reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
Rolada Dmuchawca

..delikatna, z kremem i brzoskwiniami :)
Składniki:
• 3 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• szczypta soli
• 3 cukry waniliowe
• 5 łyżek mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• brzoskwinie z puszki
3 łyżeczki żelatyny
• 40 dag śmietany kremówki

Etapy przygotowania
1. Zrobić ciasto biszkoptowe: białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody, 5 łyżkami cukru, solą i 1 cukrem waniliowym. Wymieszać z żółtkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem, piec 10 minut w temp. 200 stopni C. Czystą ściereczkę posypać 3 łyżkami cukru, wyrzucić na nią biszkopt i zdjąć pergamin.
2. Namoczyć żelatynę, następnie ubić śmietanę z cukrem waniliowym, wstawić do lodówki. W soku z brzoskwiń (ok 3/4 szklanki) rozpuścić żelatynę i schłodzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać do niej bitą śmietanę i dokładnie wymieszać.
4. Ciasto biszkoptowe posmarować masą , ułozyć brzoskwinie i zwinąć. Można posypać cukrem pudrem. PYCHA!!! :)
 
Schab z Pomidorem i Mozzarellą

Schab
Pomidor
Mozzarella
Przyprawy: Sól, pieprz, bazylia

Schab pokroić na vienkie kotlety (ok. 5 mm) lub zwykłe rozklupać (ja osobiście proszę w mięsnym o rozklupanie - włukkna są wtedu tak ponacinane, że nawet najstarszy schab jest kruchy).

Kotlety przyprawić solą i pieprzem.
Smażyć na oliwie z jednej strony do zrumienienia.
Przewrócić na drug ą stronę. Na każdym kotlecie ułożyć plasterek (lub 2) obranego ze skóry pomidora, na to nie za gruby plaster mozzarelli i z wierchy posypać świeżą lub suszoną bazylią. Trzymać na ogniu aż ser się rozpuści.

Jeszcze tego nie robiłam, ale dziś mam zamiar, więc dam Wam znać czy dobre :tak:
Wydaję mi się, że trzeba będzie przyryć te kotlety pokrywką, żeby szybciej ten ser się zapiekł, a schab nie stwardniał, bo za długo nie może być na patelni... Zobaczymy jak wydzie to dam znać ;-)
 
EWO musi być dobre!!
Ja robie schabowe na imprezki z ananasem i serem.
PIEKE normalnie schabowego ,pózniej daje plaster ananasa ,a no to zera zółtego i chwile zapiekam ,ale najczesciej do mikrofalii,bo szybciej i wygodniej.
Z kehypem jest pycha, ja ananasa nie lubie ,ale to mi jest smakowe!!!:tak::tak:

A ja mam ochote na tą rollade DMUCHAWCA!!mmmm........
 
Kobietki , potrzebuje przepis na jakieś dobre ciacho, najlepiej proste i dobre!
Zapiekaniec też by się jakiś dobry przydał! Jak coś macie to podajcie!
 

Schab pokroić na vienkie kotlety (ok. 5 mm) lub zwykłe rozklupać (ja osobiście proszę w mięsnym o rozklupanie -

mam przyjaciółkę na Śląsku, normalnie uwielbiam te Wasze wszystkie rozklupania albo taśki, hehe;-);-);-);-);-)

Kobietki , potrzebuje przepis na jakieś dobre ciacho, najlepiej proste i dobre!
Zapiekaniec też by się jakiś dobry przydał! Jak coś macie to podajcie!

ja mogę podać przepis na najłatwiejsze ciasteczka świata:

2 szkl. mąki,
1 kostka margaryny,
1/2szkl. jasnego piwa

zagnieść z tego ciasto i schłodzić w lodówce 3 godziny

potem ciasto trzeba rozwałkować, wykrawać kwadraty, które nadziewa się dowolnie, można jabłkami, dżemem, serem, albo na pikantnie farszem z pieczarek,
kwadraty się skleja po przekątnej tworząc coś na kształt pieroga.
Ciasteczka piecze się w nagrzanym piekarniku około 20 min.
Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Smakują jak ciastka francuskie. Pyyszka!
 
e-MAMO jak francuskie to trzeba zrobić!!!:tak::tak::tak::tak:;-)
dżinxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx..................:-)

NIUTA TE blogi sa git .
zobacz....
 
Ostatnia edycja:
reklama
no to ja w piątek będe próbowała te ciasteczka zrobić??

e- mama a czy to również nadawałoby się do jakiegoś farszu słonego?? jakaś kapustka, grzybki albo coś takiego??
 
Do góry