reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Ja pulpety robię tak :

1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego wymieszać z 1 łyzeczką maki ziemniaczanej i z 2 jajkami, dodać zmieloną dużą cebulę, 1/3 łyżeczki imbiru, na czubku noża pieprzu cayenne, szczypte kolendry, pieprz czarny i wymieszać, dodać łyzeczkę wegety, 3 łyzeczki przyprawy do mięsa mielonego Prymat, sól do smaku i wymieszać, dodoać 2 czerstwe małe, namoczone, odcisniete i zmielone bułki, dodać 2 łyżeczki siekanej zielonej pietruszki, szczypte bazylii, 1/2 łyżeczki majeranku i szczyptę kurkumy. Wszystko dokładnie wyrobić i formowac pulpety.

W wysokim garnku zagtowac 1,5l wody, wsypac szczypte kurkumy i tymianku, 1/2 łyżeczki kminku, włozyć pulpety, dodać 1/4 łyżeczki imbiru, 1/2 liscia laurowego, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz czarny, dodać 1/2 łyzeczki wegety i sól do smaku, gotować 20 minut. Dodać szczypte bazylii i łyżeczke zielonej pietruszki i 1/2 łyzeczki koperku. Zagęścic łyzką maki pszennej wymieszanej w zimnej wodzie z 1/2 szklanki gęstej śmietany. Dodać szczypte majeranku i gotować 10 minut.
KONIEC

Szczerze mówiąc, to nie próbowałam robic z miesa drobiowego, chyba spróbuje:tak:Oczywiście mozna pominąc te wszystkie przyprawy, bo to moje wymysły tylko, ale ja nie umiem bez przypraw. Zawsze mnie dziwi, ze moja tesciowa ma w domu tylko sól, pieprz i wegete i tak dobrze gotuje. Ja gdy tam jestem musze najpierw wyruszyc do sklepu po cały zestaw przypraw, bo inaczej nic nie umiem ugotowac:no: Ale tesciowie mówią, ze z przyprawami zupełnie inaczej smakuje. Ja gotujew w ten sposób juz bardzo długo i moze dlatego nie czuje az takiej różnicy:tak:

Słuchajcie, a żurek wyszedł mi boski:tak: Nie to, zebym sie chwaliła, ale naprawde jest super. Dawno nie jadłam, a bardzo lubie:tak:
 
Ostatnia edycja:
reklama
A tak w ogóle to obiecałam podac przepisy na zupki juz dawno temu:zawstydzona/y:

No to najpierw
CEBULOWA:tak:

Do 3l wywaru warzywnego (udko z kurczaka, 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, duża cebula albo por, przyprawy- gotować ok 1,5 godziny i wyjąć warzywa i mięso) dadać szczytpte kurkumy, 60dag pokrojonej cebuli podduszonej na czubatej łyzce masłą, 1/3 łyżeczki imbiru, łyzeczka wegety, sól do smaku. Gotowac ok pół godziny i zmiksować. Dodać szczypte bazylii, 2 łyzeczki soku z cytryny lub kileliszek białego wina, szczypte majeranku, szczypte kminku, pieprz do smaku. Mozna na koniec dodac trójkącik serka topionego smietankowego- w tym celu serek zmiksowac w szklace z odrobina zupy aby zrobił sie płynny i wlac do zupy. Zupe podawac z grzankami.

Wyjete warzywa i udko dodaje zwykle do farszu miesnego do pierogów lub nalesników, które robie nastepnego dnia.
 
Ostatnia edycja:
Ciesze sie, ze sie udał:tak:
Przyślij troszke....
Ja własnie pije moja kawe z imbirem i cynamonem i przydałoby sie do niej cos słodziutkiego...
 
