reklama
matylda1405
Lipcowe mamy'09
Mati- zaokrąglasz mówisz
))) staram się jak mogę ))
Matylda a te muffinki to jakie były?
A ciasteczka ładniejsze, bo miałaś pewnie m&m'sy. One mają bardziej intensywne kolorki
Muffinki były z przepisu na muffiny z truskawkami a że nie miałam żadnych owoców dałam jogobellę jagodową.
Nie miałam M&M'sów Dzisiaj w mojej okolicy czynna była Biedronka i tam kupiłam takie draże czekoladowe "MiMi" ))
Basienka26_2009
Fanka BB :)
Może tutaj coś znajdziesz
Wielkie Żarcie - Przepis - Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym
MistrzKuchni.pl - �opatka wieprzowa po w�giersku - przepisy kulinarne i wizyt�wki kucharzy, kuchnie �wiata, ciasta, desery, potrawy, zupy, zapiekanki, sa�atki
Gotujmy.pl - Przepisy kulinarne - łopatka wieprzowa -
łopatka wieprzowa - 6 fajnych przepisów kulinarnych
:-):-):-):-):-):-):-):-)
Wielkie Żarcie - Przepis - Łopatka wieprzowa w sosie musztardowym
MistrzKuchni.pl - �opatka wieprzowa po w�giersku - przepisy kulinarne i wizyt�wki kucharzy, kuchnie �wiata, ciasta, desery, potrawy, zupy, zapiekanki, sa�atki
Gotujmy.pl - Przepisy kulinarne - łopatka wieprzowa -
łopatka wieprzowa - 6 fajnych przepisów kulinarnych
:-):-):-):-):-):-):-):-)
Basienka26_2009
pewnie juz lopatka zjedzona ale w sobote jadlam u znajomych lopatke z papryka i cebula w ketchupie. tzn.lopatka zostala wczesniej podzielona na kotlety podduszona na patelni a pozniej wrzucona do naczynia zaroodp.na to wsypac pokrojona papryke i cebule,zalac pikatnym ketchupem i na godzine do piekarnika.latwo i szybko sie przyzadza,a smakuje super.
ona podawala to z bagietka z maslem czosnkowym
ona podawala to z bagietka z maslem czosnkowym
justysia85
COŚ TEN WĄTEK ZAMARŁ!
Teraz jesień wiec napisze fajny i szybki przepis na placek ze śliwkami.
MAŚLANKOWY PLACEK ZE ŚLIWKAMI !!!
składniki:
2,5szklanki mąki pzennej
1szkl. cukru
3łyżeczki proszku do pieczenia
1szklanka maślanki
1/2szklanki oleju
3 jaja
śliwki
kruszonka:150g.margaryny,maka,cukier
PRZEPIS:
Do miski wrzucić suche składniki i wymieszać(ja zamiast pr. do pieczenia daje 2 łyżeczki sody takie wieksze i ciasto jest o wiele fajniejsze,sie znaczy pulchniejsze:-))
Dodać mokre składniki i na lekkich obrotach wymieszac(ciasto powinno być cos o konsystencji na mufinki czy babke,wiec sie nie przerazcie).
Wylewamy na posmarowaną blache ,układmy wydrążone ,umyte śliwki (,ale nie za dużo)zawsze skórka do dołu.
posypujemy kruszonką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika175stopni na ok. 40 min.
SMACZNEGO ŻYCZĘ!!!
ciasto naprawde pyszne i u mnie znika w mgnieniu oka.
Teraz jesień wiec napisze fajny i szybki przepis na placek ze śliwkami.
MAŚLANKOWY PLACEK ZE ŚLIWKAMI !!!
składniki:
2,5szklanki mąki pzennej
1szkl. cukru
3łyżeczki proszku do pieczenia
1szklanka maślanki
1/2szklanki oleju
3 jaja
śliwki
kruszonka:150g.margaryny,maka,cukier
PRZEPIS:
Do miski wrzucić suche składniki i wymieszać(ja zamiast pr. do pieczenia daje 2 łyżeczki sody takie wieksze i ciasto jest o wiele fajniejsze,sie znaczy pulchniejsze:-))
Dodać mokre składniki i na lekkich obrotach wymieszac(ciasto powinno być cos o konsystencji na mufinki czy babke,wiec sie nie przerazcie).
