reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek główny

Hmm, ja tez sie nie dalam nabrac na te wszystkie reklamy. W sumie jesli chodzi o ciaze, to kupilam tylko kilka ciuchow, ale z nich jestem zadowolona, swietnie sluza, czesc z nich pewnie jeszcze zostanie dla mojej siostry :)
Poza tym ja w ogole lubie co jakis czas zmieniac ciuchy ;)

Witamin nie kupowalam, do lekarza chodze panstwowego.

Zadnych specjalnych badan (prenatalnych i tym podobnych) nie wykonywalam- co mialoby to zmienic?

Kremow zadnych tez nie mam :)

No, wiecej jem, to fakt ;)

A jesli chodzi o kupowanie rzeczy dla malucha to tez staram sie podejsc do tego z rozsadkiem- np. baldachimu na lozeczko nie kupuje, bo tylko zbiera kurz i utrudnia cyrkulacje powietrza. Lozeczko biore tansze- ani mi ani dziecku nie sa do szczescia potrzebne zadne wzorki ;)
Pokoju tez specjalnie nie dekoruje- po pierwsze mam watpliwosci co do tego jaki wplyw maja na zdrowie te wszystkie farby i plastiki. Po drugie dziecko raczej tego nie doceni. Zwlaszcza na poczatku.
Pieniadze wole wydac na dobry i bezpieczny wozek (ale tez bez przesady- moim zdaniem 1000 zl za wozek to jest gorna granica) i fotelik oraz jakies fajne edukacyjne zabawki (ale tez nie za wiele, bo nadmiar nikomu nie sluzy - w koncu ja takich nie mialam a nawet studia udalo mi sie skonczyc :) ) Na pewno jak maluch podrosnie zainwestuje troche w ksiazeczki dla niego i bede sie z nim duzo bawic.

reklama
A w ogole to pokusilam sie i kupilam sobie "Zabe" Musierowicz (lubie od czasu do czasu kupic sobie ksiazke :) zwlaszcza ze potem czasem do nich wracam) - bardzo fajne lektura :) I na dodatek podejmuje temat ciazowy :) Szkoda ze taka krotka- tylko 213 stron :(

też chcę, tylko musze skoczyć do hiper... ale mam bliziutko, jak kumpela bedzie jechać samochodem to sie załapię (chodzi mi o Żabę ;) )

w pierwszej ciąży wydałam jeszcze m,niej na ciąże bo nie pracowałąm od 3 meisiaca - wiec nie potrezbowałam trzech zmian ciuchów... wtedy miałąm sukienke i jeden komplecik sztruksowy..

badan dodatkowych nie robiłam - do lekarza zawsze państwowo, tylko jedzenie czasami było wymyślne :)

a leki te które mogę brać w ciazy są tańsze o 80 % od tych które biorę poza ciązą - wieć i tak na plus...

to zawsze jest nmasz wybów - od razu wybieramy państwowo czy prywatnie, robimy badania prenatalne czy nie, itd...
jakbym miał kasę to pewnie bym szalała, a ja nigdy kasy nie miałam, zawsze żyłam na kredyt, ledwo do 1, więc szaleć nie mogłam - o wózku za 2600 mogę pomarzyć, na razie nie zapłąciłąm za szkołę :)
wydajemy tyle na ile nas stać...

Z tymi wydatkami na dziecko, to fakt ;) Zawsze nam się wydawało, że za mało zarabiamy, że jeszcze nas nie stać, a na razie - odpukać, jest w miarę.
Ciuszki już mam, część kupiłam nowych, kilka rzeczy nowych albo prawie nowych zakupiłam w "pewexie", stos ciuchów mam dostać od dwóch koleżanek, łóżeczko + fotelik od żony kuzyna, więc nie jest źle!
Pewnie ciut gorzej będzie później, ale jeśli będę karmić piersią - nie będe wydawać pieniędzy na mleka..
W/g mnie najwięcej wydamy na pieluchy (pampersy itp.) ;)

https://www.babyboom.pl/forum/index.php/topic,5757.0.html

warto prezczytać ten wątek

na pampery osinko, na pewno - ja zbyt póxno odkrywłam też komisy dzieciece - gdzie mozna dużo taniej kupić - ale tearz mam już w sumie wszystro po Piotrusiu, no i po 6 miesiacu sporo idzie jeszcze na jedzonko - mleko, kaszki, itp... ale przyznam że teraz samo kasa na Piotrka nie jest duża - no jeszcze szczepionki (tu kupowałam prywatnie bo było jedno kłucie zamiast trzech) ale tylko trzy dawki...

to najczęściej moja wina że kupowałam Piotrkowi jakiś ciuszek - bo był taki śliczny no i w przecenie... a w sumei niepotrezbny ;)

jakby na to nie patrzeć koleżanki i komisy to zbawienie w wielu przypadkach ;D muszę zrobić naloty, może sięwykuka coś fajnego.

Pewnie Kasia. ;)
Zawlekłam się dziś do plejady, myślałam, że będą jakieś super wyprzedaże w tym sklepie dzieciowym na lewo od wejscia (smyk chyba?) i prawdę mówiąc g... było. :(
Ale humor mi się poprawił na maxa!!!

ubrania ciążowe mam pożyczone, skusiłam się tylko na jedną spódnicę - a raczej namówiłam mamę aby mi ją sprezentowała; witamin nie biorę, na usg za 300zl nie dałam się namówic, witamin nie biorę (oprócz no-spy i magnezu - ale to zawsze mam w domu, czy jest ciąża czy nie). Jedyne za co płacę to wizyty u lekarza - 80zl raz w miesiącu.
Jedyne na co tak naprawdę wydaję teraz pieniądze to ubranka, ale też bez ilościowych szaleństw - raczej stawiam na jakość, a to niestety kosztuje :( (pocieszam się, że będą dla przyszłych pokoleń). Kompletowanie wyprawki pochłonie chyba tak naprawdę najwięcej naszej kasy.
Już od jakiegoś czasu wybieram się do komisu - tylko nie wiem czy tam można dostać ubranka czy tylko same "konkretne "rzeczy - jak to jest u was Azik?

reklama
a dowlokłaś się do h&m albo 5-10-15. w k-cach sięzaczynają konkretne przeceny w 5-10-15.
Osinka:
A MAM SE WZIĄĆ STOŁEK I PODJECHAĆ I CI NAKLUPAĆ - PRZECIEŻ SIĘ MASZ OSZCZĘDZAĆ Z TYM KOLAŃSKIEM?????? tylko cholerka coś trza zrobić z Twoimi kulami bo mi oddasz.  ;D

Do góry