reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
właśnie szukałam jakiegoś przepisu na coś na słodko... siostrzenica chciała kiedyś ciastka a że mam mnóstwo czasu to chciałam coś zrobić ale nie znalazłam nic fajnego, a te muffinki wydają się smaczne:tak:
e mamo
dziekuję:-)
 
a proszę, proszę! smacznego:tak::-):-)
Miałyśmy jakiś czas temu prawdziwą jazdę muffinkową na moim "lipcowie". Piekłyśmy je w różnych kombinacjach, z czekoladą, z orzechami, z tymiankiem na słono, z różnymi jogurtami albo z serkiem wiejskim, z jabłkami i cynamonem:tak:
Fajne są te babeczki i najlepsze jest to, że dzieciaki je lubią :tak:;-)
 
U nas dzisiaj troche "egzotyki" :wink:

2dhdyrb.jpg

2hek6ja.jpg


ARABSKA ZUPA JOGURTOWA

Składniki:


  • 1 ćwiartka kurczaka (z udkiem),
  • włoszczyzna,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki ryżu,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 300 ml naturalnego jogurtu,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:


  1. Mięso i obraną włoszczyznę zalać ok 1,5 l zimnej wody, dodać łyżeczkę soli. Podgrzać do wrzenia, gotować do miękkości mięsa.
  2. Ryż ugotować na miękko w dużej ilości lekko osolonej wody, odcedzić.
  3. Rosół przecedzić.
  4. Mięso obrać z kości, zemleć razem z cebulą, wymieszać z ryżem, dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Masa powinna być gęsta jak ciasto na kluski. Gdyby okazała się zbyt rzadka - zagęścić tartą bułeczką, dodać miętę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Każdą obtoczyć w posiekanej natce.
  6. Rosól podgrzać do wrzenia.
  7. Wrzucić pulpeciki, gotować 15 min,
  8. Pulpeciki przełożyć do wazy lub rozłożyć na talerzach.
  9. Jogurt ubić z żółtkiem, intensywnie mieszając dodać po jednej 5 łyżeczek gorącego rosołu, połączyć z resztą rosołu, zupę doprawiać solą i pieprzem.
  10. Zalać pulpeciki.
 
Widze, ze na ten watek to chyba ja juz tylko zagladam :-D Ale dokonalam wyboru - nie wchodze na watek poswiecony naszym kilogramom :-D
Dzisiaj u nas drozdzowe kroluje :-D

2eq6sg8.jpg

259zm8z.jpg
 
ja tez podczytuje i czasem korzystam z Twoich przepisów MAti. Co prawda u mnie nie ma amatorów na kuchenne nowinki (moja rodzinka to dwa Tadki niejadki - tego nie tamtego nie) ale ja już wypróbowałam Twoje gyros - pychotka i klopsiki z kurczaka i pieczarek -te nawet małż spróbował ale córka nie chciała a szkoda bo dobre były. Dzieki za przepisy i podpowiedzi :happy2:
 
reklama
kurcze dziewczyny, ja uwielbiam gotować i mam mnóstwo przepisów, tyle,ze ja gotuję to czego sie od mamy swojej czy teściowej nauczyłam i musiałaby przepisy opisać, a to jak na mnie zbyt duży wyczyn, bo robie z głowy.
moze kiedys sie zbiorę i napiszę
Moim marzeniem jest własna mała restauracja z dobrym tradycyjnym jedzeniem.Moze kiedyś.....
Myślałam równiez o spisaniu wszystkich przepisów, ale na razie to nic z tego nie wyszło

a z wklejonych tutaj przepisów juz wypróbowałam nalesniki z tym mięsno-warzywnym nadzieniem. Rzeczywiscie pycha!!!
 
Do góry