reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
ciasteczka-orzechowe-renifery_342_300x500.jpg

Ciasteczka orzechowe renifery - przepisy kulinarne

Taki jest oryginalny przepis. Ja jednak chcę zrobić typowe pierniczki. Zadzwonię w najbliższym czasie do babci mojego męża, bo to ona zawsze robi ciasto i jak będę już znała to podam przepis. To takie prawdziwe pierniczki, na któe ciasto wcześniej sporo czasu dojrzewa.
 
PROSIŁYŚCIE O WYPRÓBOWANY PRZEPIS NA PIERNICZKI.
Ja w tatym roku znalazłam w necie i w ty roku też robie z tego przepisu.

A więc.....

PRZEPIS NA OK. 100 SZTUK.
[FONT=book antiqua,palatino]- 55 dag (550 g)mąki (+ więcej do podsypywania) [/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino] - 30 dag (300g) miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) [/FONT]​
[FONT=book antiqua,palatino] - 10 dag (100g)cukru pudru [/FONT]​
[FONT=book antiqua,palatino] - 12 dag (120 g) masła [/FONT]​
[FONT=book antiqua,palatino] - 1 jajko [/FONT]​
[FONT=book antiqua,palatino] - 2 łyżeczki sody oczyszczonej[/FONT]​
[FONT=book antiqua,palatino] - przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)[/FONT]​
[FONT=book antiqua,palatino] - kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)[/FONT]

[FONT=book antiqua,palatino]Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.[/FONT]
[FONT=book antiqua,palatino]Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy - pomysł - wykałaczką, kręcąc nią).[/FONT]​
[FONT=book antiqua,palatino]Jeśli chcemy witrażyki, również przed upieczeniem, w dużym pierniczku wykrawamy mniejszy otworek, nasypujemy do niego pokrusznych landrynek (z górką) i pieczemy na papierze do pieczenia, ściągając po ostygnięciu.[/FONT]

[FONT=book antiqua,palatino]Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.[/FONT]​
[FONT=book antiqua,palatino]Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 - 12 minut w temperaturze 150º.[/FONT]



przelicznik wagowy


jakby któras miała ochote na domek z piernika ma przepis na takowy,wiec klikac.
Ja mam ochote na niego.
 
Ostatnia edycja:
Aga ja tez juz nie wiem.
Dzis była pomidorowka na wczorajszym rosole.
nie wiem moze jakies pulpety ryz i marchewka ,golabki mam do roboty zapisane .
jak mam wyyslac to mnie sie cos robi.:crazy:
 
justysia a te pierniki dluga musza lezec zeby byly dobre? bo nigdy jeszcze nie robilam ale czytalam ze powinny swoje odczekac przed zjedzeniem.
no to ja sie pochwale dzsiaj na obiad mam bigos, świeżyna, zrobiony przez moja mamę.
 
tak około 2 tyg. ja zawsze robie na poczatku grudnia i do świat są pychotka.
Ale te ciasto jest tak dobre ,że na świea za wiele nie zostało rok temu ,jedlisy z KAROLKIEM kamyczki :-D;-).
W y roku robiy podwójną porcje.:tak::tak::tak::tak::tak::-)

My zjedlismy zupe wczoraj zmodyfikowaną ,a TOMEK zarzyczył sobie smażoną cebulke z kiełbaską.

Ale dzis kupila sałate ,kalafior,mielone wiec na jutro cos z tego wymaszcze.

Ostatnio robiłam tortille i też dobra była:tak::tak::tak:.
 
reklama
Do góry