reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Waga niemowlaka

Angelin

Zaciekawiona BB
Hej ile ważą wasze 6 tygodniowe niemowlaki
Waga mojej dzidzi 4700 przy wyjsciu ze szpitala 2700 neonatolog powiedziała ze za duzo co o tym myślicie

reklama
Waga mojej dzidzi 4700 przy wyjsciu ze szpitala 2700 neonatolog powiedziała ze za duzo co o tym myślicie
Kp?
Jeśli tak to nie za dużo.
Jest tylko minimum w przyrostach dzieci. Podaje się też statystyczne średnie przyrosty. Maksymalnych nie ma.

Aż sprawdziłam ile ważył mój synek, jak był w tym wieku, bo on też sporo przybierał. Tez byliśmy tylko kp, a jak miał 6 tygodni to ważył 4,8 kg. Później tempo przybierania zwolni, nie ma się co przejmować;)

Moja córka urodzona w 34 tc z masą 2500 przybierała po wyjściu ze szpitala 0,5kg tygodniowo tylko na piersi. Trzecie dziecko, więc na pewno nie robiłam nic źle. Taki typ przybierania i już. Oczywiście, jeśli neonatolog chce zrobić badania np. na tarczycę albo odroczyć szczepienie do wyjasnienia sprawy, to warto sprawdzić.

Każde dziecko przybiera na wadze w swoim tempie.U nas synek wyszedł ze szpitala z wagą 2800 i po sześciu tygodniach ważył 4800.Karmienie piersią.Pediatra chwaliła go ze tak ładnie przybiera.Uważam że nie jest to za dużo .Później przybierał mniej a piersią nie przekarmisz dziecka.Nic tylko się cieszyć.Aha i ja byłam u neatolog w 6 tyg. i mówiła że jest ok z wagą.

reklama
A co lekarz powiedział, oprócz tego, że za dużo przybiera? Trzeba sprawdzić na siatce centylowej, gdzie dziecko się znajduje z tą wagą. Nie ma porównywać z innymi dziecmi, bo każde dziecko to inny przypadek. Generalnie dziecko powinno przybierać mniej więcej wg. Poniższego schematu:
  • 26–31 g/dobę w okresie 0.–3. mies.,
  • 17–18 g/dobę w okresie 3.–6. mies.,
  • 12–13 g/dobę w okresie 6.–9. mies.,
  • 9 g/dobę w okresie 9.–12. mies.
Ale to tylko dane oparte na badaniach.

reklama

Do góry