Beatko Z. bardzo się cieszę, że zostałas zainspirowana
Z tymi przyprawami to u mnie było tak, ze naczytałam sie ksiażek na temat medycyny chińskiej i zasady 5 smaków. Raczej sie do tego nie stosuje, tylko przyprawiam po swojemu, ale sadze, ze cos w tym jest, ze zeby potrawa była smaczna i zdrowa, to te smaki musza sie równowazyc. Zapamietałam co ma jaki smak i przyprawiam tak, zeby było ok. Przykłaowo:
woda jest gorzka
marchew pietruszka jajka słodka
cebula, czosnek por ostre
mieso słone
pomidory kwasne
A przyprawy:
tymianek, kurkuma gorzkie
imbir, pieprze, kminek ostre
wegeta sól
słone
bazylia, zielona pietruszka, majeranek kwasne
Wiec np jesli w potrawie jest spora ilosc pomidoróa, albokoncentratu, to uwazac trzeba na kwasne przyprawy, a wiecej dawac ostrych itd.
No i podobno wazna jest kolejnosc przyprawiania
i wrzucania kolejnych składników.