reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WĄTEK GŁÓWNY cz. 3 - Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia.

Sreberko wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!!!!!

Pandorko a masz zamiar isc na zwolnienie czy bedziesz pracowala jak dlugo ebdziesz mogla??? Pytam bo w Polsce przewaznie dziewczyny pracujace w szpitalach jak sie dowiedza ze sa w ciazy to mykaja zaraz na zwolnienie.... i jestem ciekawa jak to jest w UK

reklama
Dzien dobry... Ją wlasnie w drodzw do domku...
Prysznic I spanko tak do 15, a wtedy obiadzio I znow do pracy:wściekła/y:

Esch zamierzam przynajmniej na razie pracowac jak najdluzej sie da..
Chociaz u nas na oddziale zalecane jest max. do 32tyg. Przy czym bede miala jeszcze 7 tyg. Urlopu do wykorzystania, wiec jakbym bardzo chciala to moglabym smialo isc na macierzynskie w 25tyg. Jest jeden haczyk jednak.. Nie wiem jak jest w PL ale tutaj mozesz miec max 9 miesiecy platnego macierzynskiego i to bodajrze pierwsze 3 miesiace to 100%, kolejne 3 okolo 80%, a potem juz tylko okolo £500 miesiecznie + mozesz wziac dodatkowo 3 miesiace bezplatnego. U nas wiele dziewczyn idziemy na L4 jak tylko dowiesz sie ze sa w ciazy i tak do perwszeg USG w 12-14 tygodniu. Dla mnie bylo by to okolo 5 tyg. strata kasy, czasu. Potworna nuda w domu!

Ostatnia edycja:
Pandorka w Polsce L4 ciazowe (czyli z kodem B) jest 100% platne a macierzynski w tym roku wynosi 20 tygodni i jest platny (tylko nie wiem ile). Od 2010 roku beda zmiany i z tego co pamietam to bedzie mozna wziasc dodatkowo 2 tygodnie urlopu.
Potem mozna isc na wychowawczy, ktory jest bezplatny. Jezeli masz dochody ponizej bodajze 504 zl na czlonka rodziny wtedy dostajesz zasilek wychowawczy w wysokosci chyba 400 zl.
Na urlopie wychowawczym mozna byc maksymalnie do ukonczenia przez dziecko 4 roku zycia... to tak w skrocie...

A z tym L4 to ja tez bym sie mocno na Twoim miejscu zastanowila.... wiadomo ze praca w szpitalu to zwiekszone ryzyko zlapania jakiegos "syfa"..... a dziecko chyba w tym momencie wazniejsze jest....

Pandorko - nuda nudą, ale dzidzia potrzebuje nudy!! szczególnie w tych pierwszych tygodniach :tak:wiec jeśli będizesz za bardzo zmęczona, zobaczysz plamienie .. .idź proszę na L4 chociaż na parę tygodni..
niech dzidziolek ma czas dobrze się ulokować w Tobie i spokojnie zacząć rosnąć:tak:I nie waż się nic podnosić ciężkiego !!!!bo przyjadę i w tyłek dam! :-D

Esch - jak nastawienie przed miesiącem badań? Twój małż w końcu też idzie na badania?

życzę wszytkim miłego dnia!!

Ivi maz ma termin do urologa na 8 lipca (termin zaklepany juz w maju i to byl najblizszy wolny). Zolnierzyki bedzie badal chyba juz po urlopie czyli po 20 lipca. A ja jutro ide zrobic estradiol, lh i fsh (bo te 3 robi sie chyba miedzy 2 a 4 dc).
Zobaczymy jak to bedzie....
No i od dzis zaczelam lykac castangus....

Lapisku £500 to wbrew pozorom wcale nie tak duzo... Nasze miesieczne rachunki to £1000. U nas jest troszke inaczej z tym L4 bo Nikt ci go nie da bo ty chcesz... W kinch ciaza to nie choroba I pozostawia sie wszystko naturze. Jesli jestes dluzej na zwolnieniu niz okreslona liczba dni, to automatycznie zaczynają ci liczyc macierzynski. Wychowawczego nie ma.

reklama
No tak... dla nas 500 funtow to duzo kasy - na nasze realia.... ale to odpowiednik naszych 400 zl w czasie wychowawczego....
A z tym L4 to chyba w Polsce jest lepiej.... :-) bo nawet jak przekroczysz to co placi pracodawca to zus przejmuje wyplate a po 180 dniach wzywaja nieraz na komisje i nie kojarze przypadku (przynajmniej u mnie w firmie) zeby odebrali zasilek chorobowy....
No i na urlopie wychowawczym mozna pracowac - np. na umowe zlecenie, o dzielo....

Do góry