reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
Kleo nie mów mi o pizzy bo ja od tygodnia marudzę że bym zjadła taka dobrą z brokułami, szynką, salami i duża ilością serka:-D:-D


Dobra idę robić popcorn. Chyba mi się zachciało:)
 
Ostatnia edycja:
Dzisiaj zaszalałam :)
RAFAELLO
Składniki:

1. Krem jak do karpatki (ja robię sama) + paczka wiórek kokosowych (10 dkg)
2. 2 paczki krakersów (zależy jakie macie)
3. Posypka : 5 dkg wiórek przyrumienić + 3 krakersy rozkruszyć - wymieszać

I następnie:

Warstwa krakersów
Krem
Warstwa krakersów
Krem
Warstwa krakersów
Krem
Posypka (wklepać łyżką)


Krem do karpatki

1 litr mleka
2 budynie waniliowe z cukrem (winiary)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 żółtko (jajo sparzone!!)
ok. 30 dkg masła (można mniej... można dać margarynę )

1. Odlewam do kubka trochę mleka, resztę mleka gotuję z cukrem.

2. Do odlanego mleka wsypuję budynie i mąkę ziemniaczaną. Potem robię budyń z w/w składników. Studzę go.

3. Masło (lub marg.) miksuję z żółtkiem i dodaję po łyżce budyniu.

4. Miksuję wszystko. I mam krem karpatka do którego dodaję wiórka kokosowe.

2mzcl87.jpg

2cibscj.jpg
 
Matylda, rafaello pierwsza klasa:happy:
Czytam o Waszych zachciewajkach na truskawki a ja je czesto wcinam, nawet wczoraj mielismi z nimi torcik:-p
 
Mój przepis nie jest ani wyszukany ani tak oszałamiający jak Rafaello Mati, ale jest zdecydowanie łatwy i szybki do zrobienia, dobry na obiad lub kolacyjkę.

Zapiekanka z makaronem

składniki:
mięso mielone
cebulka
grzyby np pieczarki
makaron rurki
ser żółty
masło
śmietana
przecier pomidorowy
przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek, bazylia)

Sprawa prosta, na patelni podsmażam cebulkę, dodaję pokrojone pieczarki i mielone. Kiedy mięsko i cebulka dostają odpowiedniego koloru dolewam przegotowanej wody i przykrywam żeby poddusić wszystko razem (puści soki i fajnie się wymiesza smak). W tym czasie na pół miękko gotuje makaron - do wody daje sól i kapkę oleju - zapobiega sklejaniu się makaronu. Sos robię ze śmietany i przecieru - doprawiam do smaku. Spód naczynia żaroodpornego smaruje masłem i wykładam na przemian - makaron, farsz mięsny, ser i sos. Na górze przykrywam serem i do piekarnika. Jeśli ser jest mało tłusty dobrze dać na wierzch troszkę masełka. Temp 160 - 180 stopni i trzymam ok 20 do 30 minut (aż widzę że makaron po bokach przywiera a ser zrobił taką skorupkę). No i gotowe. Bomba kaloryczna ale za to jaka pyszna :-)
 
reklama
mmmmm to ciacho wygląda rewelacyjnie!!
A zapiekanka brzmi smakowicie... mmm a ja dziś bym zjadła konia z kopytami, niestety nie mam konia więc zadowoliłam się na razie małą miseczką zupki ogórkowej, a dziś jeszcze na obiad mam gołąbki.:-)
 
Do góry