Wylewamy na posmarowaną blache ,układmy wydrążone ,umyte śliwki (,ale nie za dużo)zawsze skórka do dołu.
posypujemy kruszonką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika175stopni na ok. 40 min.
SMACZNEGO ŻYCZĘ!!!
ciasto naprawde pyszne i u mnie znika w mgnieniu oka.
dmuchawiec
lipcóweczka'09,
Placuszki z dyni na słodko:-)
- ćwiartka dużej dyni
- 2 jajka
- szklanka maki pszennej
- 2 łyżki maki kukurydzianej
- 3 łyzki cukru
- szczypta kwasku cytrynowego
- szczypta soli
- 1/4 łyzeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- łyżka smietany
Dynię obrać ze skórki i pestek, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać pozostałe składniki, wymieszać- całość powinna być dosyć gęsta- jak gęsta śmietana. Smażyć na rozgrzanym oleju (jak placki ziemniaczane) na złoto. Podawać z dżemem jabłkowym lub śliwkowym/morelowym (ważne, zeby był kwaskowaty). PYCHA !!!:-)
- ćwiartka dużej dyni
- 2 jajka
- szklanka maki pszennej
- 2 łyżki maki kukurydzianej
- 3 łyzki cukru
- szczypta kwasku cytrynowego
- szczypta soli
- 1/4 łyzeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- łyżka smietany
Dynię obrać ze skórki i pestek, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać pozostałe składniki, wymieszać- całość powinna być dosyć gęsta- jak gęsta śmietana. Smażyć na rozgrzanym oleju (jak placki ziemniaczane) na złoto. Podawać z dżemem jabłkowym lub śliwkowym/morelowym (ważne, zeby był kwaskowaty). PYCHA !!!:-)
reklama
dmuchawiec
lipcóweczka'09,
Dżemik dyniowy
-3/4 duzej dyni
-1kg cukru
- małe opakowanie kwasku cytrynowego
Dynie obrac ze skórki i pestek, zetrzec na tarce, przełozyć do garnka. Zlać 1 szkalnka wody, i gotowac pod przykryciem na małym ogniu. Gdy dynia się rozgotje i troszkę zgęstnieje wsypać cukier i gotować do dżemowej konsystencji bez przykrycia stale mieszając. Na koniec wsypać kwasek i gotować jeszcze ok.10minut. Przekładac gorący do wygrzanych słoików, zakręcać. Gotowe!
Dżemik jest smaczniejszy, gdy doda sie do niego kilka kwaśnych jabłek lub sliwki albo morele, ale ja akurat takowych nie miałam bo antonówki przerobiłam zanim pomyslałam, żeby kilka odłozyć
Z 3/4 jednej dyni wychodzi ok 5 słoiczków o pojemności 0,5l.
-3/4 duzej dyni
-1kg cukru
- małe opakowanie kwasku cytrynowego
Dynie obrac ze skórki i pestek, zetrzec na tarce, przełozyć do garnka. Zlać 1 szkalnka wody, i gotowac pod przykryciem na małym ogniu. Gdy dynia się rozgotje i troszkę zgęstnieje wsypać cukier i gotować do dżemowej konsystencji bez przykrycia stale mieszając. Na koniec wsypać kwasek i gotować jeszcze ok.10minut. Przekładac gorący do wygrzanych słoików, zakręcać. Gotowe!
Dżemik jest smaczniejszy, gdy doda sie do niego kilka kwaśnych jabłek lub sliwki albo morele, ale ja akurat takowych nie miałam bo antonówki przerobiłam zanim pomyslałam, żeby kilka odłozyć
Z 3/4 jednej dyni wychodzi ok 5 słoiczków o pojemności 0,5l.