reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

I jeszcze mój najulubieńszy ŻUREK

Do 3l wrzatku dodac szczypte tymianku, 20dag wedzonego boczku pokrojonego w kosteczke, 4 całe marchewki, cała pietruszke, 2 duze całe cebule, 3 rozgniecoine zabki czosnku, 1/2 łyczeki imbiru, pieprz cayenne (szczypte), pieorz czarny i biały, 2łyzeczki wegety, sól do smaku, gotowac 1 godz, potem wyjac warzywa. Wlac zurek (ja kupuje w Biedronce). Dodac łyzeczke majeranku, 1/2 łyzeczki kminku, 1/2 szklanki smietany. Dodac pokrojona w grube plastry kiełbase. Podawac z jajkem ugotowanym na twardo i chlebkiem z przepisu powyzej:tak::-)
 
reklama
Ciesze sie, ze sie udał:tak:
Przyślij troszke....
Ja własnie pije moja kawe z imbirem i cynamonem i przydałoby sie do niej cos słodziutkiego...
chcialabys :-D juz prawie nie ma:tak::-):-)
co do przypraw to ja bardzo lubie jak ktos cos ugotuje wlasnie tak doprawione i sama tez bym chciala uzywac wiecej przypraw niz vegeta i pieprz:baffled: tylko kurcze ja nie wiem jaka przyprawa do czego pasuje. jak mam fajny przepis to uzywam ale jak sama cos wymyslam to staram nic nie unowoczesniac bo sie boje ze nie wyjdzie, ale Anka zainspirowalas mnie swoimi przepisami i moze odwaze sie siegnac po cos wiecej niz vegete:-D
 
Pączki z serka waniliowego

250g serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
cukier waniliowy
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Serek rozmieszać z jajkami, wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia - wymieszać.Tłuszcz dobrze rozgrzać, nabierać ciasto na łyżeczkę zamoczoną w tłuszczu i wrzucać do gorącego oleju (smalcu). Smażymy na złotobrązowy kolor. Obsypujemy cukrem pudrem. Można też miodem, cynamonem. Najlepsze na ciepło :-D Przepis na ok 25 pączków. Są one małe więc lepiej wszystko zrobić razy 2 i wychodzi ok 50 pączków któe u mnie w domu i tak w mik znikają :-p


SMACZNEGO! :-p
 
Ostatnia edycja:
Ja zawsze używam oleju. Ze smalcem nie próbowałam, ale na pewno się go rozpuszcza. Oczywiście smażymy w garnku :-D Tłuszczu powinno być conajmniej ok 5cm i musi być gorąąąącyyyy, tylko uważajcie żeby się nie poparzyć. Ja mam pamiątke na brzuchu :eek:. Pączki powinny same obracać się w garnku na drugą stronę, alę lepiej je przypilnować żeby się nie spiekły za bardzo :-p
 
Ostatnia edycja:
10- litrowy... :-D Starczy mały garnek. Taki 2 litrowy. Ale wiadomo że im większy garnek tym wiecej pączków na raz zrobisz :-D Ale tez stracisz więcej tłuszczu :-p
 
Alusia chodzi o to że w garnku nei może ich byc na raz za dużo... każdy musi swobodnie pływać, więc weź pod uwagę, że one urosną :tak: Co prawda nigdy nei robiłam pączków Patry, ale pewnie tak jak przy normalnych pączkach, jeden nie może być przytapiany przez drugi :tak:
 
Linguine z tuńczykiem

Oliwa z oliwek
cebulka
Papryka chilli
pomidory
Tunczyk
Natka pietruszki

wlewasz olej z oliwek do patelni, podsmaz troche cebulke pokrojona w kostke i dwa kawaleczki papryki do smaku, potem dodajesz tunczyka i pomidory (2) pokrojone w kostke obrane ze skorki, gotujesz to moze jakies 10 albo 15 minut, jesli jest za suche to dodaje troche wody z gotujacego makaronu

ak zagotujesz makaron, najlepiej dlugi (linguine) to wrzucasz do patelni razem z tunczykiem , dodajesz zielonej pietruszki i mieszasz jakies 2,3 minuty

Smacznego
 
reklama
Patra pączki są zajefajne...... w 30 min. je zrobiłam minus tylko taki że nie umiem kuleczek z nich zrobic i wygladaja jak małe diabełki:-):-):-) ale jak na 1 raz to super...... i sa bardzo smaczne tylko szkoda że bez marmolady ale i tak chylę czoła!!!!:-)
 
Do góry