reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

reklama
Oj co do wagi w ciąży... Mam 168cm. Pierwzą ciążę zaczynałam ważąc ~64kg, czyli prawidłowo. Jak szłam rodzić ważyłam...95kg!!!! Po wyjściu ze szpitala ważyłam 78kg, czyli w 3 dni zeszło ze mnie 17kg! Pamietam, że jak karmiłam ( a karmiłam 6 mcy) chydłam pieknie. Stanęło na 68kg wpół roku po narodzinach syna. Potem się roztyłam ;P Tę ciążę zaczęłam od wagi 78kg. Obiecałam sobie, że na porodówce wyląduję z maksymalnie 95 kg. Narazie mam 9 na plusie :)

Ja jak na razie przytyłam 14 kg, przed ciążą przy 168 cm wzrostu ważyłam między 52 a 54, więc miała lekką niedowagę, w ciąży ważyłam na początku 52,5 kg. Wyczytałam gdzieś że jak ktoś ma zaniżone BMI przed ciążą to wtedy może przytyć więcej, i tak wychodzi u mnie...

Witam Dziewczyny :) U mnie sytuacja jest w ogóle dziwna, ale moja prowadząca nie ma żadnych zastrzeżeń i nie ma powodów do niepokoju... Mam 175cm wzrostu i nigdy nie byłam szczupła - od urodzenia jestem nabita, może nie otyła czy gruba, ale mam wszystko na swoim miejscu (tak mówi mój mąż) hi hi :) Nie stosowałam nigdy żadnych diet, bo jesienią i zimą zawsze troszkę przybierałam, a wiosną i latem to zrzucałam bez problemu i w stroju kąpielowym prezentowałam się nie najgorzej hi hi :) U ginekolog pojawiłam się w 9tym tygodniu ciąży i wtedy ważyłam 93,5kg - ani razu nie wymiotowałam (miałam tylko małe mdłości) i nie zauważyłam żadnych zachcianek :) Teraz jestem w 17tc i ważę 86,5kg - jem wszystko na co mam ochotę i tyle razy dziennie ile potrzebuję :) Maleństwo rozwija się prawidłowo, a moja gin. mówi, że im z niższej wagi zacznę tyć tym lepiej :) Widać na tycie w ciąży nie ma reguły... :) Pozdrawiam ;)

osa1985 może byc tak, że jesz częściej, a mniej i przez to przyśpieszyła Ci się przemiana materii, a to czego maleństwo uznaje, że dostaje za mało bierze sobie z Twoich zapasów i dlatego możesz chudnąc ;]

W moim przypadku jest tak, że już od dluższego czasu mam nadwagę, zaczynałam ciążę z wagą 82kg., wzrost 162cm., dziś jestem w 17tc i ważę 79kg., już widać brzuszek, ale za to nogi i pupa widocznie schudły, nie ukrywam iż bardzo mnie to cieszy:) Mój ginekolog stwierdził, że to bardzo dobrze:) Wynika to z tego, iż kiedyś jadałam bardzo nieregularnie i niestety niezdrowo, od chwili gdy zaszłam w ciążę jem o stałych godzinach i zdrowo.

Ja jestem w 12tc i od początku schudłam 5kg i cały czas chudnę. Co prawda przed ciążą miałam problemy ze zdrowiem co odbijało się nadwagą i strasznie się bałam jak to teraz będzie.
Ale okazało się, że ciążą mnie "uzdrowiła", wyniki mam świetne:-)
Ale teraz nie mam ochoty na nic innego poza warzywami i owocami...

Madziara, cieszę się że tak dobrze się czujesz, ale nie zapominaj że w ciąży niezbędne są także inne pokarmy, tj. mięso, ryby, nabiał, pieczywo pełnoziarniste, makarony, ryż, jajka.

Fajnie tak na początku schudnąć ;-) Zazdroszczę :-)

Ja przez pierwsze 3 miesiące stałam w miejscu z wagą. Mam 167 cm i przed ciążą ważyłam 67 kg.
W 4 miesiącu przytyłam 4 kg co zaowocowało w rozstępy na pośladkach :dry:
W 5 miesiącu również przytyłam 4 kg ... Rozstępy zaczęły się powiększać i schodzić na uda :wściekła/y:
W 6 miesiące przytyłam kolejne 4 kg no i w 7 także.
Teraz moja pupa wygląda tak jakby ktoś porządnie ją wychłostał - tyle mam rozstępów.

3 tygodnie temu byłam u lekarza i miałam 16 kg na +. We wtorek idę na wizytę i zobaczymy ile przytyłam w tym miesiącu. Mam nadzieję, że nie kolejne 4 kg, bo się normalnie załamie :szok::dry:
Najlepsze jest to, że wcale się nie obżeram. Nie jem słodyczy, odstawiłam majonez. Staram się jeść dużo warzyw i owoców co wychodzi mi idealnie. Nie jem białego pieczywa tylko razowy i ? Skąd się wzięło to 16 kg ? :-D

Mam nadzieję, ze po ciąży wszystko uda mi się zrzucić ...

reklama
Do góry