reklama
dmuchawiec
lipcóweczka'09,
Rolada Dmuchawca
..delikatna, z kremem i brzoskwiniami
Składniki:
• 3 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• szczypta soli
• 3 cukry waniliowe
• 5 łyżek mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• brzoskwinie z puszki
• 3 łyżeczki żelatyny
• 40 dag śmietany kremówki
Etapy przygotowania
1. Zrobić ciasto biszkoptowe: białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody, 5 łyżkami cukru, solą i 1 cukrem waniliowym. Wymieszać z żółtkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem, piec 10 minut w temp. 200 stopni C. Czystą ściereczkę posypać 3 łyżkami cukru, wyrzucić na nią biszkopt i zdjąć pergamin.
2. Namoczyć żelatynę, następnie ubić śmietanę z cukrem waniliowym, wstawić do lodówki. W soku z brzoskwiń (ok 3/4 szklanki) rozpuścić żelatynę i schłodzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać do niej bitą śmietanę i dokładnie wymieszać.
4. Ciasto biszkoptowe posmarować masą , ułozyć brzoskwinie i zwinąć. Można posypać cukrem pudrem. PYCHA!!!
..delikatna, z kremem i brzoskwiniami
Składniki:
• 3 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• szczypta soli
• 3 cukry waniliowe
• 5 łyżek mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• brzoskwinie z puszki
• 3 łyżeczki żelatyny
• 40 dag śmietany kremówki
Etapy przygotowania
1. Zrobić ciasto biszkoptowe: białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody, 5 łyżkami cukru, solą i 1 cukrem waniliowym. Wymieszać z żółtkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem, piec 10 minut w temp. 200 stopni C. Czystą ściereczkę posypać 3 łyżkami cukru, wyrzucić na nią biszkopt i zdjąć pergamin.
2. Namoczyć żelatynę, następnie ubić śmietanę z cukrem waniliowym, wstawić do lodówki. W soku z brzoskwiń (ok 3/4 szklanki) rozpuścić żelatynę i schłodzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać do niej bitą śmietanę i dokładnie wymieszać.
4. Ciasto biszkoptowe posmarować masą , ułozyć brzoskwinie i zwinąć. Można posypać cukrem pudrem. PYCHA!!!
Schab z Pomidorem i Mozzarellą
Schab
Pomidor
Mozzarella
Przyprawy: Sól, pieprz, bazylia
Schab pokroić na vienkie kotlety (ok. 5 mm) lub zwykłe rozklupać (ja osobiście proszę w mięsnym o rozklupanie - włukkna są wtedu tak ponacinane, że nawet najstarszy schab jest kruchy).
Kotlety przyprawić solą i pieprzem.
Smażyć na oliwie z jednej strony do zrumienienia.
Przewrócić na drug ą stronę. Na każdym kotlecie ułożyć plasterek (lub 2) obranego ze skóry pomidora, na to nie za gruby plaster mozzarelli i z wierchy posypać świeżą lub suszoną bazylią. Trzymać na ogniu aż ser się rozpuści.
Jeszcze tego nie robiłam, ale dziś mam zamiar, więc dam Wam znać czy dobre
Wydaję mi się, że trzeba będzie przyryć te kotlety pokrywką, żeby szybciej ten ser się zapiekł, a schab nie stwardniał, bo za długo nie może być na patelni... Zobaczymy jak wydzie to dam znać ;-)
Schab
Pomidor
Mozzarella
Przyprawy: Sól, pieprz, bazylia
Schab pokroić na vienkie kotlety (ok. 5 mm) lub zwykłe rozklupać (ja osobiście proszę w mięsnym o rozklupanie - włukkna są wtedu tak ponacinane, że nawet najstarszy schab jest kruchy).
Kotlety przyprawić solą i pieprzem.
Smażyć na oliwie z jednej strony do zrumienienia.
Przewrócić na drug ą stronę. Na każdym kotlecie ułożyć plasterek (lub 2) obranego ze skóry pomidora, na to nie za gruby plaster mozzarelli i z wierchy posypać świeżą lub suszoną bazylią. Trzymać na ogniu aż ser się rozpuści.
Jeszcze tego nie robiłam, ale dziś mam zamiar, więc dam Wam znać czy dobre
Wydaję mi się, że trzeba będzie przyryć te kotlety pokrywką, żeby szybciej ten ser się zapiekł, a schab nie stwardniał, bo za długo nie może być na patelni... Zobaczymy jak wydzie to dam znać ;-)
justysia85
Fanka BB :)
EWO musi być dobre!!
Ja robie schabowe na imprezki z ananasem i serem.
PIEKE normalnie schabowego ,pózniej daje plaster ananasa ,a no to zera zółtego i chwile zapiekam ,ale najczesciej do mikrofalii,bo szybciej i wygodniej.
Z kehypem jest pycha, ja ananasa nie lubie ,ale to mi jest smakowe!!!
A ja mam ochote na tą rollade DMUCHAWCA!!mmmm........
Ja robie schabowe na imprezki z ananasem i serem.
PIEKE normalnie schabowego ,pózniej daje plaster ananasa ,a no to zera zółtego i chwile zapiekam ,ale najczesciej do mikrofalii,bo szybciej i wygodniej.
Z kehypem jest pycha, ja ananasa nie lubie ,ale to mi jest smakowe!!!
A ja mam ochote na tą rollade DMUCHAWCA!!mmmm........
vercik_86
Fanka BB :)
Ewciu ja tak robie z piersza kurczaka, ale nioe wpadlam na to, zeby ze schabem..trzeba bedzie sprobowac
tralalala1
Fanka BB :)
Dziewczyny jak szukacie ciekawych przepisów to polecam 2 blogi:
Magia smaków
Moje wypieki
Przepisy są bardzo fajnie napisane a zdjęcia potraw-cudnie zachęcające
Magia smaków
Moje wypieki
Przepisy są bardzo fajnie napisane a zdjęcia potraw-cudnie zachęcające
e_mama
Lipcowe mamy '05 '09
- Dołączył(a)
- 23 Czerwiec 2005
- Postów
- 10 084
Schab pokroić na vienkie kotlety (ok. 5 mm) lub zwykłe rozklupać (ja osobiście proszę w mięsnym o rozklupanie -
mam przyjaciółkę na Śląsku, normalnie uwielbiam te Wasze wszystkie rozklupania albo taśki, hehe;-);-);-);-);-)
Kobietki , potrzebuje przepis na jakieś dobre ciacho, najlepiej proste i dobre!
Zapiekaniec też by się jakiś dobry przydał! Jak coś macie to podajcie!
ja mogę podać przepis na najłatwiejsze ciasteczka świata:
2 szkl. mąki,
1 kostka margaryny,
1/2szkl. jasnego piwa
zagnieść z tego ciasto i schłodzić w lodówce 3 godziny
potem ciasto trzeba rozwałkować, wykrawać kwadraty, które nadziewa się dowolnie, można jabłkami, dżemem, serem, albo na pikantnie farszem z pieczarek,
kwadraty się skleja po przekątnej tworząc coś na kształt pieroga.
Ciasteczka piecze się w nagrzanym piekarniku około 20 min.
Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Smakują jak ciastka francuskie. Pyyszka!
justysia85
Fanka BB :)
e-MAMO jak francuskie to trzeba zrobić!!!;-)
dżinxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx..................:-)
NIUTA TE blogi sa git .
zobacz....
dżinxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx..................:-)
NIUTA TE blogi sa git .
zobacz....
Ostatnia edycja:
reklama
Podobne tematy
Podziel się: