reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WAGA naszych Słoneczek

maga_86 pisze:
ja to raczej dość niska jestem (167) i nogi niespecjalnie długie 8)
AS co ja mam powiedzieć 158 cm :( Ale twierdze że małe jest piekne co zresztą widać po naszych dzieciach :)
Ale mam nadzieje zę Kamil wzrostu po mnie nie odziedziczy na razie wydłuża się jeszcze troszke i będzie tylko pół metra ode mnie niższy. Tata jest wyższy z wzrost podobno będzie miał po dziadku był wysoki ponad 180cm :)

reklama
iwka31 pisze:
okazuje sie jednak ze moja "malutka" jest najwieksza z marcowych dzieciaczkow  :) bo w zeszlym tygodniu jak bylismy na szczepieniu miala ponad 7kg (nie wiem dokladnie bo to bylo 14,2 funtow ) i ma 61 cm
mialam popsuty internet i nie jestem na biezaco ale mam nadzieje ze ma rowiesnika bo nie wiem czy mam sie martwic , chociaz lekaz byl zachwycony.

Sluchajcie a tak z innej beczki bo przed chwila moj maz zasnal przy malej a ja poszlam wziac prysznic , przychodze i co widze ze przywalil ja lapa na nozkach i tak spal , a mala nic - jednak tym chlopom to nie mozna ufac  ;) mogli by zadusic dzieciaka.
pozdrawiam

moja Selineczka wazy juz 6,3 kg i ma ok 58 cm / przy urodzeniu 3240 g i 52 cm/ a ja sie martwie ze ona tak szybko przybiera na wadze chociaz wcale juz tak duzo nie je jak wczesniej,ale widze ze Twoja malutka jest lepsza :) Natomiast jak bylismy u lekarza miesiac temu to juz wtedy powiedzial nam ze Selinka przybiera za szybko :( dziwi mnie to bo podobno dzieci na piersi same sobie reguluja jedzenie a ja karmie tylko piersia. W przyszlym tygodniu idziemy do lekarza i jestem az ciekawa co powie?

A tak na marginesie to ja jestem dosc szczupla i moj maz tez i wszyscy mysleli ze bedziemy miec szczypiorka a tu sie okazalo ze Selinka jest calkiem pokaznym bobaskiem:))) ja sie czasem smieje ze wyglada jak mischelinek ;D szczegolnie jej nozki ;D

Catherinka, czasem sie boja cukrzycy u niemowlat. Ale chyba nie wystepuje jak sie karmi piersia ??? Chyba zeby byla wrodzona, podobno moze byc wrodzona (moze zreszta to niedokladnie cukrzyca tylko jakies problemy powodowane glukoza - oj straszny laik ze mnie teraz przemawia,a ale slyszalam o tym od lekarza jakis miesiac przed porodem, ze cos takiego jest mozliwe jak sie matka zle w ciazy odzywiala, tzn. jadla za duzo cukru i niedokladnie pamietam- cos mi sie tylko o uszy obilo. Ale z drugiej strony tez mowia lekarze, ze na piersi kazde dziecko przybiera indywidualnie i to jest ok.

Aniam, widzę, że jesteś skarbnicą wiedzy :) Już drugą rzecz mi wyjaśniasz - dzięki! :) Ja to chyba jakaś niedoinformowana jestem :(

Catherinka, milo mi, ale ja tylko laik jestem :) tyle, ze mam lekarzy w rodzinie i lubie ich sluchac. Ale nie wiem czy zawsze dobrze powtarzam ;)

Marysia przy porodzie miala ponad 4kg a i pewnie po rodzicach odziedziczy wzrost bo oboje mamy po  wiecej niz 174 i nigdy "szczypiorkami" nie bylismy ale moj maz nigdy wlasciwie nadwagi nie mial w przeciwienstwie do mnie ktora to cale zycie sie odchudza  :) A i zapomnialam dodac ze mala tylko jest na piersi bo w ogole nie znosi smoczkow , a mam ich juz cala kolekcje i do butelek tez :)

catherinka pisze:
Asia21, a co to znaczy, że dziecko przybiera za szybko ??? To źle ??? Lekarz to jakoś wyjaśnil?
Selinka w ciagu pierwszych 5 tygodni przybrala ok 2 kg. Przez to ze nie akceptowala smoczka chciaa caly czas ssac piers aby zaspokoic swoja potrzebe ssania , czasami jadla co 40-60 min a wnocy co ok 1,5 h .Lekarz nam wyjasnil , ze czasami tak sie zdaza ze niemowleta maja taka silna potrzebe ssania ze zaczynaja jesc za duzo, a 2 kg w ciagu 5 tygodni to troszke za duzo dla takiego malenstwa . Takie czeste jedzenie powodowaly tez mocne bole brzuszka . Lekarz zalecil nam oszukiwac mala herbatka albo woda miedzy karmieniami zeby organizm nadazal trawic mleczko i dostawala specjalne krople ktore lagodza bule brzuszka, pomoglo ale nadal dosyc ladnie przybiera :)

reklama
Do góry