reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

Ja jakiś miesiąc temu miałam 11 na plusie. Jakoś szybko ta waga skacze do góry i bardzo niespodziewanie ;P też jem tak naprawdę mniej i zdrowiej. Tylko, że ja się kilogramami wcale nie załamuję, bo ze mnie zawsze szczuplaczek był ;) Zaczęłam z wagą 53 kg przy wzroście 168 cm (z tym, że 53 kg to najwyższa waga, jaką w życiu osiągnęłam, normalnie stałam przy 49-50kg). Wiem, że później zgubię pewnie jeszcze więcej niż przytyłam, więc mnie tam kilogramy wręcz cieszą. Przez całe życie nie wiedziałam jak przytyć, a tu proszę, wystarczy dzidzię 'zjeść' ;)

reklama
Hej;) Mam kilka wątpliwości i dzięki Wam już mi się trochę udało wyjaśnić. Byłam u gina w poniedziałek i zrobił krzywą minę na widok mojej wagi,ale nic nie powiedział konkretnego czemu tak jest i co z tym zrobić. Do rzeczy. Jestem w 10 tygodniu(tak wynika z usg). Nie mam mdłosci,wymiotów,itp. Apetyt mam jak zwykle duży,bo ja kocham jeść:D A ważę 40 kilo i ta waga w ogóle nie rośnie. Ważyłam przed ciążą 43-45,a teraz spadek. Bywa i tak,że jak wejdę na wagę to i 39 potrafi się pojawić. Fakt,jestem niska,ale taka waga i to w ciąży? Czy któraś miała podobnie? Spadek,mimo braku wymiotów itp?

Ja miałam przez moment spadek wagi na początku ciąży. Jeśli jesteś w 10 tyg to nie ma czym się przejmować. To jeszcze nie jest czas na tycie :) poczekaj tak do 6 miesiąca :p Ja nic nie tyłam, a w 6 miesiącu weszła na wagę i nagle 7 na plusie nie wiadomo skąd ;) później się zaczęło

Dodam jeszcze, że też nie wymiotowałam.

castaway - to normalne i sie nie martw...waga może spadać :) ja przez 1 trymestr schudłam 3 kilo a pózniej długo nie mogłam nabrac wagi...dopiero pod koniec drugiego trymestru zaczęłam "tyć" i i tak jestem 9 kilo do tej pory na plusie :) a czasem bywało tak że przez 2 tygodnie wogóle mi sie waga nie ruszyła?! pozdrawiam

Niczym się nie martw :) Kartę ciąży mam założoną w 9tc - ważyłam wtedy 93,5kg (miałam nadwagę przy wzroście 174cm)... Potem zaczęłam chudnąć i tak ubyło mi 7kg bez wymiotów, bo nie wymiotowałam ani razu... Od 20tc zaczęłam przybierać i odrobiłam 3,5kg - teraz jestem w 29tc i moja waga stoi na 90kg, czyli jestem jeszcze 3,5kg na "minusie"... Wyniki mam OK i moja gin. mówi, że nie mam się czym martwić, bo widać Mała dużo bierze z moich zapasów sprzed ciąży i z tego co jem normalnie :)

Dziękuję za odpowiedzi;) Ja jestem niby w 10,a teraz w sumie 11 tygodniu,a lekarz mi karty nie założył i nic o tym nie mówił,a ja po usg byłam w takim szoku,że zapomniałam o to się zapytać. Kazał mi tylko zrobić szereg badań(na razie nie mam pieniędzy) i będe robiła na raty. Dopisał mi na tym wydruku także hormony tarczycy. Powiedźcie, które badania są takie najważniejsze, w pierwszej kolejności,żeby zrobić? Bo jak sobie policzyłam tą listę to wyszło ok. 300 zł. I nie mam pojęcia,jak za to zapłacę :(

Wipszę,które mi zlecił:
morfologia,
mocz,
glukoza,
VDRL,
HBS-Ag,
Anty HCV
HIV(to mogę sobie odpuścić,bo zrobiłam,jak tylko test pokazał 2 kreski(taka odpowiedzialna się zrobiłam:D)),
Różyczka IgG,IgM(każde po 30 zł),
Toxo IgG,IgG
CMV IgG,IgM,
Progesteron,
TSH
Sprawdzałam cennik w przychodni,którą lekarz mi polecił,bo pytałam o tańszą,a on tam nie pracuje,więc był szczery. Z resztą robiłam porównianie z innymi przychodniami.

ja tych wszystkich robionych nie miałam ;/ dlatego wypowiadac sie nie bede. mialam 3 lekarzy prowadzacych i zaden nie zlecal wiecej, wiec nie wiem. a robione mialam na poczatku: morfologia, mocz, grupa krwi, wr, hbs, odczyn coombsa i cos jeszcze. no i hiv oczywiscie, ale przeciez to darmowe

Ostatnia edycja:
reklama
dziwie sie ze w ogole musisz placic ja chodze na nfz robilam badania w prywatnej przychodni tez myslalam ze bede musiala placic a jak sie okazalo nie zaplacilam ani grosza moze maja jakas umowe podpisana albo cos i strasznie duzo masz tych badan ja mialam mocz morfologie wr i glukoze gr krwi nie robilam bo mialam mocz i morfologia nie jest droga a reszta to nawet nie wiem moze podpytaj lekarza czy gdzies nie mozna za darmo zrobic chociaz czesci

Do góry