reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

FAWORKI.....
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany (gęstej)
1 łyżeczka octu
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie rozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiście posypać cukrem pudrem , tylko jak troszkę ostygną .


i jeszcze dla odchudzających

PĄCZKI DUKANA...
Składniki (na 1 pączka):​

  • 1 jajko (na jednego pączka zużyjemy połowę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka maizeny
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki jogurtu
  • przyprawy według uznania (cynamon, kakao, aromat)
  • słodzik według uznania

Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Następnie połowę z tego odlewamy (będzie nam potrzebna jedynie taka mała ilość na jednego pączka). Dodajemy łyżkę jogurtu, otręby, maizenę, proszek do pieczenia, łyżkę mleka w proszku oraz słodzik. Jeżeli chcemy uzyskać pączka „jasnego”- możemy dodać odrobinę cynamonu, większą ilość mleka w proszku, bądź jakiegoś aromatu; jeżeli chcemy uzyskać pączka ciemnego- dodajemy łyżkę kakaa, cynamon oraz odrobinę gałki muszkatołowej; w przypadku pączka piernikowego- dodajemy łyżkę przyprawy do piernika. Całość mieszamy i połowę z tej masy wlewamy do filiżanki, po czym wkładamy do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie wyjmujemy filiżankę i „wydrążamy” środek (tak, aby na samym spodzie zostało trochę ciasta, i dookoła też. Robimy, że tak to określę, dziurę). Dajemy do niej ok. łyżeczkę jogurtu, lub łyżeczkę zblendowanych owoców ze słodzikiem (dla fazy III). Zalewamy to pozostałą masą i wstawiamy na co najmniej 4 minuty z powrotem do mikrofalówki. Następnie nożem lekko „dociskamy” do środka jeden bok ciasta, równocześnie odwracając filiżankę- pączek powinien sam wylecieć. Jeżeli dodaliśmy jogurt, to musimy przekroić pączka poziomo do połowy. W środku powinna być „wolna przestrzeń”, do której (uważając, aby nie rozerwać pączka) wlewamy 1-2 łyżki jogurtu owocowego lub zwykłego ze słodzikiem, kakaem, albo aromatem. Następnie do drobnego sitka wsypujemy 1 łyżeczkę mleka w proszku i oprószamy nim wierzch pączka.
Smacznego!



ja robiłam te, nie odciałąm sera ,ani nie zmieliłam i wyszły bardziej jak bułeczki serowe,najlepszy był by serek homo moim zdaniem
PĄCZKI DUKANA

  • 200 gram odciśniętego!! twarogu (ja odciskam chusteczko-ręczniczkami)
  • 75 g jogurtu naturalnego (czyli pół z kubka 150g)
  • 2 łyżki mleka w proszku (białko 3,0; węgle 4,7; tłuszcz 0,1)
  • 2 łyżki skrobi lub budyniu
  • 6 łyżek otrębów NIE mielonych (4+2)
  • słodzik
  • aromat waniliowy
  • 3 małe jajka lub 2 jeśli duże
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada różana (DUKANOWA)
  • polewa/lukier
Wychodzi 9 sztuk na 1 dzień :)
Zmiksować wszystko prócz białek, które należy ubić i delikatnie wymieszać z masą.
Nakładać po 1 łyżce do foremek wyłożonych papilotkami jeśli nie mamy silikonowych. Najlepszy rozmiar papilotek to średnica dna 4 cm lub 4,5 cm, bo im szersze, tym płaskie.
Piec 30-35 minut w temp. 160-180 stopni (w zależności od piekarnika). Po wyjęciu nadziewać marmoladą i polukrować :) Ja nabijałam od góry marmoladę bo nie chciałam wyjmować z papierka ale można odwinąć z boku i nabić bokiem lub zdjąć papierek i nabić od spodu.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Właśnie skończyłam smarować masa maślaną mój torcik-księżniczka. Jutro będę obkładać masą cukrową. Na razie wygląda tak:
 

Załączniki

  • DSC09660.jpg
    DSC09660.jpg
    23,3 KB · Wyświetleń: 165
  • DSC09661.jpg
    DSC09661.jpg
    15 KB · Wyświetleń: 164
A oto efekt końcowy - nie chwaląc się - był pyszny :)
 

Załączniki

  • DSC09671.jpg
    DSC09671.jpg
    12,3 KB · Wyświetleń: 155
  • DSC09669.jpg
    DSC09669.jpg
    13,2 KB · Wyświetleń: 165
  • DSC09672.jpg
    DSC09672.jpg
    17,3 KB · Wyświetleń: 163
Zadowolona, ale była tak przejęta oczekiwaniem na koleżanki, że nie było jakiegoś ogromnego "WOW"... koleżanki podchodziły i łapały lalkę za ręce. Podobał się najbardziej mamusiom :-D
 
reklama
Do góry