reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

WAGA NASZYCH DZIECIĄTEK!!!

To sama Aniu widzisz, że w takim przypadku w ogóle nie masz się czym martwic!!! U mnie w rodzinie to 3,5 zawsze byl standard,a jak u Ciebie poniżej 3 kg- to maleństwo tez na pewno nie bedzie wieksze. Naprawde powinnas byc spokojna.

reklama
Aniu dziewczyny mają rację. Poza tym po porodzie dzidzia bardzo szybko przybiera na wadze - trzeba tylko dobrze przystawić do piersi. Pamiętajcie żeby maluszek miał w buzi cały sutek z otoczką. Ja niestety w emocjach o tym nie pamiętałam i Szymon tak mi pogryzł sutki, że przez dwa tygodnie wyłam z bólu kiedy go karmiłam. A pogryzł mi sutki w jedną noc. Także jeszcze raz przestrzegam.

Aniu ja już kiedyś pisałam że jak chodziłam z Bartkiem na wizyty po terminie do punktu konsultacyjnego też mi w 41 tc lekarz napisał po USG że podejrzenie hypotrofi i waga chyba 2600 lub 2700 itd.
Przepłakałam trochę po takiej diagnozie ;D, a parę dni potem urodził się Bartek z wagą 3330. I powiem ci jeszcze, że moja przyjaciółka 10 dni wcześniej urodziła synka o wadze 4300 , a Bartek przegonił go w masie ciała już w pierwszym miesiącu życia ;D ;D ;D

Aniu przedewszystkim spokoj, nerwy moga zaszkodzic dziecku. Maszyna moze sie mylic nawet o 500g, moze dziecko jest poprostu drobne ale tak czy inaczej postaraj sie zachowac spokoj.
Jesli lozysko jest dobrze rozwiniete i plyny kraza jak nalezy to przeciez dziecku niczego nie brakuje. Jedz duzo bialka i tluszczow, podobno dziecko w 9 miesiacu potrzebuje ich wiecej niz wczesniej.

Jeszcze raz powtorze - znajomego zona urodzila dziecko 1900g donoszone ! Lekarze tez sie zamartwiali ale potem nie znajdujac zadnej wady u dziecka stwierdzili ze taka uroda i nie ma w tym patologii. Corka rosnie im prawidlowo. Wszystko jest w naturze mozliwe.

Musisz sobie powiedziec ze taka drobinka rosnie w tobie i tyle . Nie doluj sie i badz pelna dobrych mysli. Cesarka to juz najmniejszy problem. Wkrotce bedziesz szczesliwa mamusia i wszyscy bedziemy cieszyc sie razem z toba :) Glowa do gory, pomodle sie w twojej intencji, przeciez Opatrznosc czuwa nad nami ;) Trzymaj sie !

Dziewczyny, jestescie kochane...naprawde Wasze slowa bardzo duzo mi daja:))
Dziekuje Wam z calego serca:)))))
Staram sie myslec pozytywnie a do jedzenia mam nawet kaszke dla dzieci:))))juz wcinam od tygodnia":)))i bardzo mi smakuje:)))
Tak sobie tlumacze ze malutki bedzie drobniutki po mamusi a ponziej wyrosnie na chlopaka jak dab.
maz kupil film zebysmy sie dzisiaj odstresowali i robi teraz kolacje:)))))
buziaczki i dziekuje Wam za slowa otuchy:))) :) :) :) :)

Ania i oto chodzi! Grunt to pozytywne myslenie! Zobaczysz, na pewno wszystko będzie w porządku! Trzymamy mocno kciuki :)

Aniu dziewczyny mają rację - masz jeszcze kilka tygodni żeby maluszek przytył - dzieci się przeciez z różna waga rodzą - moze do 2800-300 dociągnie - skoro ty byłas mała i brat też to znaczy że to dziedziczne a czy ty jestes niska mi szczupła? A jaki jest maż, ajkcywasi rodizce - musisz patrzec na to wszystko. U mnie w rodiznie wszytskie dzieci miłay powyżej 55 cm i powyżej 3500 wagi i tak juz jest więc u ciebie moge być po prostru małe. A nawet jeśli to hipotrofia to przecież moga ci dac odżywki i dodatkowe witaminy. Dzieic z hipotrofią leczone w ciąży często rodza sie zdrowe i rozwijają się prawidłowo. Spróbuj też może jesć bardziej kaloryczne posiłki :)

gluszku- ja jestem bardzo szczupla i wysoka 178, maz tez jest wysoki i szczuply 183, ostatnio troche ma brzuszek....
gin kazal czekac tydzien zeby sprawdzic wage dziecka ale ja sie zastanawiam czy nie powinnam isc do sz[itala na badanie przeplywow juz teraz.
czuje bardzo dobrze ruchy dziecka, i mam chodzic na ktg co drugi dzien-dzisiaj jade...
i nie wiem czy nie isc na konsultacje do innego gina...
a jem kaloryczne, przez caly poprzedni tydzien wcinalam kaszke malinowa dla dzieci a to bardzo tuczace jest..naprawde jem sporo....

Aniu kaszka to glownie weglowodany, prawie ze puste kalorie. Jedz duzo bialka i tluszczow nie mieszajac bardzo z weglowodanami ( te osobno raczej i w postaci cukrow zlozonych ) to wtedy dziecko dostanie 'kopa' do tycia bo bialko ma takie wlasciwosci. Co do badania na przeplywy plynow jesli jeszcze nie mialas to uwazam ze to najlepszy pomysl !! Trzymaj sie mocno! ;)

reklama
Aniu, powtórzę jeszcze raz - nie martw się!! Te Małe łobuzy rosną czasem skokowo. Moja Mała między 36 a 38 tyg przybrała ponad 600g!! Jak Twój Synek tak skoczy, to się jeszcze w 40 tygodniu będziesz skarżyła (jak ja :) ), że się boisz, że takiej dużej kluski nie urodzisz :) Masz praktycznie jeszcze miesiąc przed sobą, więc baaaaardzo wiele sie jeszcze może zmienić...  GŁOWA DO GÓRY!!!

Do góry