reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

reklama
Oj co do wagi w ciąży... Mam 168cm. Pierwzą ciążę zaczynałam ważąc ~64kg, czyli prawidłowo. Jak szłam rodzić ważyłam...95kg!!!! Po wyjściu ze szpitala ważyłam 78kg, czyli w 3 dni zeszło ze mnie 17kg! Pamietam, że jak karmiłam ( a karmiłam 6 mcy) chydłam pieknie. Stanęło na 68kg wpół roku po narodzinach syna. Potem się roztyłam ;P Tę ciążę zaczęłam od wagi 78kg. Obiecałam sobie, że na porodówce wyląduję z maksymalnie 95 kg. Narazie mam 9 na plusie :)

Ja jak na razie przytyłam 14 kg, przed ciążą przy 168 cm wzrostu ważyłam między 52 a 54, więc miała lekką niedowagę, w ciąży ważyłam na początku 52,5 kg. Wyczytałam gdzieś że jak ktoś ma zaniżone BMI przed ciążą to wtedy może przytyć więcej, i tak wychodzi u mnie...

Witam Dziewczyny :) U mnie sytuacja jest w ogóle dziwna, ale moja prowadząca nie ma żadnych zastrzeżeń i nie ma powodów do niepokoju... Mam 175cm wzrostu i nigdy nie byłam szczupła - od urodzenia jestem nabita, może nie otyła czy gruba, ale mam wszystko na swoim miejscu (tak mówi mój mąż) hi hi :) Nie stosowałam nigdy żadnych diet, bo jesienią i zimą zawsze troszkę przybierałam, a wiosną i latem to zrzucałam bez problemu i w stroju kąpielowym prezentowałam się nie najgorzej hi hi :) U ginekolog pojawiłam się w 9tym tygodniu ciąży i wtedy ważyłam 93,5kg - ani razu nie wymiotowałam (miałam tylko małe mdłości) i nie zauważyłam żadnych zachcianek :) Teraz jestem w 17tc i ważę 86,5kg - jem wszystko na co mam ochotę i tyle razy dziennie ile potrzebuję :) Maleństwo rozwija się prawidłowo, a moja gin. mówi, że im z niższej wagi zacznę tyć tym lepiej :) Widać na tycie w ciąży nie ma reguły... :) Pozdrawiam ;)

osa1985 może byc tak, że jesz częściej, a mniej i przez to przyśpieszyła Ci się przemiana materii, a to czego maleństwo uznaje, że dostaje za mało bierze sobie z Twoich zapasów i dlatego możesz chudnąc ;]

W moim przypadku jest tak, że już od dluższego czasu mam nadwagę, zaczynałam ciążę z wagą 82kg., wzrost 162cm., dziś jestem w 17tc i ważę 79kg., już widać brzuszek, ale za to nogi i pupa widocznie schudły, nie ukrywam iż bardzo mnie to cieszy:) Mój ginekolog stwierdził, że to bardzo dobrze:) Wynika to z tego, iż kiedyś jadałam bardzo nieregularnie i niestety niezdrowo, od chwili gdy zaszłam w ciążę jem o stałych godzinach i zdrowo.

Ja jestem w 12tc i od początku schudłam 5kg i cały czas chudnę. Co prawda przed ciążą miałam problemy ze zdrowiem co odbijało się nadwagą i strasznie się bałam jak to teraz będzie.
Ale okazało się, że ciążą mnie "uzdrowiła", wyniki mam świetne:-)
Ale teraz nie mam ochoty na nic innego poza warzywami i owocami...

Madziara, cieszę się że tak dobrze się czujesz, ale nie zapominaj że w ciąży niezbędne są także inne pokarmy, tj. mięso, ryby, nabiał, pieczywo pełnoziarniste, makarony, ryż, jajka.

Fajnie tak na początku schudnąć ;-) Zazdroszczę :-)

Ja przez pierwsze 3 miesiące stałam w miejscu z wagą. Mam 167 cm i przed ciążą ważyłam 67 kg.
W 4 miesiącu przytyłam 4 kg co zaowocowało w rozstępy na pośladkach :dry:
W 5 miesiącu również przytyłam 4 kg ... Rozstępy zaczęły się powiększać i schodzić na uda :wściekła/y:
W 6 miesiące przytyłam kolejne 4 kg no i w 7 także.
Teraz moja pupa wygląda tak jakby ktoś porządnie ją wychłostał - tyle mam rozstępów.

3 tygodnie temu byłam u lekarza i miałam 16 kg na +. We wtorek idę na wizytę i zobaczymy ile przytyłam w tym miesiącu. Mam nadzieję, że nie kolejne 4 kg, bo się normalnie załamie :szok::dry:
Najlepsze jest to, że wcale się nie obżeram. Nie jem słodyczy, odstawiłam majonez. Staram się jeść dużo warzyw i owoców co wychodzi mi idealnie. Nie jem białego pieczywa tylko razowy i ? Skąd się wzięło to 16 kg ? :-D

Mam nadzieję, ze po ciąży wszystko uda mi się zrzucić ...

reklama
Do góry