reklama
Kasiurek1983
Fanka BB :)
dziewczyny pisałam na ogolnym, czy znacie jakies dobre i szybkie przepisy na ciasta i torty ?
Kasiurek to moje ulubione i wbrew pozorom bardzo szybciutkie i zawsze się udaje:
PYCHOTKA
Składniki na 25 porcji
•
KRUCHE CIASTO:
•
40 dag maki
•
20 dag margaryny
•
2 zoltka
•
3 lyzki smietany
•
10 dag cukru pudru
•
1 lyzeczka proszku do pieczenia
•
BEZA:
•
4 bialka
•
20 dag cukru
•
30 dag pokrojonych orzechow wloskich
•
KREM:
•
1 kostka margaryny
•
1 cukier wanilinowy
•
8 dag cukru
•
2 budynie smietankowe
•
DODATKI:
•
1 szkl. powidel sliwkowych•
kilka pokruszonych herbatnikow
Etapy przygotowania
1.
Kruche ciasto: zagniesc wszystkie skladniki, wyrobic ciasto, podzielic na dwie czesci. Przygotowac beze: z bialek ubic piane, dodac cukier i na koncu dodac orzechy.
2.
Jedna czesc ciasta wylozyc na blache o wymiarach 25 x 30 cm, uprzednio wylozona papierem i wysmarowana tluszczem. Na ciasto wylozyc polowe bezy.
3.
Wstawic do piekarnika i piec az sie zarumieni w temp. 180°C przez 25 minut. Z druga porcja ciasta postapic tak samo.
4.
Przygotowac krem: ugotowac dwa budynie (w mniejszej ilosci mleka), wystudzic. Utrzec margaryne, dodawac po trochu budyn, cukier, cukier wanilinowy i wyrobic na jednolity krem.
5.
Wystudzony placek posmarowac powidlami sliwkowymi, nalozyc krem, posypac pokruszonymi herbatnikami i przykryc drugim plackiem. Ja czasem dla odmiany smaruję powidełkami jeszcze surowe ciasto przed nałożeniem piany też pycha
PYCHOTKA
Składniki na 25 porcji
•
1.
Ostatnia edycja:
Kasiurek1983
Fanka BB :)
Kasiurek to moje ulubione i wbrew pozorom bardzo szybciutkie i zawsze się udaje:
PYCHOTKA
Składniki na 25 porcji
•KRUCHE CIASTO:•40 dag maki•20 dag margaryny•2 zoltka•3 lyzki smietany•10 dag cukru pudru•1 lyzeczka proszku do pieczenia•BEZA:•4 bialka•20 dag cukru•30 dag pokrojonych orzechow wloskich•KREM:•1 kostka margaryny•1 cukier wanilinowy•8 dag cukru•2 budynie smietankowe•DODATKI:•1 szkl. powidel sliwkowych•kilka pokruszonych herbatnikowEtapy przygotowania
1.Kruche ciasto: zagniesc wszystkie skladniki, wyrobic ciasto, podzielic na dwie czesci. Przygotowac beze: z bialek ubic piane, dodac cukier i na koncu dodac orzechy.2.Jedna czesc ciasta wylozyc na blache o wymiarach 25 x 30 cm, uprzednio wylozona papierem i wysmarowana tluszczem. Na ciasto wylozyc polowe bezy.3.Wstawic do piekarnika i piec az sie zarumieni w temp. 180°C przez 25 minut. Z druga porcja ciasta postapic tak samo.4.Przygotowac krem: ugotowac dwa budynie (w mniejszej ilosci mleka), wystudzic. Utrzec margaryne, dodawac po trochu budyn, cukier, cukier wanilinowy i wyrobic na jednolity krem.5.Wystudzony placek posmarowac powidlami sliwkowymi, nalozyc krem, posypac pokruszonymi herbatnikami i przykryc drugim plackiem. Ja czasem dla odmiany smaruję powidełkami jeszcze surowe ciasto przed nałożeniem piany też pycha
ooooo czyta sie na pyszne ciacho :]
reklama
e_mama
Lipcowe mamy '05 '09
- Dołączył(a)
- 23 Czerwiec 2005
- Postów
- 10 084
MUFFINY Z TRUSKAWKAMI
2 szkl. maki
1/2 szkl. cukru brązowego lub zwykłego,
cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/2 szkl. mleka lub jogurt w ulubionym smaku
6 łyżek roztopionego masła
około 1,5 szkl. pokrojonych truskawek
1) rozgrzej piekarnik do 200C
2) wysmaruj formę muffinkowa tłuszczem lub wyłóż papierkami
3) wymieszaj razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek, sól, dodaj truskawki
4) w osobnej misce wymieszaj jajka, mleko lub jogurt z roztopionym masłem
5) dodaj mieszankę jajową do mączno-truskawkowej- wymieszaj lekko, mogą być grudki i nierozmieszana do końca mąka
6) wlej ciasto do foremek
7) piecz ok. 30 minut w 180C z termoobiegiem
Ostatnia edycja:
Podobne tematy
Podziel się: