reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Waga stoi, brak przyrostu u 5-miesięcznego malucha

No mój syn ma 92cm i waży te 13,4 ale liczę 13 kg bez ubrań. U takich malych dzieci sprawdza się BMI? Rozumiem, ze jakies badania robilas? I jak? W takim przypadku moje dzieci są głodzone 😆 Córka też niejadek, syn to zjada za nią. Uważam że jest dobrze. Dzieci rosną skokowo, przybierać już też tak nie przybierają.
Jedni mówią że się sprawdza inni nie. Tak była badania oczywiście. Przy tym jest jeszcze niejadkiem czasami muszę złamać wszystkie zasady pedagogiczne żeby zjadła coś wartościowego. Mogła by tylko jeść ciastka, parówki i kabanosy. Przy czym energii ma za nas 3🤣 i ona właśnie przybiera skokowo.

reklama
Jedni mówią że się sprawdza inni nie. Tak była badania oczywiście. Przy tym jest jeszcze niejadkiem czasami muszę złamać wszystkie zasady pedagogiczne żeby zjadła coś wartościowego. Mogła by tylko jeść ciastka, parówki i kabanosy. Przy czym energii ma za nas 3🤣
Myślę, że nie masz się czym martwić. 2 latek to żywe dziecko i czasami jedzenie mniej interesuje 😅 Mój syn jak nie je, to nie je. A jak zglodnieje to potrafi 4 kromki chleba naraz zjeść🙈 Za to starsza córka ledwie wciśnie kanapkę, bo ona nie jest juz glodna. Też kiedyś jadła tylko jogurty, parówki, suchy chleb czy bułkę z owoców to tylko banan lub jablko a na obiad to albo ziemniaki albo mięso 😆 Nigdy wszystkiego razem. Dopiero od niedawna zjada całe obiady. Dzieci tak maja. Ważne że jedzą. A ja nie zmuszam.

Myślę, że nie masz się czym martwić. 2 latek to żywe dziecko i czasami jedzenie mniej interesuje 😅 Mój syn jak nie je, to nie je. A jak zglodnieje to potrafi 4 kromki chleba naraz zjeść🙈 Za to starsza córka ledwie wciśnie kanapkę, bo ona nie jest juz glodna. Też kiedyś jadła tylko jogurty, parówki, suchy chleb czy bułkę z owoców to tylko banan lub jablko a na obiad to albo ziemniaki albo mięso 😆 Nigdy wszystkiego razem. Dopiero od niedawna zjada całe obiady. Dzieci tak maja. Ważne że jedzą. A ja nie zmuszam.
O dałaś mi nadzieję że jeszcze kiedyś się jej to zmieni 🤣 tak ja już przywykłam że taka jest

U córki BMI wychodzi na 0. Niektórzy lekarze na to patrzą inni nie. Córka ma 93cm dlatego te ok 12kg to marnie na niej wygląda

Z ciekawości sprawdziłam - syn miał na 2lata 12.5kg - co określone było jako 50 centyl (wzrost miał wysoki większy niż Twoja córka) więc raczej norma, BMI nie mam.

Jego siostra w tym samym czasie 10kg - i ona ma wpisane BMI na 16, a i wzrost niski bo 84cm więc raczej niemożliwe, żeby u was było 0

Jedni mówią że się sprawdza inni nie. Tak była badania oczywiście. Przy tym jest jeszcze niejadkiem czasami muszę złamać wszystkie zasady pedagogiczne żeby zjadła coś wartościowego. Mogła by tylko jeść ciastka, parówki i kabanosy. Przy czym energii ma za nas 3🤣 i ona właśnie przybiera skokowo.

Moja starsza w wieku ok 2 lat jeść chciała tylko ziemniaki i mizerie 🤣🤣🤣

Z ciekawości sprawdziłam - syn miał na 2lata 12.5kg - co określone było jako 50 centyl (wzrost miał wysoki większy niż Twoja córka) więc raczej norma, BMI nie mam.

Jego siostra w tym samym czasie 10kg - i ona ma wpisane BMI na 16, a i wzrost niski bo 84cm więc raczej niemożliwe, żeby u was było 0
W centylach jest na 25 waga a wzrost 90

W centylach jest na 25 waga a wzrost 90

Dla mnie to już nie ma znaczenia :) bo syn ma 13 lat i dawno wyjechał poza siatki co niestety wiąże się akurat u niego z cukrzycą typu 1 - ja tylko mówię jak mam wpisane i że na pewno żadnych żeber u niego nie liczyłam bo zawsze był grubiutki

No w każdym razie wracając do głównego wątku 12kg u 2 latka to nie jest niska waga i nie można jej porównywać z dziećmi z 3 czy 15 centyla

Dla mnie to już nie ma znaczenia :) bo syn ma 13 lat i dawno wyjechał poza siatki co niestety wiąże się akurat u niego z cukrzycą typu 1 - ja tylko mówię jak mam wpisane i że na pewno żadnych żeber u niego nie liczyłam bo zawsze był grubiutki

No w każdym razie wracając do głównego wątku 12kg u 2 latka to nie jest niska waga i nie można jej porównywać z dziećmi z 3 czy 15 centyla
Najbardziej denerwują mnie te komentarze i porównywanie dzieci. Mój to taki fajny pulchniutki a twoja to taka chudzina że skóra i kości oczywiście nie dosłownie tymi słowami ale to mają na myśli

reklama
Oj tam. Ja się nie przejmuje takim gadaniem. Tez mówią, nawet moja mama czy tesciowa czy inne ciotki, babcie że corka mogłaby ważyć wiecej, bo to taka chudzinka. Moja 5 latka waży te 17kg, w ubraniach było 17,4 i żadne zebra jej nie wystają 😉A nie jest wysoka, ma te 110cm ale od zawsze byla szczupla – jest wszystko w porządku i ja się tym nie przejmuje. 🤷🏼‍♀️ Co mam ją do krzesła wiązać i karmić na siłę? No taka już jest. Tak samo mogłabym mówić, że moja siostrzenica waży za dużo jak na swoj wiek, bo wazy tyle ile moja corka a ma 3,5 roku 🤷🏼‍♀️ I tak źle i tak nie dobrze. Ludziom się nigdy nie dogodzi, ale myślę, że każdy z nas ma inne zmartwienia niż gadanie i wtrącanie się osób trzecich. 😉

Do góry