reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

u mnie dziś zupa "czarownica" a drugie danie to na grillowej patelni karkówka i ziemniaczki w talarki do frytkownicy wrzucę, plus pekinka.
 
reklama
Iwonko zupa czarownica to wynalazek jaki poznałam w czasach dorywczej pracy w hotelu, szefostwo miało kilkoro takich jak ja pracowników sezonowych i musieli nas karmić (tzn jeden posiłek dziennie był obowiązkowy) więc zazwyczaj to była zupka. Zupka polewka, dolewka, pomyjka lub czarownica :-). Robili je kucharze z resztek mówiąc krótko, teraz zrobiłam modyfikacje pod własne potrzeby i tak powstała moja czarownica. Ta oparta jest na wczorajszej zupie warzywnej - dodałam wywaru z kostki, kalafior, fasolkę szparagową, dużo koperku i przecier pomidorowy. No i mam nową zupę :-D
 
witajcie dziewczyny:-)
ja wlasnie dzis mam pomidorowke z makaronem bo taka lubie:-)
ale narobilyscie mi ochoty na te chipsy oj oj,ja osttanio na wszystko mam ochote najbardziej na pizze:-)a o pepsi juz nie wspomne trzeba przedemna chowac:-)
 
ZUPA POMIDOROWA

Składniki
1,5 kg dojrzałych na słońcu pomidorów
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 litr wywaru z młodej włoszczyzny
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, cukier, pieprz, vegeta

Wykonanie:

Danie szybkie, jednogarnkowe.

Pomidory opłukać, urwać ogonki, pokroić w ćwiartki.
Cebulkę pokroić w paski, czosnek w plasterki. Bazylię i natkę drobno posiekać.

Do garnka wlać oliwę, podsmażyć cebulkę, pod koniec dodając czosnek. Na to delikatnie ułożyć pomidory i masło. Podsmażyć na delikatnym ogniu, aż pomidory zrobią się miękkie. Dodać świeżo zmielony pieprz, łyżkę cukru, wlać wywar z warzyw i gotować około 20 minut. . Dodać zioła, zaprawić śmietaną i przyprawić do smaku.

Sposób podania:

z drobnym makaronem
z ryżem
z grzankami pod kołderką z żółtego sera
dla smakoszy - odrobina parmezanu ;)

Mozna zupe podawac z tym wszystkim co plywa (ja tak lubie) ale jesli nie chcecie mozna ja po prostu na koniec zmiksowac :)
 
Matylda te grzanki pod kołderką z żółtego sera łechtają moje podniebienie :)))

...a ja właśnie wstawiłam obiadek - u mnie dziś polędwiczki z przepisu Dosi - dzięki!
 
u mnie też na pomidorowo:-D:-D:-D
spaghetti bolognese z pomidorków z puszki:-)

tyle narobiłam, ze chyba jutro zrobie lasagnie z tym sosikiem:-)
 
Macie racje sałatka Gyros jest pyszna, ja osobiście pochłaniam prawie wszystko, a najbardziej jak koleżanka mam ochote na te niezbyt zdrowe, typu pizza, hamburger, fryteczki i do tego pepsi, staram sie jak mogę z tym walczyć , nie zawsze jednak wychodzi:):-)
 
Matylda Wlasnie jestem w trakcie robienia Rafaello:))Na Twoim zdjeciu wyglada przepysznie, mam nadzieje ze moj bedzie rownie dobry
 
reklama
Do góry