dmuchawiec
lipcóweczka'09,
Ja pulpety robię tak :
1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego wymieszać z 1 łyzeczką maki ziemniaczanej i z 2 jajkami, dodać zmieloną dużą cebulę, 1/3 łyżeczki imbiru, na czubku noża pieprzu cayenne, szczypte kolendry, pieprz czarny i wymieszać, dodać łyzeczkę wegety, 3 łyzeczki przyprawy do mięsa mielonego Prymat, sól do smaku i wymieszać, dodoać 2 czerstwe małe, namoczone, odcisniete i zmielone bułki, dodać 2 łyżeczki siekanej zielonej pietruszki, szczypte bazylii, 1/2 łyżeczki majeranku i szczyptę kurkumy. Wszystko dokładnie wyrobić i formowac pulpety.
W wysokim garnku zagtowac 1,5l wody, wsypac szczypte kurkumy i tymianku, 1/2 łyżeczki kminku, włozyć pulpety, dodać 1/4 łyżeczki imbiru, 1/2 liscia laurowego, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz czarny, dodać 1/2 łyzeczki wegety i sól do smaku, gotować 20 minut. Dodać szczypte bazylii i łyżeczke zielonej pietruszki i 1/2 łyzeczki koperku. Zagęścic łyzką maki pszennej wymieszanej w zimnej wodzie z 1/2 szklanki gęstej śmietany. Dodać szczypte majeranku i gotować 10 minut.
KONIEC
Szczerze mówiąc, to nie próbowałam robic z miesa drobiowego, chyba spróbujeOczywiście mozna pominąc te wszystkie przyprawy, bo to moje wymysły tylko, ale ja nie umiem bez przypraw. Zawsze mnie dziwi, ze moja tesciowa ma w domu tylko sól, pieprz i wegete i tak dobrze gotuje. Ja gdy tam jestem musze najpierw wyruszyc do sklepu po cały zestaw przypraw, bo inaczej nic nie umiem ugotowac Ale tesciowie mówią, ze z przyprawami zupełnie inaczej smakuje. Ja gotujew w ten sposób juz bardzo długo i moze dlatego nie czuje az takiej różnicy
Słuchajcie, a żurek wyszedł mi boski Nie to, zebym sie chwaliła, ale naprawde jest super. Dawno nie jadłam, a bardzo lubie
1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego wymieszać z 1 łyzeczką maki ziemniaczanej i z 2 jajkami, dodać zmieloną dużą cebulę, 1/3 łyżeczki imbiru, na czubku noża pieprzu cayenne, szczypte kolendry, pieprz czarny i wymieszać, dodać łyzeczkę wegety, 3 łyzeczki przyprawy do mięsa mielonego Prymat, sól do smaku i wymieszać, dodoać 2 czerstwe małe, namoczone, odcisniete i zmielone bułki, dodać 2 łyżeczki siekanej zielonej pietruszki, szczypte bazylii, 1/2 łyżeczki majeranku i szczyptę kurkumy. Wszystko dokładnie wyrobić i formowac pulpety.
W wysokim garnku zagtowac 1,5l wody, wsypac szczypte kurkumy i tymianku, 1/2 łyżeczki kminku, włozyć pulpety, dodać 1/4 łyżeczki imbiru, 1/2 liscia laurowego, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz czarny, dodać 1/2 łyzeczki wegety i sól do smaku, gotować 20 minut. Dodać szczypte bazylii i łyżeczke zielonej pietruszki i 1/2 łyzeczki koperku. Zagęścic łyzką maki pszennej wymieszanej w zimnej wodzie z 1/2 szklanki gęstej śmietany. Dodać szczypte majeranku i gotować 10 minut.
KONIEC
Szczerze mówiąc, to nie próbowałam robic z miesa drobiowego, chyba spróbujeOczywiście mozna pominąc te wszystkie przyprawy, bo to moje wymysły tylko, ale ja nie umiem bez przypraw. Zawsze mnie dziwi, ze moja tesciowa ma w domu tylko sól, pieprz i wegete i tak dobrze gotuje. Ja gdy tam jestem musze najpierw wyruszyc do sklepu po cały zestaw przypraw, bo inaczej nic nie umiem ugotowac Ale tesciowie mówią, ze z przyprawami zupełnie inaczej smakuje. Ja gotujew w ten sposób juz bardzo długo i moze dlatego nie czuje az takiej różnicy
Słuchajcie, a żurek wyszedł mi boski Nie to, zebym sie chwaliła, ale naprawde jest super. Dawno nie jadłam, a bardzo lubie
Ostatnia edycja: