reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

jak chcesz taki jasniutki, to ja chyba bym zrobila z kisielu.ale wiem ze dla Oliwii chcesz zeby tort byl najladniejszy,wiec pewnie wybierzesz barwnik w proszku.gdziesz czytalam ze mozna uzyc barwnikow do jajek bo to tez sa spozywcze ale jakos boje sie wyprobowac, zeby gosci nie "przeczyscic":-)

reklama
dziewczyny podziwiam was ze zabieracie sie za torty, ja kurcze ide na latwizne, bede miala zamowiony bo jakbym sama sie za niego zabrala to napewno by nie wyszedl.... tak jak wczoraj glupie ciasto robilam i zakalec!

Beatko głupie ciasto mi też czasem nie wychodzi... ale tort biszkoptowy ze śmietaną i owocami to jest pikuś :tak: nei ma możliwości, żeby się nei udał :-)

Ostatnio zrobiłam taki mały (21cm średnicy) dla mojego brata jak wracał ze Szkocji na wesele. Wieczorem mikserem ubiłam jaja, dodałam cukier, po kolei żółtka, mąka (na wolnych obrotach mikserem). Potem ciach do pieca do suchego patyczka, a potem bach na podłogę i z powrotem do piekarnika... chwilkę ostygł, przykryłam tetrą i tak stał do rana. Rano ciachu machu mikserem śmietanę ubiłam, cukru pudru do smaku (ew. śmietan-fix). Przekroic biszkopt na 3 placki, kolejno smarowałam cienko śmietaną, układałam truskawki/maliny/jagody i wyrównywałam znów śmietaną. wierzch i boki też pokryłam śmietaną, posypałam boki czekoladowymi takimi małymi wałeczkami a od góry znów ułożyłam owoce - wyglądał cudownie, a praca - prawie żadna.

Tort - brzmi dumnie, ale taki śmietanowy to na prawdę pestka.

A oto torcik z bliska, gorset przyozdobiłam pisakami cukrowymi. właściwie to żadne cudo, ale mówię Wam, jak wyszłam z nim i Oliwia go zobaczyła to aż piszczała z radości, bo uwielbia Laleczki :-D Ogólnie to się podobał :tak: No i jak na pierwszy raz....... ;-)

Załączniki

• turt.jpg
    turt.jpg
    28,2 KB · Wyświetleń: 58
  • turt (2).jpg
    turt (2).jpg
    28,1 KB · Wyświetleń: 45
  • turt (1).jpg
    turt (1).jpg
    18,9 KB · Wyświetleń: 50
Właśnie kurier przywiózł mi piłkarzyki i bramki, świeczki piłki, zielony barwnik w żelu i dodatkowo papilotki na mufinki :-) Już się nie mogę doczekać jak będę robić torta dla moich chłopaków :-D
http://www.tortownia.pl/sklep,781,46,modecor,Zestaw_pilkarski_boisko.html
http://www.tortownia.pl/sklep,377,32,Squires_Kitchen,Barwnik_spozywczy_w_zelu_soczysta_zielen.html
http://www.tortownia.pl/sklep,521,43,Swieczki_pileczki.html
http://www.tortownia.pl/sklep,38,76,Papilotki_biale_5_cm.html

Ewa mam pytanko: o co chodzi jak piszecie ze kladziecie biszkopt na podloge?:confused: jak chyba jakas nie kumata jestem bo jak pieke biszkopt to nic potem z nim nie robie....

Beatko taki przepis znalazłam Biszkopt (przepis II) (Matylda ten sam wkleiła), w którym zaraz po upieczeniu spuszcza się biszkopt jeszcze w formie na podłogę z wysokości 60cm :-D a potem z powrotem do piekarnika aż ostygnie, potem dopiero nożykiem odkrajasz od boków blaszki i otwierasz :tak: na spodzie jest papier więc nie przywiera do spodu tortownicy.

reklama
dzieki ewa doczytalam o co chodzi z tym rzucaniem o podloge;-):tak: coraz bardziej mnie przekonujecie by sprobowac zrobic tort samej, no ale ja koniecznie chcialam pszczolke maje a sama to raczej pszczolki nie dam rady zrobic:baffled:

Do góry