reklama
no to sobie jeszcze poczekamy Ty Madziu na te truskawki a ja na te słynne już czereśnie, dzis rano też je wspominałam.....
a tak wogóle to - co prawda juz mi mineło bo sie najadłam smietankowej krówki algidy, ale jeszcze pare dni temu miałam napad na ambrozje - pamiętacie ambrozję?
taka typową ambrozję, jak kiedyś podawali w hortexach, 3-4 gałki owocowe w pucharku do tego owoce krojone, z reguły czekolada poalne no i ten "wystylizowany" wafelek wbity.....
mówie Wam, mój mąż to już słuchac nie mógł, a ja daj i daj... to dostalam subsytyt algidy, ale jakby taki pucharek sie trafił to pewnie i dziś bym przyjeła
a tak wogóle to - co prawda juz mi mineło bo sie najadłam smietankowej krówki algidy, ale jeszcze pare dni temu miałam napad na ambrozje - pamiętacie ambrozję?
taka typową ambrozję, jak kiedyś podawali w hortexach, 3-4 gałki owocowe w pucharku do tego owoce krojone, z reguły czekolada poalne no i ten "wystylizowany" wafelek wbity.....
mówie Wam, mój mąż to już słuchac nie mógł, a ja daj i daj... to dostalam subsytyt algidy, ale jakby taki pucharek sie trafił to pewnie i dziś bym przyjeła
Ostatnia edycja:
a za mną chodzi melon tak wczoraj wierciłam mężowi dziurę w brzuchu ze poszedł do sklepu i przytaszczył mi wielkie.......pomelo Więc jak mi sie chciało tam mi sie nadal chce ale teraz to chyba sama pójdę na zakupy bo strach pomyśleć co teraz dostane.
matylda1405
Lipcowe mamy'09
NataliaSe - jesli chcialo by Ci sie jednak zrobic nalesniki, to polecam ten przepis - wyprobowany i pyszny - przywieziony prosto z Francji.
Składniki:
Naleśnik jeszcze na patelni smarujemy serkiem waniliowym homo i posypujemy jagodami a następnie składamy na pół. Posypujemy cukrem pudrem.
II wersja
Gotowe naleśniki smarujemy cieniutko smażonymi jabłkami, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wyciskamy sok z 4 pomarańczy i zalewamy naleśniki tym sokiem. Można je rownieżposypać cynamonem.
Całość zapiekamy w piekarniku ok. 15-20 minut.
Można podawać z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Smacznego!!!!
NALEŚNIKI FRANCUSKIE
Składniki:
- 2 szkl. mleka
- 2 całe jaja
- troszkę cukru wanilinowego
- 1,5 dkg drożdży
- 1 łyżka rozpuszczonej margaryny
- cukier do smaku (3 łyżeczki)
- 2 szkl. mąki
- Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże
- Resztę mleka zagrzać razem z margaryną
- Ciepłe mleko roztrzepać razem z żółtkami i cukrem
- Dodać drożdże i mąkę – roztrzepać
- Na koniec dodać pianę ubitą z 2 białek
- Smażyć na oleju. Wylewać grubiej niż na zwykłe naleśniki.
Naleśnik jeszcze na patelni smarujemy serkiem waniliowym homo i posypujemy jagodami a następnie składamy na pół. Posypujemy cukrem pudrem.
II wersja
Gotowe naleśniki smarujemy cieniutko smażonymi jabłkami, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wyciskamy sok z 4 pomarańczy i zalewamy naleśniki tym sokiem. Można je rownieżposypać cynamonem.
Całość zapiekamy w piekarniku ok. 15-20 minut.
Można podawać z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Smacznego!!!!
Ostatnia edycja:
no to sobie jeszcze poczekamy Ty Madziu na te truskawki a ja na te słynne już czereśnie, dzis rano też je wspominałam.....
a tak wogóle to - co prawda juz mi mineło bo sie najadłam smietankowej krówki algidy, ale jeszcze pare dni temu miałam napad na ambrozje - pamiętacie ambrozję?
taka typową ambrozję, jak kiedyś podawali w hortexach, 3-4 gałki owocowe w pucharku do tego owoce krojone, z reguły czekolada poalne no i ten "wystylizowany" wafelek wbity.....
mówie Wam, mój mąż to już słuchac nie mógł, a ja daj i daj... to dostalam subsytyt algidy, ale jakby taki pucharek sie trafił to pewnie i dziś bym przyjeła
me too!
reklama
Podobne tematy
Podziel się: