotem do mikrofalówki. Następnie nożem lekko „dociskamy” do środka jeden bok ciasta, równocześnie odwracając filiżankę- pączek powinien sam wylecieć. Jeżeli dodaliśmy jogurt, to musimy przekroić pączka poziomo do połowy. W środku powinna być „wolna przestrzeń”, do której (uważając, aby nie rozerwać pączka) wlewamy 1-2 łyżki jogurtu owocowego lub zwykłego ze słodzikiem, kakaem, albo aromatem. Następnie do drobnego sitka wsypujemy 1 łyżeczkę mleka w proszku i oprószamy nim wierzch pączka.
Smacznego!
ja robiłam te, nie odciałąm sera ,ani nie zmieliłam i wyszły bardziej jak bułeczki serowe,najlepszy był by serek homo moim zdaniem
PĄCZKI DUKANA
Zmiksować wszystko prócz białek, które należy ubić i delikatnie wymieszać z masą.
Nakładać po 1 łyżce do foremek wyłożonych papilotkami jeśli nie mamy silikonowych. Najlepszy rozmiar papilotek to średnica dna 4 cm lub 4,5 cm, bo im szersze, tym płaskie.
Piec 30-35 minut w temp. 160-180 stopni (w zależności od piekarnika). Po wyjęciu nadziewać marmoladą i polukrować Ja nabijałam od góry marmoladę bo nie chciałam wyjmować z papierka ale można odwinąć z boku i nabić bokiem lub zdjąć papierek i nabić od spodu.
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany (gęstej)
1 łyżeczka octu
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie rozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiście posypać cukrem pudrem , tylko jak troszkę ostygną .
i jeszcze dla odchudzających
PĄCZKI DUKANA...
Składniki (na 1 pączka):
- 1 jajko (na jednego pączka zużyjemy połowę)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka maizeny
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
- 2 łyżki mleka w proszku
- 3 łyżki jogurtu
- przyprawy według uznania (cynamon, kakao, aromat)
- słodzik według uznania
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Następnie połowę z tego odlewamy (będzie nam potrzebna jedynie taka mała ilość na jednego pączka). Dodajemy łyżkę jogurtu, otręby, maizenę, proszek do pieczenia, łyżkę mleka w proszku oraz słodzik. Jeżeli chcemy uzyskać pączka „jasnego”- możemy dodać odrobinę cynamonu, większą ilość mleka w proszku, bądź jakiegoś aromatu; jeżeli chcemy uzyskać pączka ciemnego- dodajemy łyżkę kakaa, cynamon oraz odrobinę gałki muszkatołowej; w przypadku pączka piernikowego- dodajemy łyżkę przyprawy do piernika. Całość mieszamy i połowę z tej masy wlewamy do filiżanki, po czym wkładamy do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie wyjmujemy filiżankę i „wydrążamy” środek (tak, aby na samym spodzie zostało trochę ciasta, i dookoła też. Robimy, że tak to określę, dziurę). Dajemy do niej ok. łyżeczkę jogurtu, lub łyżeczkę zblendowanych owoców ze słodzikiem (dla fazy III). Zalewamy to pozostałą masą i wstawiamy na co najmniej 4 minuty z powrotem do mikrofalówki. Następnie nożem lekko „dociskamy” do środka jeden bok ciasta, równocześnie odwracając filiżankę- pączek powinien sam wylecieć. Jeżeli dodaliśmy jogurt, to musimy przekroić pączka poziomo do połowy. W środku powinna być „wolna przestrzeń”, do której (uważając, aby nie rozerwać pączka) wlewamy 1-2 łyżki jogurtu owocowego lub zwykłego ze słodzikiem, kakaem, albo aromatem. Następnie do drobnego sitka wsypujemy 1 łyżeczkę mleka w proszku i oprószamy nim wierzch pączka.
Smacznego!
ja robiłam te, nie odciałąm sera ,ani nie zmieliłam i wyszły bardziej jak bułeczki serowe,najlepszy był by serek homo moim zdaniem
PĄCZKI DUKANA
- 200 gram odciśniętego!! twarogu (ja odciskam chusteczko-ręczniczkami)
- 75 g jogurtu naturalnego (czyli pół z kubka 150g)
- 2 łyżki mleka w proszku (białko 3,0; węgle 4,7; tłuszcz 0,1)
- 2 łyżki skrobi lub budyniu
- 6 łyżek otrębów NIE mielonych (4+2)
- słodzik
- aromat waniliowy
- 3 małe jajka lub 2 jeśli duże
- łyżeczka proszku do pieczenia
- marmolada różana (DUKANOWA)
- polewa/lukier
Zmiksować wszystko prócz białek, które należy ubić i delikatnie wymieszać z masą.
Nakładać po 1 łyżce do foremek wyłożonych papilotkami jeśli nie mamy silikonowych. Najlepszy rozmiar papilotek to średnica dna 4 cm lub 4,5 cm, bo im szersze, tym płaskie.
Piec 30-35 minut w temp. 160-180 stopni (w zależności od piekarnika). Po wyjęciu nadziewać marmoladą i polukrować Ja nabijałam od góry marmoladę bo nie chciałam wyjmować z papierka ale można odwinąć z boku i nabić bokiem lub zdjąć papierek i nabić od spodu.
Ostatnia edycja: