reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Ryż z jabłkami i cynamonem

2 woreczki ryżu białego
1 kg jabłek (mogą być kwaśne lub słodkie)
cynamon
cukier
masło

Gotujemy biały ryż do miękkości, i zostawiamy do wystygnięcia. Jabłka ucieramy na tarce o średnich oczkach. Następnie bierzemy szklane naczynie żaroodporne, i na dno dajemy troszke masła, nastepnie warstwę ryżu, potem warstwę jabłek, posypujemy je cukrem delikatnie ( w zależności od gustu), potem cynamonem, na to znów warstwę ryżu, potem jabłek znów cukier a potem cynamon itd. Na wierzch dajemy znów troche masła, wsadzamy pod przykryciem do mikroweli na jakieś 30-40 min.

Najlepiej by warstwy miały jakieś 1-1,5 cm
 
reklama
Willsonka moja Karolinka uwielbia taki ryz z jabłkami.:-D Ja z resztą też.
Ryż można ugotować z łyżką masła w niedużej ilości wody (1objętość ryżu i 2wody) i aby dochodził na ciepłej płytce- ja taki lubię najbardziej. A jak już ułożę warstwy to zazwyczaj wrzucam do piekarnika i też wychodzi:-)
 
A przyprawy:
tymianek, kurkuma gorzkie
imbir, pieprze, kminek ostre
wegeta sól:-D słone
bazylia, zielona pietruszka, majeranek kwasne

Wiec np jesli w potrawie jest spora ilosc pomidoróa, albokoncentratu, to uwazac trzeba na kwasne przyprawy, a wiecej dawac ostrych itd.
No i podobno wazna jest kolejnosc przyprawiania:tak:i wrzucania kolejnych składników.


Coś mi tu nie pasuje... przecież pomidory i bazylia pasuja do siebie idealnie... a niby i to i to kwaśne :confused2:
 
No pewnie, ze pomidory i bazylia do siebie pasują:tak: Nie ma dwóch zdań!Chodzi tylko o to, zeby była harmonia wszystkich 5 smaków. Czyli jesli dajemy pomidory i bazylię, to juz np. nie zileloną pietruszke i majeranek w dużej ilości (tez kwasne), a za to koniecnie musza być przyprawy ostre, ktore najbardziej neutralizuja kwasne. Ostre przyprawy i składniki to: pieprze, imbir, kminek, czosnek, cebula, por. I oczywiscie pozostałe smaki- gorzki, słodki i słony:tak:

Troszkę to skomplikowane, ale sensowne, gdy sie wczytać.
 
Aniu Aniu jak zrobic pulpety w sosie pomidorowym z mięsa mielonego wołowego ? :-):-)
Jaką sałatke do tego ? :-D
 
Ja tu wklejałam niedawno przepis na pulpety:tak:Dokładnie tak, jak tam napisałam. Ja nie robie sosu pomidorowego, ale pewnie po prostu trzeba do sosy dodac koncentrat i juz. Ewa chyba tez wklejała przepis. No i do pulpetów ja obowiazkowo robie buraczki-cwikłę na ciepło. Jakoś nic innego mi tak nie pasuje jak buraczki. Ale pewnie mozna i surówke zrobić- czemu nie?
 
Najlepiej ziemniaki, ale my jemy i z ryżem. Pisz, pisz, jakby cos:-D Ja mam siostre młodsza (24 lata) i ona tez do mnie pisze na gg jak obiad robi:-D
 
dziewczyny macie przepis na ciasto z brzoskwiniami? albo na inne fajne ciacho?
 
reklama
Do góry