reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
wracając dziś po odebraniu wyników zatrzymałam się przy takim straganie, a tam pan miał truskawy, takie prawdziwe.... pycha były ;-)
w końcu zaczynają się owocki, jeszcze trochę i będą czereśnie
 
Kasiurek to moje ulubione i wbrew pozorom bardzo szybciutkie i zawsze się udaje:
PYCHOTKA
Składniki na 25 porcji
0

0
KRUCHE CIASTO:
0
0
40 dag maki
0
0
20 dag margaryny
0
0
2 zoltka
0
0
3 lyzki smietany
0
0
10 dag cukru pudru
0
0
1 lyzeczka proszku do pieczenia
0
0
0
BEZA:
0
0
4 bialka
0
0
20 dag cukru
0
0
30 dag pokrojonych orzechow wloskich
0
0
0
KREM:
0
0
1 kostka margaryny
0
0
1 cukier wanilinowy
0
0
8 dag cukru
0
0
2 budynie smietankowe
0
0
DODATKI:
0
0
1 szkl. powidel sliwkowych•
0
kilka pokruszonych herbatnikow
0
Etapy przygotowania
0

1.
0
Kruche ciasto: zagniesc wszystkie skladniki, wyrobic ciasto, podzielic na dwie czesci. Przygotowac beze: z bialek ubic piane, dodac cukier i na koncu dodac orzechy.
0
2.
0
Jedna czesc ciasta wylozyc na blache o wymiarach 25 x 30 cm, uprzednio wylozona papierem i wysmarowana tluszczem. Na ciasto wylozyc polowe bezy.
0
3.
0
Wstawic do piekarnika i piec az sie zarumieni w temp. 180°C przez 25 minut. Z druga porcja ciasta postapic tak samo.
0
4.
0
Przygotowac krem: ugotowac dwa budynie (w mniejszej ilosci mleka), wystudzic. Utrzec margaryne, dodawac po trochu budyn, cukier, cukier wanilinowy i wyrobic na jednolity krem.
0
5.
0
Wystudzony placek posmarowac powidlami sliwkowymi, nalozyc krem, posypac pokruszonymi herbatnikami i przykryc drugim plackiem. Ja czasem dla odmiany smaruję powidełkami jeszcze surowe ciasto przed nałożeniem piany też pycha
 
Ostatnia edycja:
Kasiurek to moje ulubione i wbrew pozorom bardzo szybciutkie i zawsze się udaje:
PYCHOTKA
Składniki na 25 porcji
0

0
KRUCHE CIASTO:
0
0
40 dag maki
0
0
20 dag margaryny
0
0
2 zoltka
0
0
3 lyzki smietany
0
0
10 dag cukru pudru
0
0
1 lyzeczka proszku do pieczenia
0
0
0
BEZA:
0
0
4 bialka
0
0
20 dag cukru
0
0
30 dag pokrojonych orzechow wloskich
0
0
0
KREM:
0
0
1 kostka margaryny
0
0
1 cukier wanilinowy
0
0
8 dag cukru
0
0
2 budynie smietankowe
0
0
DODATKI:
0
0
1 szkl. powidel sliwkowych•
0
kilka pokruszonych herbatnikow
0
Etapy przygotowania
0

1.
0
Kruche ciasto: zagniesc wszystkie skladniki, wyrobic ciasto, podzielic na dwie czesci. Przygotowac beze: z bialek ubic piane, dodac cukier i na koncu dodac orzechy.
0
2.
0
Jedna czesc ciasta wylozyc na blache o wymiarach 25 x 30 cm, uprzednio wylozona papierem i wysmarowana tluszczem. Na ciasto wylozyc polowe bezy.
0
3.
0
Wstawic do piekarnika i piec az sie zarumieni w temp. 180°C przez 25 minut. Z druga porcja ciasta postapic tak samo.
0
4.
0
Przygotowac krem: ugotowac dwa budynie (w mniejszej ilosci mleka), wystudzic. Utrzec margaryne, dodawac po trochu budyn, cukier, cukier wanilinowy i wyrobic na jednolity krem.
0
5.
0
Wystudzony placek posmarowac powidlami sliwkowymi, nalozyc krem, posypac pokruszonymi herbatnikami i przykryc drugim plackiem. Ja czasem dla odmiany smaruję powidełkami jeszcze surowe ciasto przed nałożeniem piany też pycha

ooooo czyta sie na pyszne ciacho :]
 
reklama
MUFFINY Z TRUSKAWKAMI

2 szkl. maki
1/2 szkl. cukru brązowego lub zwykłego,
cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/2 szkl. mleka lub jogurt w ulubionym smaku
6 łyżek roztopionego masła
około 1,5 szkl. pokrojonych truskawek

1) rozgrzej piekarnik do 200C
2) wysmaruj formę muffinkowa tłuszczem lub wyłóż papierkami
3) wymieszaj razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek, sól, dodaj truskawki
4) w osobnej misce wymieszaj jajka, mleko lub jogurt z roztopionym masłem
5) dodaj mieszankę jajową do mączno-truskawkowej- wymieszaj lekko, mogą być grudki i nierozmieszana do końca mąka
6) wlej ciasto do foremek
7) piecz ok. 30 minut w 180C z termoobiegiem
 
Ostatnia edycja:
Do góry