reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
no to sobie jeszcze poczekamy Ty Madziu na te truskawki a ja na te słynne już czereśnie, dzis rano też je wspominałam..... :sorry:

a tak wogóle to - co prawda juz mi mineło bo sie najadłam smietankowej krówki algidy, ale jeszcze pare dni temu miałam napad na ambrozje - pamiętacie ambrozję?
taka typową ambrozję, jak kiedyś podawali w hortexach, 3-4 gałki owocowe w pucharku do tego owoce krojone, z reguły czekolada poalne no i ten "wystylizowany" wafelek wbity.....
mówie Wam, mój mąż to już słuchac nie mógł, a ja daj i daj... to dostalam subsytyt algidy, ale jakby taki pucharek sie trafił to pewnie i dziś bym przyjeła
 
Ostatnia edycja:
a za mną chodzi melon :) tak wczoraj wierciłam mężowi dziurę w brzuchu ze poszedł do sklepu i przytaszczył mi wielkie.......pomelo :no: Więc jak mi sie chciało tam mi sie nadal chce ale teraz to chyba sama pójdę na zakupy bo strach pomyśleć co teraz dostane.:happy:
 
NataliaSe - jesli chcialo by Ci sie jednak zrobic nalesniki, to polecam ten przepis - wyprobowany i pyszny - przywieziony prosto z Francji.

NALEŚNIKI FRANCUSKIE

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 2 całe jaja
  • troszkę cukru wanilinowego
  • 1,5 dkg drożdży
  • 1 łyżka rozpuszczonej margaryny
  • cukier do smaku (3 łyżeczki)
  • 2 szkl. mąki
Wykonanie:


  1. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże
  2. Resztę mleka zagrzać razem z margaryną
  3. Ciepłe mleko roztrzepać razem z żółtkami i cukrem
  4. Dodać drożdże i mąkę – roztrzepać
  5. Na koniec dodać pianę ubitą z 2 białek
  6. Smażyć na oleju. Wylewać grubiej niż na zwykłe naleśniki.
I wersja
Naleśnik jeszcze na patelni smarujemy serkiem waniliowym homo i posypujemy jagodami a następnie składamy na pół. Posypujemy cukrem pudrem.


II wersja
Gotowe naleśniki smarujemy cieniutko smażonymi jabłkami, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wyciskamy sok z 4 pomarańczy i zalewamy naleśniki tym sokiem. Można je rownieżposypać cynamonem.
Całość zapiekamy w piekarniku ok. 15-20 minut.
Można podawać z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.


Smacznego!!!!
 
Ostatnia edycja:
no to sobie jeszcze poczekamy Ty Madziu na te truskawki a ja na te słynne już czereśnie, dzis rano też je wspominałam..... :sorry:

a tak wogóle to - co prawda juz mi mineło bo sie najadłam smietankowej krówki algidy, ale jeszcze pare dni temu miałam napad na ambrozje - pamiętacie ambrozję?
taka typową ambrozję, jak kiedyś podawali w hortexach, 3-4 gałki owocowe w pucharku do tego owoce krojone, z reguły czekolada poalne no i ten "wystylizowany" wafelek wbity.....
mówie Wam, mój mąż to już słuchac nie mógł, a ja daj i daj... to dostalam subsytyt algidy, ale jakby taki pucharek sie trafił to pewnie i dziś bym przyjeła

:yes::yes::yes: me too!
 
Ale narobiłyście mi apetytu tymi truskawkami : takie "dzióbane" z cukrem i śmietanką :tak::tak:albo jeszcze tym te pyszne naleśniczki polać..... kurcze zgłodniałam normalnie :laugh2:
 
ja to chyba mam ochotę na wszystko!
na naleśniki z francuskiego ciasta z owocami, na lody, na wielką pizzę, na truskawki ze śmietaną - pochłonęłabym wszystko :laugh2:
 
reklama
to zazdroszczę bo ja mam bardzo rzadko apetyt. chociaż teraz już lepiej coś tam zawsze wyszperam w lodówce ale na początku to była masakra na jedzenie to patrzeć nie mogłam prawie cały pierwszy trymestr :no:
 
Do góry