Ostatnia edycja:
Przepis na chlebek z ziołami do zupy cebulowej lub żurku:-)

Do 1/3 kostki masła (w zaleznosci od ilosci kromek) dodac 2 przeciśnięte zabki czosnku i 3 szczypty soli. Posarowac kromki masłem z obu stron, posypac ziołami prowansalskimi, złozyc kromki w chleb, zawinać w folie aluminiowa i włozyc do piekarnika na pół godziny.
 
dmuchawcu widzę że obie lubimy uzywać różnych przypraw:-) ja uwielbiam kotanyi i kamisa. Mam całą mase w domu i teściowa sie dziwiła po co mi ich tyle ale jak zaczeła się opiekować Julką i czasem coś zje co przyrządzęz tymi przyprawami to jest w szoku jakei smaczne. Ona tylko sól, magi, pieprz i vegeta.
No i dzięki Aniu za przepis na zupkę cebulową, bede robić w pt.
 
dmuchawcu widzę że obie lubimy uzywać różnych przypraw:-) ja uwielbiam kotanyi i kamisa. Mam całą mase w domu i teściowa sie dziwiła po co mi ich tyle ale jak zaczeła się opiekować Julką i czasem coś zje co przyrządzęz tymi przyprawami to jest w szoku jakei smaczne. Ona tylko sól, magi, pieprz i vegeta.
No i dzięki Aniu za przepis na zupkę cebulową, bede robić w pt.

Ja tez wole te marki od innych, niestety sa drogie, a ja zuzywam taaakie ilosci przypraw, ze niestety zmuszona jestem kupowac tańsze. Zwykle kupuje prymat.
Zycze smacznej cebulkowej zupki:tak::-)
 
Ostatnia edycja:
Wrzucam przepis na kolejna zupke, tym razem - GROCHÓWECZKA:tak:

Do 3l wody dodac udko z kurczaka, szczypte bazylii i zagotowac. Dodac szczypte tymianku, 1/3 łyzeczki kurkumy, 1/2 kg łuskanego grochu. Gotowac ok 1 godz, a potem dodac 2 pokrojone w talarki marchewki, pokrojona pietruszke, 3 pokrokone ziemniaki, pokrojona duza cebule, 2 rozgnieciona zabki czosnku, kawałeczek startego na tarce selera, 1/2 łyzeczki imbiru, szczypte pieprzu cayenne, 2 łyzeczki wegety, sól do smaku. Gotowac do miekkosci warzyw, a potem dodac garsz siekanej zieleniny(pietruszka, koper, seler), szczypte majeranku.
Pycha:-)
 
A teraz KAPUSNIACZEK ze słodkiej kapustki

Do 3l wrzatku dodac szczypte tymianku i kurkumy, kawałek zeberek wieprzowych, 1,2 łyzeczki kminku, 2 marchewki pokrojone w talarki, pokrojona pietruszke, 5 srednich pokrojonych ziemniaków, duza pokrojona cebule, rozgnieciony zabek czosnku, 1/4 główki białej, drobno pokrojonej kapusty, lisc laurowy, 3 ziarna ziela ang., szczypte pieprzu cayenne, 2 łyzeczki wegety, sól do smaku, szczypte bazylii, gotowac do miekkosci. Zaprawic maka pszenna rozmieszana dokładnie w zimnej wodzie, ewentualnie dodac smietany. Jak dla mnie do zup najlepsza jest smietana łaciata 18%.
 
reklama
heh ja do gorchówki daje wędzonego boczku albo udko (w biedronce tanio można kupić:-D)

a dziś na obiad robiłam​
filety z udek pieczone
tacka filetów z udek (bez kości i skóry) (w netto u nas kosztuje ok 5 zł za 6 szt)
pieczarki - kilka
cebula duża

mięsko umyć położyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą , ( ja daję morską z ziołami kotanyi) papryką słodką i ostrą, polać troszkę oliwą.
Pieczarki umyć i pokroić w sredniej grubości plastry i położyć na miesko, posolić, a na wierzch cebulę krojoną w pióra. znow szczypta soli i toszkę oliwy.
Przykryć folia aluminiową i piec ok 40 min, max 60. przed wyjęciem jakies 15 min piec odkryte. Jak ktoś lubi to można posypać serem 15 min przed wyjeciem. Można podawać z ketchupem , ziemniakami, ryżem z warzywami. Ja jadłam z ziemniakami i ogorkiem konserwowym bo nie miałam czasu robic surówki, ale ostatnio była do tego​
surówka z kapusty pekinskiej z owocami tropikalnymi z puszki i łyzką majonezu. Odrobina dipa np włoskiego lub innego palce lizać :-)​
 
Do góry