reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Basienka26_2009 a skąd miałaś na nią przepis? I jaki robiłaś kolor? Biały? Czy dodałaś barwnik?

Ja kupiłam do tortu masę śmietanową (taka w proszku, w torebce) i ją się dodaje do śmietany, pisaki cukrowe, kwiatki opłatki białe i różowe i gotowy różowy lukier w torebce, no i lalkę barbie, ale ktoś jeszcze musi mi ją rozbroic na pół :-D

Ten tort zajął mi chyba tylko z 15 min, to był expres, bo miałam mało czasu i dlatego jest taki jaki jest, a raczej był :eek::eek::-D

Załączniki

• g.jpg
    g.jpg
    25 KB · Wyświetleń: 45
Ostatnia edycja:
reklama
w internecie wyszperałam i byl zachwalany. masa wychodzi koloru marcepanowego, ale dodatki zabarwilam na rozowo galaretka. ten przepis co podawalam na stronie 78 jest na bardzo duza ilosc masy,polowa skladnikow wystarczy na oblozenie trotu i dodatki.tym razem zrobilam chyba z 9 choinek( bo tylko taka foremke znalazlam na szybko w domu:-)) do tego, pare kolek i ponad pol masy wyladowalo w koszu. ale na tort Oskara bede zaopatrywac sie w barwnik w proszku, bo np.w plynie moze rozrzecic mase.

Kamila a widział tort ??
Chyba sama go zjadłaś co ,skoro nie pamieta o 2 rocznicy.

Mój pamieta o każdej ,ostatnio mi mówi ,że bedziemy mieli okazje sie napić.
A ja dumałam i dumałam ,i po kilku minutacg wymysliłam.
Pod koniec czerwa mój mąż poprosił mnie o reke ,to był chyba 26:zawstydzona/y:.

Basienka26_2009 A ja szukałam linka w Twoim poście jak szukałam przepisu dlatego nie znalazłam a na tej stronie 78 też byłam. A co myślisz o tym przpisie? Wielkie Żarcie - Przepis - Biała Masa Cukrowa I jeszcze jedno, takiej masy jak twoja nie można chyba robić dzień wcześniej, co? Ale zresztą po co, przecież to długo nie trwa. A różowy kolor wyszedł ci z galaretki czerwonej? Masz jakieś zdjęcia torciku? Żeby pokazać jak to wyszło?

A ozdoby może trzymałyby sie na taki zwykły lukier?

z zelatyna jeszcze nie probowalam ale jak chcesz uzyskac bialy kolor to moze lepiej zrob ta z wielkiego zarcia(tez to ogladalam) bo ta co ja podawalam to wyjdzie taka "szampanska", mimo ze kilogram cukru pudru wsypane zostanie.co do koloru to wzielam wisniowa chyba z gelwe ale teraz wzielabym chyba kisiel,poniewaz jest on taki sypki a w galaretce sa grudki(chodzi o szybsze wyrobienie koloru na jednolita mase).co do wczesniejszego przygotowania ciasta to mozna spokojnie zrobic dzien wczesniej.nic sie nie stanie, ja probowalam na 2 dzien i bylo smaczne, te dodatki byly twardsze ale nie zeby meczyc sie z przegryzieniem, natomiast masa lezaca na biszkopcie jeszcze wczoraj byla takiej konzystencji co marcepan.(a trot robilam w sobote)jak nie zostalo zjedzone to zrobie fotki i jutro wkleje:-)

Właśnie chodzi mi o kolor różowy, ale nie wiem czy dostane barwnik sypki a już w ogóle w taki kolorze, w płynie widziałąm ale różowego nie było

Najtańszy na allegro kosztuje 13,50. Takiego to ja wątpie że u mnie gdzieś dostane, no ale może poszukam gdzieś w sklepach http://www.allegro.pl/item1071559999_barwnik_spozywczy_w_proszku_rozowy.html Ten gościu w sumie ma więcej ciekawych rzeczy na aukcjach

Ostatnia edycja:
ja juz po wiekszych sklepach w olsztynie posprawdzalam i tez nie ma,tylko takie plynne. a ten rozowy co wyszedl mi z galaretki tez byl ok tylko ze nie byl tak intensywny jak na tej aukcji co podalas.taki blado-rozowy(cos podobnego do tego tortu lalki co wczesniej wklejalas).
Wielkie Żarcie - Przepis - Alll Tort urodzinowy dla dziewczynek "Wróżka"
tu wersja ze smietana
ja bede szukac koloru intensywnego zielonego,jak za 2 tygodnie nic nie znajde w irlandii to tez zamowie z allegro.

reklama
Super ten torcik Wróżka, ten barwnik co podałam w linku to pewnie im więcej się go da to pewnie intensywniejszy kolor, a mi właśnie chodzi o taki jasny, jest ładny, mi się podoba. A ta wróżka ma super skrzydełka, może też zrobie z mojej wróżkę.

Do góry