reklama
Iwonko zupa czarownica to wynalazek jaki poznałam w czasach dorywczej pracy w hotelu, szefostwo miało kilkoro takich jak ja pracowników sezonowych i musieli nas karmić (tzn jeden posiłek dziennie był obowiązkowy) więc zazwyczaj to była zupka. Zupka polewka, dolewka, pomyjka lub czarownica :-). Robili je kucharze z resztek mówiąc krótko, teraz zrobiłam modyfikacje pod własne potrzeby i tak powstała moja czarownica. Ta oparta jest na wczorajszej zupie warzywnej - dodałam wywaru z kostki, kalafior, fasolkę szparagową, dużo koperku i przecier pomidorowy. No i mam nową zupę
marzenka21
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 14 Listopad 2008
- Postów
- 5 762
witajcie dziewczyny:-)
ja wlasnie dzis mam pomidorowke z makaronem bo taka lubie:-)
ale narobilyscie mi ochoty na te chipsy oj oj,ja osttanio na wszystko mam ochote najbardziej na pizze:-)a o pepsi juz nie wspomne trzeba przedemna chowac:-)
ja wlasnie dzis mam pomidorowke z makaronem bo taka lubie:-)
ale narobilyscie mi ochoty na te chipsy oj oj,ja osttanio na wszystko mam ochote najbardziej na pizze:-)a o pepsi juz nie wspomne trzeba przedemna chowac:-)
matylda1405
Lipcowe mamy'09
ZUPA POMIDOROWA
Składniki
1,5 kg dojrzałych na słońcu pomidorów
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 litr wywaru z młodej włoszczyzny
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, cukier, pieprz, vegeta
Wykonanie:
Danie szybkie, jednogarnkowe.
Pomidory opłukać, urwać ogonki, pokroić w ćwiartki.
Cebulkę pokroić w paski, czosnek w plasterki. Bazylię i natkę drobno posiekać.
Do garnka wlać oliwę, podsmażyć cebulkę, pod koniec dodając czosnek. Na to delikatnie ułożyć pomidory i masło. Podsmażyć na delikatnym ogniu, aż pomidory zrobią się miękkie. Dodać świeżo zmielony pieprz, łyżkę cukru, wlać wywar z warzyw i gotować około 20 minut. . Dodać zioła, zaprawić śmietaną i przyprawić do smaku.
Sposób podania:
z drobnym makaronem
z ryżem
z grzankami pod kołderką z żółtego sera
dla smakoszy - odrobina parmezanu
Mozna zupe podawac z tym wszystkim co plywa (ja tak lubie) ale jesli nie chcecie mozna ja po prostu na koniec zmiksowac
Składniki
1,5 kg dojrzałych na słońcu pomidorów
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 litr wywaru z młodej włoszczyzny
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, cukier, pieprz, vegeta
Wykonanie:
Danie szybkie, jednogarnkowe.
Pomidory opłukać, urwać ogonki, pokroić w ćwiartki.
Cebulkę pokroić w paski, czosnek w plasterki. Bazylię i natkę drobno posiekać.
Do garnka wlać oliwę, podsmażyć cebulkę, pod koniec dodając czosnek. Na to delikatnie ułożyć pomidory i masło. Podsmażyć na delikatnym ogniu, aż pomidory zrobią się miękkie. Dodać świeżo zmielony pieprz, łyżkę cukru, wlać wywar z warzyw i gotować około 20 minut. . Dodać zioła, zaprawić śmietaną i przyprawić do smaku.
Sposób podania:
z drobnym makaronem
z ryżem
z grzankami pod kołderką z żółtego sera
dla smakoszy - odrobina parmezanu
Mozna zupe podawac z tym wszystkim co plywa (ja tak lubie) ale jesli nie chcecie mozna ja po prostu na koniec zmiksowac
bajorekaga
Fanka BB :)
Macie racje sałatka Gyros jest pyszna, ja osobiście pochłaniam prawie wszystko, a najbardziej jak koleżanka mam ochote na te niezbyt zdrowe, typu pizza, hamburger, fryteczki i do tego pepsi, staram sie jak mogę z tym walczyć , nie zawsze jednak wychodzi:-)
reklama
matylda1405
Lipcowe mamy'09
Oli - na pewno bedzie! Trzymam kciuki! Tylko moze wytrzymaj do jutra z konsumpcja - wiem ze to trudne... i koniecznie pochwal sie swoim dzielem
Podobne tematy
Podziel się: