reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Ala jakbyś miała chwilkę to przejrzyj ten wątek od początku, jest kilka fajnych pomysłów na sałatkę czy nawet nietrudne dania na ciepło, a nawet jakbyś chciała coś słodkiego na deser zrobić to też kilka przepisów na ciasteczka, ciasta, muffinki itp też tu znajdziesz :-)
ja ostatnio przeglądałam cały wątek - co prawda trochę mi to czasu zajęło:tak::tak::tak: ale jest tyle różnych przepisów, że na pewno znajdziesz coś dla siebie i dla swoich koleżanek:tak::tak::tak:

reklama
Na imprezke już mam menu :))
Mam ciasto z jagodami (zwykłe drożdżowe) a do tego jeszcze zrobie sałatke owocową :)
Potem zrobie podudzia z kurczaka w sezamie, pieczywko czosnkowe+ szczypiorek, grzanki z serem mozzarella i pomidorem + listek bazyli, sałatke warstwową i sałątke jakaś z pomioderm, sałatą, ogórkiem taką zwykła. Może być?

Ewa ja bym ja zrobiła z grubej tektury, raczke tez- przykleiłabym porzadnym klejem, a sama packe okleiła gładko folia spozywczą:-)

Taka troche prowizorka, ale zawsze cos:-)

Widze nowy post od dmuchawca, z zapalem otwieram watek kulinarny, slinka cieknie ze juz prawie zalewa klawiature i co i co i co? O paszteciku ani slowa! Chyba nam nie chcesz zdradzic swojej tajemnej receptury kochana... Oj dmuchawcu popraw no ty sie! :-D

annie22 no ja tak samo tu najpierw weszłam, na żaden inny wątek tylko odrazu tutaj bo widzę że Dmuchawiec nam napisała i tak samo jak Ty sie zawiodłam ;-);-);-):-D No i zostawiłam bez komentarza :rofl2::rofl2::rofl2:

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Ja tez tu weszłam dzisiaj najpierw, bo ciekawa byłam co Ewa napisze na temat packi- prowizorki, a tu mi sie oberwało:tak::-D

Ale już się poprawiam:tak:

Pasztecik

-50dag mięsa wołowego bez kosci
-5 duzych cebul
-łyzeczke imbiru
-5 ziaren ziela angielskiego
-listek laurowy

gotować godzinke, a potem dodać:
-50dag wieprzowiny
-1kg surowego boczku

gotowac godzinke, a potem dodac:
-50dag watróbki wieprzowej
-50dag watróbki drobiowej
- 5 zabków czosnku

i gotowac godzinke:-)

Po ugotowaniu mieso ostudzić. A w wodzie z gotowania namoczyc 2 czerstwe bułeczki. Wszystko: miecho, cebule, bułeczki, czosnek zmieli dwu- lub trzykrotnie i dodać:

-1/4 łyzeczki kurkumy
-łyzeczke majeranku
- 4 zółtka i piane ubita z białek
-2 łyzeczki imbiru
-1/2 łyzeczki startej gałki musztatołowej
-1/4 łyzeczki pieprzu cayenne
-1/3 łyzeczki zmielonej kolendry
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
-łyzeczke wegety i sól do smaku
-łyzeczke bazylii
-łyzke soku z cytryny.

Dokładnie wymieszac. Spróbowac czy odpowiednio słone i pikantne. Jak nie, to doprawic.
Blache wysmarowac smalcem i wysypac bułka tarta, wyłozyc miesko, przykryc folia aluminiowa i piec w piekarniku w temp 180 stopni przez ok 2 godziny.

reklama
U mnie pasztet nie przejdzie - tzn. mojemu mężowi nie przejdzie przez gardło.

Za to właśnie wyciągnęłam z pieca ciasteczka - Nowe wyzwanie - Ciasteczka M&M
Troszke zmieniłam przepis - zamiast cukru brązowego - zwykły cukier, zamiast ekstraktu z wanilii cukier waniliowy i cześć masła wymieniłam na masło orzechowe. Wyszły całkiem fajne, tylko miałam w domu SMARTIES a nie m&m'sy czekoladowe :eek: i te smarties są jakieś blade - nie mają fajnych kolorków. Zrobię zdjęcia i wstawię razem z tortem jak już będzie gotowy.

Do góry