reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
Pierniczki

Składniki

1kg mąki
20-30 dag cukru pudru
słoiczek (dżemowy) miodu
kostka margaryny
2 jaja
2 łyżeczki sody oczyszczanej
opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
landrynki w róznych kolorach

Landrynki pokruszyć(wsypac wszystkie np czerwone do torebki foliowej, szczelnie zawiązać, połozyc na desce, przykryc sciereczka i walic tłuczkiem do mięsa aż będą rozkruszone:-D).

Margarynę, miód, cukier, przyprawę i kakao włożyć do garnka, rozpuścić na małym ogniu, mieszając. Ostudzić.

Mąkę wymieszać z sodą, wbić jajka, wlać ostudzoną masę. Zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu ciasto rozwałkowywać na grubość ok 5mm i wykrawać pierniczki z dziurką;-)Do dziurki nasypac rozkruszonych landrynek-sporo, z górką. Piec 15 minut w temperaturze 160st na papierze do pieczenia.

Pierniczki póki sa bardzo gorace moga nie chciec odchodzic od papieru (tzn .landrynki)-ale spokojnie- wystarczy zaczekac 10 minut i ładnie odejdą:tak:

Kochane może Wy mi pomożecie ( oj Wy na pewno mi pomożecie:-D)

ponieważ mam być na ścisłej diecie przez jeszcze jakieś 5 tyg, to oczywiście na święta nie zjem praktycznie oprócz chleba nic. Może znacie jakie przepisy na ciasta inne niż biszkopt i potrawy ale BEZ TŁUSZCZU (bez smażenia, margaryny itp) ?? :tak::-)

Beatko a szukałaś czegoś w internecie?

Ja znalazłam na jakimś forum taką listę, którą dziewczyna dostała po wyjściu ze szpitala po usunięciu woreczka żółciowego:

PRODUKTY ZALECANE:

cielęcina, wołowina, chuda polędwica,wątroba,królik, kurczak,mięsa w puszkach,drób i cielęcina w galarecie,wędliny drobiowe,chudy rosół na mięsie,sosy o małej zawartości tłuszczu,masła roślinne, sojowe,ryby typu dorsz,pstrąg,sola,szczupa k,lin w galarecie,ziemniaki w mundurkach,kluski ziemniaczane,puree solone,młada marchew,szparagi,kalafior ,brokuły,buraki,ogórki i pomidory bez skórki,rzodkiew,sałata zielona,sałatki z octem winnym lub sokiem z cytryny, kapusta kwaszona. jaja na miękko,omlet z piany,luźna jajecznica, unikać jednak żółtek,mleko odtłuszczone,jogurty do 1,5% tłuszczu, maślanka,ryż,makaron drobny,budyń,chleb pszenny,cukier,owoce,kawa słaba ziarnista,woda mineralna.

A teraz PRODUKTY ZAKAZANE:!!!!

sery tłuste,świeży chleb,torty,ciasta francuskie,wypieki smażone na tłuszczu,słodycześliwki,a grest,porzeczki,ostra musztarda,pieprz,papryka, mocna kawa,napoje gazowane,alkohol,tłuste mięsa wołowe,mięsa peklowane,pieczone,kaczka ,gęś,panierka,wędzone kiełbasy,mielone mięso,tłusty rosół,majonez,sosy masłowe,wywary z kości,margaryny w kostkach,karp,śledx,makre la,tuńczyk,łosoś,sardynki w oleju,frytki,sałatka ziemniaczana z majonezem,placki ziemniaczane,smażone ziemniaki,cebula,kapusta biała,włoska,groch,fasola ,jaja na twardo,jaja sadzone,jajecznica na słoninie.

