reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Tak jak Justysia pisze. Kupujesz schab w całości :tak: i robisz dziurę wzdłuż i tam wciskasz śliwki upychać możesz trzonkiem od drewnianej łyżki czy tłuczka do mięsa :tak:

I tak jak Justysia zauważyła z wierzchu natrzeć solą, pieprzem i ewentualnie przyprawami które lubisz... Jak już obsmażysz i podlejesz wodą możesz dodać do sosu rozgnieciony ząbek czosnku albo dwa i 3-4 śliwki suszone:tak:, jak już mięsko będzie ok (czyli po godzince) wyciągasz, żeby troszkę przestygło i kroisz na plastry ok 1 cm. W czasie kiedy mięsko stygnie sosik traktujesz blenderem, zabielasz śmietaną wymieszaną z mąką, coby sosik czepiał się klusek.... chyba, że nei zagęszczasz sosów to bez mąki :tak: później możesz do sosu włożyć pokrojone mięsko i podgrzać w sosie, delikatnie obracając na drugą stronę, coby się nie rozleciało. Druga opcja: pokrojone mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym podlać lekko wodą (ok 50 ml) przykryć i podgrzać w piekarniku, sosik podgrzać osobno w garnku.

JA z mrożonych frytek korzystam w ostateczności... kilka razy w roku (można policzyć na palcach)... z klusek częściej... ale mąż kupuje u nas w sklepie na naszym zadupiu kluski pakowane po 2,5 kg więc nie wychodzą tak drogo... i starcza nam na kilka obiadów, a jak bym sama miała lepić to bym więcej czasu i pieniędzy starciła na mycie tych garnków i stolnic po gotowaniu tych ziemniorów, które teraz w zimie to albo się ugotują albo rozpadną... w zimie ograniczam spożycie ziemniaków do minimum, bo szkoda mi na nie nerwów...
 
Ostatnia edycja:
reklama
Alusia z kością czy bez? ja pamiętam, że schab bez kości był za 22zł/kg chyba... ale to było dawno :-pteraz to nie wiem :no: bo mąż zawsze kupuje mięcho, a jak ja ostatnio byłam to nie patrzyłam po ile.
 
Do dmuchawca- wlasnie bede piekla twojego murzynka , trzeba dodac mleko tylko ile? bo chyba nie napisalas
 
Beatko w przepisie była ilosc mleczka:tak:

Skopiowałam:

Murzynek z czekoladą

Składniki:
  • 28 łyżek maki pszennej
  • 14 łyżek cukru
  • słoik dżemu truskawkowego
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 14 łyżek mleka
  • 3 łyżi kakao
  • cukier waniliowy
  • przyprawa do piernika(wg gustu-mozna nie dawać)
  • 1 łyzka sody
  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady
  • rodzynki i orzechy
Wykonanie:
Dzem, cukier, cukier waniliowy, mleko, margarynę i kakao zagotowaćw garnku i ostudzić. Następnie dodać mąkę, jajka, przyprawęi sodę.Jednągorzka czekolade potłuc młotkiem (przez ściereczke i zanim sie czekoladę rozpakuje) i pokruszoną dodaćdo ciasta. Wsypac rodzynki i orzechy i zamieszać. Ciasto wylaćna blachę. Piec w temp. 180 st. ok 50 mniut. Na koniec zrobic polewe:
gorzką czekolade połamać i wrzucićdo garnka, dodac masło (tyle, zeby masa dała sie rozsmarowac na cieście-gesta śmietana)i mieszać aż do rozpuszczenia. Goraca rozsmaroaćna cieście, posypac pokruszonymi orzechami.
Smacznego!
 
Ostatnia edycja:
Aniu Dziekuje, ty sie nie pomylilas, to ze mnie taki gapa :zawstydzona/y::wściekła/y: nie spisalam mleka z przepisu:-p sorki. A murzynek zaraz bedzie szedl do piekarnika. tylko szukam odpowiedniej blaszki, chyba lepiej mniesza zeby poszedl w gore bo jak wezme wieksza to placek mi wyjdzie...mi zawsze nie wyrasta:sorry::zawstydzona/y:
 
reklama
Alusia ja pulpety robiłam bez żadnego przepisu... tak jak mi dusza zagrała... w moich znalazła się zmielona cebula, jajo i zioła prowansalskie - były z mięsa drobiowego :tak:
Jak są za luźne dodaje troszke bułki tartej do środka. Żeby ukulać ładne pulpeciki możesz ręce m aczać w mące i od razu po ukulaniu jednego rzucac na wrzątek.

A tu kilka fajnych przepisów z netu:
Pulpety w sosie pomidorowym - dodany przez lena - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska nie wiem jak ta kasza manna, bo nigdy nie robiłam z kaszą... ale może warto spróbować :tak:
Pulpety w sosie pomidorowym
Uwielbiam.pl - przepis na Pulpety w sosie pomidorowym a te są z gotowanego mięsa... też jakaś odmiana... nigdy nie próbowałam, ale może spróbuję następnym razem jak męża na obiedzie nie będzie :)
 
Ostatnia edycja:
Do góry