reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

A ja zaczynam z waga 73 narazie nic nie przytylam ale to dopiero 10 tydz. wiec zobaczymy jak to bedzie nie chciala bym przekroczyc 15 kg. A co do apetytu jem normalnie i staram sie ogrniczyc slodycze a nawet calkiem je wykluczyc ehhh ale czasm sie skusze na cos malutkiego heh. Przed ciaza wazylam juz od kilku lat 73 kg i waga ani nie rosla ani nie spadala zobaczymy jak to bedzie....:-)

reklama
a ja przybrałam w końcu 1 kg =) nigdy nie sądziłam, że będę się cieszyła z dodatkowych kilogramów:szok: niby niewiele ale to pierwszy "przyrost" od początku ciąży, a jestem już w 19 tygodniu. Pewnie teraz się zacznie ;-)

hehe :D Mi się tak właśnie zaczęło. Do 19 tygodniu nie przytyłam nic, wciąż równe 53 kg, a tu nagle w 22 tyg. wchodzę na wagę, a tam 59 kg :) i widzę po sobie, że leci w górę... (że należę do szczuplaczków, to się nie zamartwiam)

ja jestem w 29 tc i przytylam plus 12 kg. Juz wcale sie tym nie przejmuje, pomysle po porodzie jak to stracic, ja waga mi stanie i nie bedzie chiala spadac to zapisze sie na aerobik no i na bank na masaze ujedrniajace!

Nie martwcie sie dziewczyny, na pewno damy rade i zejdzie nam waga! Teraz cieszcie sie swoja ciaza!! To jest piekny, odmienny stan i tak szybko leci!

No własnie gin mnie opiep solił że w ciągu mca przytyłam 5 kg. Mam się więcej ruszać. Na basen nie pójde bo się oję zakażenia. Nie pójdę i koniec. Rower odpada. Spacery ok ale są nudne. Zastanawiam sie nad pójściem na maszynę typu orbitrek, co o tym sądzicie? Nie zapytałam gina i teraz nie wiem czy mogę. Ta ciaza jest trochę problematyczna, więc trochę się boję żebym nie zrobila sobie i dziecku krzywdy.

Diana_1 ja bym nie poszla na orbitek. Raczej szybkie marsze na biezni jesli nei chce Ci sie spacerowac i wolisz zamknietym pomieszczeniu. Ja wole spacery... sa zdrowsze bo dodatkowo dotleniasz i siebie i dzidzie. Ja tez mialam taki miesiac ze przytylam sporo - 4 kg w 4 miesiacu ale do 4 nic. Jak zapytalam moja gin czy to nie za duzo powiedziala ze kiedys musi sie zaczac przybierac na wadze... kazala tylko obserwowac co dalej. W piatym miesiacu dla odmiany przytylam 0,8 kg a potem po 2 miesiecznie :) teraz jestem 9 kg na plusie. Staram sie zdrowo odzywiac, nie jem slodyczy (na szczescie nie przepadalam za nimi przed ciaza i tak jest tez w ciazy). Jak jestem glodna wieczorem to wypijam duza acyivie albo jem jakies owoce. Takze ja polecam obserwowac... moze poprostu mialas taki miesiac.

witam wszystkie forumowiczki jestem tu nowa. i bardzo interesuje mnie temat wagi w ciąży... co wizytę gin mnie dołuje że za dużo przytyłam...jestem w 28 tygodniu ciąży i przybralam już około 14 kg wiem że to dużo ale co poradzę....po każdej wizycie mam doła i mój apetyt jeszcze rośnie...;/

reklama
nie wiem czy ktoś już pisał o tym bo szczerze powiedziawszy nie chce mi się czytać wszystkich postów a też jestem nowa. Studiuje żywienie człowieka i w jednej z mądrych książek którą musiałam przyswoić były normy na "tycie" w ciąży i tak: dla dziewczyn o BMI poniżej 19,5 - 2,4 kg w pierwszym trymestrze + po 0,5 kg na tydzień w 2 pozostałych trymestrach, dla dziewczyn o BMI 19,5 do 24 - 1,6 kg w pierwszym trymestrze + 0,4 kg na tydzień w 2 pozostałych trymestrach i dla dziewczyn o BMI powyżej 24 0,9 kg w pierwszym trymestrze + 0,3 kg na tydzień w 2 pozostałych.
Przy czym zaznaczam że wszystko zależy od organizmu, bo znam przypadki że dziewczyny przytyły po 25 kg i po 2 miesiącach ważyły mniej niż przed ciążą.
Matrioszka
olej lekarza to Ty masz sie dobrze czuć i dzidziusiowi nie powinno niczego brakować A kg polecą jak będziesz karmić piersią

Do góry