Tylko nei wiem czy to tak zaraz po operacji, czy wogóle do końca życia... nie mam pojęcia... ale z tego co widać grillowaną rybkę spokojnie możesz zjeść, albo jakąś rybkę zapiekaną z warzywami, bezy możesz jeść (unikać żółtek) to z tych słodszych rzeczy :-D A skoro kapuste kiszoną możesz to barszczyk na zakwasie buraczanym też nie będzie tragedią - jeśli oczywiście można się sugerować tymi powyższymi wskazówkami.

Beatko na diecie Dukana znajdziesz przepisy .zobacz bo warto ,naet ciasta serniczki na jogurcie i serku homo odtłuszczonym ,wiem bo jadłam i dobre.:tak::tak::tak:

RYBA delikatnie zrobiona też Ci nie zaszkodzi.

dzięki kobitki, tą listę właśnie mam. Rybę już jadłam, pieczoną wiec wiem że mi nie szkodzi, ale przyznam szczerze że najchętniej NAŻARŁABYM się czekolady i sernika, czyli tego co mi nie wolno. Ale tak sobie myślę czy wyjdzie sernik z chudego twarogu bez masła? kiedyś zrobiłam z półtłustego i zapomniałam dodać tłuszcz i proszek do pieczenia i był pyszny :D No i na pewno będzie biszkopt z masą jabłkową lub bananową i galaretką, piernik i keks bo to mi wolno.
Ewcia, te produkty zakazane to tak do ok 6 tyg po operacji, potem można je powoli wprowadzać metodą prób i błędów

Justyś, dzięki za pomysł z sernikiem dukana, poszukam na necie przepisu :*

a tak wogole, to dziś była zupka ogórkowa i jest git, jutro będzie spaghetti z miesa gotowanego a nie smażonego zobaczymy co z tego wyjdzie. Plusem tej diety jest -2,5 kg i to że gotuję tak że i Jula zje z nami więc już jej osobno nie gotuję.

nie ma za co BEATKO ,niech będzie CI na zdrówko no i smacznego:tak:;-).
Wiem ,że dukan czekolade również ma ,ale nie wiem jak smakuje i jak sie ją robi.
musiałabys poszperać .w ogóle przepisy są fajne popatrz sobie.

no jak dziś ogórkowa to za tydzień będzie kapuśniaczek.
:-D:tak:;-):-)

Justyś, dzięki za pomysł z sernikiem dukana, poszukam na necie przepisu :*

Ja jestem na Dukanie juz 7 miesiecy.
Pieke zarowno sernik jak i muffinki :) Oczywiscie te wypieki różnią się od tradycyjnych ale z powodzeniem zaspokajają głód na słodkie no i można je jeść bezkarnie.
Sernik bez tłuszczu jest całkiem dobry ale ja piekę z jajkami a Tobie nie wiem czy wolno?

Mój sernik light:
3 klinki sera białego 0%
4 jajka
4 łyżki słodzika do pieczenia Susina Gold (może być cukier jeśli możesz go jesć)
wanilia w proszku
błonnik kakaowy (w zastępstwie kakao)
3-4 łyżki skrobi kukurydzianej (może być mąka ziemniaczana lub byduń śmietankowy jeśli ktoś może jeść)
1 jogurt 0% a najlepiej serek homogenizowany naturalny 0% (u nas jest taki serek Maćkowy)

Ser ucieram blenderem na gładką masę, dodaję serek homo, żeby nie było suche, albo jogurt, do tego wsypuję słodzik, wanilię, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, skrobię kukurydzianą i miksuję, na koniec dodaję jajka. Jaja można ucierać osobno ale mi się nigdy nie chciało. Potem wylewam 3/4 ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia a do 1/3 dodaję trochę błonnika kakaowego, mieszam i wylewam na wierzch ciasta.

Piekę to w 180 stopniach z termoobiegiem około 40 minut, ale wierzch przykrywam papierem do pieczenia, ktory wystaje z formy. Zawsze przykrywam ciasto dlatego ze słodzik jakoś szybko się przypala a pod przykryciem ładnie się piecze całość.

Smacznego )

reklama
Do góry