reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

ja to chyba mam ochotę na wszystko!
na naleśniki z francuskiego ciasta z owocami, na lody, na wielką pizzę, na truskawki ze śmietaną - pochłonęłabym wszystko :laugh2:

Anika ja tez mam ochote na wszystko. na brak apetytu nie mam co narzekac...
u mnie dzis poledwiczki w sosie koperkowym, ziemniaczki i chyba pekinska skroje bo nie mam innego pomyslu...

reklama
A ja dzisiaj poledwiczki po meksykansku a do tego pieczone ziemniaczki i surowka z kapusty pekinskiej, pomidorow i szczypiorku. Czekam na przepis na chili con carne :) Jutro bedzie barszcz czerwony z krokietami a w niedziele znowu mam zamowienie na lasagne :)

Matylda czy moglabys podac przepis na te poledwiczki po meksykansku??? u nas w domu bardzo czesto jemy poledwiczki wiec kazdy przepis jest przydatny.

A ja dzisiaj poledwiczki po meksykansku a do tego pieczone ziemniaczki i surowka z kapusty pekinskiej, pomidorow i szczypiorku. Czekam na przepis na chili con carne :) Jutro bedzie barszcz czerwony z krokietami a w niedziele znowu mam zamowienie na lasagne :)

Oto mój przepis na chili con carne(podobno smaczne-ja nie jadam):
-50dkg mięsa mielonego
-3 papryki w różnych kolorach-
-pomidory z puszki
-cebulka, czosnek
-kukurydza i fasolka z puszki
-kostka rosołowa
-opakowanie przyprawy chili con carne

Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu mięsko z cebulka oraz 2-3 ząbkami czosnku. Dodajemy przyprawę. Następnie dolewamy ok 0,5 litra wody i wrzucamy kostkę rosołową. Mieszamy. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Zmniejszyć płomień i niech z 20 min dochodzi, co jakiś czas mieszając. na końcu dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę, wymieszać i jeszcze zostawić na ogniu z 10 min.
Podawać z grzanką z bułki pszennej.

Smacznego:-)

wiec, ten przepis orginalnie jest z piersia z kurczaka ale ja robie poledwiczki:
w przepisie jest 1 podwójna piers, ja biore 2 sredniej wielkosci poledwiczki,
olej do smazenia, sól, pieprz, cukier, 2 łyzki mąki, 3 łyzki masła, szklanka mleka, peczek koperku.
poledwiczki lub piersi kroje na male kotleciki i delikatnie rozbijam, oproszam sola i pieprzem i obsmazam ze wszystkich stron na oleju, potem zalewam je woda i dusze az beda miekkie.
na drugiej patelni podgrzewam masło, dodaje make, trzeba uwazac zeby dobrze rozetrzec grudki, gdy zasmazka sie zrumieni dodaje mleko i sosiku spod poledwiczek i trzeba dobrze wymieszac. doprawiam do smaku i dodaje duzo koperku, a potem tym wszystkim zalewam poledwiczki.

ja robię polędwiczki w sosie śmietanowo-kurkowym:-) mniam

nasze pogaduchy działają na podświadomość, bo dzisiaj pojechaliśmy do włoskiej restauracji w Gdyni i wciągnęłam pizze, pyszna była:-):-):-)

reklama
Może to nie kulinarna zachciewajka, ale dzisiaj byłam u Taty i otworzył przy mnie piwo. Rany! Musiałam się napić 1/3 szklaneczki, bo bym nie wytrzymała cisnienia :-). Ale mi smakowało!

Do góry