reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WAGA NASZYCH DZIECIĄTEK!!!

Dzeiwczyny wy to macie super - przynajmniej wiecie, czego się spodziewać. Ja mieszkam w mieścinie gdzie na USG czeka się po 2 miesiące i mój gin powiedział, że jak się zgłoszę do porodu to mi zrobią USG w szpitalu. Także nie wiem czego się spodziewać. Mam tylko nadzieję, że maleństwo nie będzie większe niż Szymon - on ważył 3370 i 54cm.

reklama
Aniu76 trzymamy kciukasy za wagę maleństwa ;D ;D ;D ;D
A swoją drogą to chyba rzeczywiście czasem lepiej nie wiedzieć jak wielkie jest "maleństwo" ;D

To prawda Sumko, ja od poczatku bylam straszona gigantem , teraz ma wazyc ok 3600 ale tego tez nie mozna brac na 100% wiec ufam ze damy rade i przejdzie przez mamusi 'wnetrznosci' od wlasciwej strony hehe :D

Wy sie martwicie ze za duze sa maluszki a ja ze za maly....juz nie wiem co mam robic, tak mi sie dluzy do tej 14....ahhhh

Aniu ja cie rozumiem. z niepokojem oczekuje kazdego usg i z nadzieja ze lekarz powie w koncu ze mu z pomiarow wchodzi 3 kg +/- 300 gram. narazie bylo ostatnio 2600 ale to malo :( nastepne dokladne usg w poniedzialek i juz sie nie moge doczekac! to bedzie prawie 2 tygodnie od poprzedniego wiec juz moze kolo 2800-2900 bedzie. fajnie masz ze juz dzisiaj sie dowiesz. trzymam kciuki mocno!

ja też byłam straszona gigantem a to dlatego ze Marysia ma bardzo długie nóżki - i to zawyżało wagę. Dziewczyny nie sugerujcie się usg, bo to jest naprawde orientacyjna waga i moze sie różnić o nawet 0.5 kg. Znam firmy, ktore sprzedają usg i rozmawialam z ich handlowcami (także znam to jakby z drugiej strony) i powiedzieli, że usg nie jest w stanie zważyć dziecka tylko mierzy obwód brzuszka i długość kości udowej i na podstawie tych parametrów wylicza się średnią wagę. Ale pomyślcie sobie - porównajcie swoje wymiary i wagę. Dziewczyna o wymiarach 95-70-100 o wzroście 170 moze ważyć zarówno 60 jak i 70 kg!!!! Więc tak naprawde radze sie nie sugerowac usg. Słyszałam o przypadkach, że dziewczyny miały rodzić dzieci o wadze 3,500 a rodziły kluski o wagach 4200 albo usg pokazywało 4500 a dziewczyna rodziła dziecko o wadze 3800. Najważniejszy jest obwód główki bo to ona idzie pierwsza i toruje droge reszcie ciałka - no i oczywicie wasze miednice.

wrocilam..zdolowana..w gabinecie az sie poryczlam, teraz mi troche przeszlo...
Maly wazy ok 2200g a 2 tygodnie temu wazyl 2000g , juz nie mowiac ze w poprzedni wtorek jak mi robili usg w szpitalu wyszlo 2220g ale nie biore tego pod uwage bo to byl inny sprzet....
Lekarz powiedzial ze zdecydowanie za malo przybiera na wadze i ze za tydzien mam sie zglosic na wizyte i jesli waga nie podskoczy to ide do szpitala...
Dal mi skierowanie na ktg i tam jest napisane ze podejrzenie hypotrofii plodu.... :( :-[ :-[ :-[ :-[
Ulozenie nadal miednicowe, czyli cc, bo ja na porod naturalny sie nie pisze, zreszta i tak by mi nie pozwolili bo dziecko za male..
Jeszcze mowil ze moze byc taki przypadek ze ciaza dziecku nie sluzy i trzeba bedzie ja skonczyc... :( :( :(
Mowie Wam...dolina!!!!
i bede rodzic na inflanckiej, bo solec od dzisiaj zamkniety na 4 miesiace....
dziewczyny juz sama nie wiem co myslec.....
musze miec pozytywne nastawienie, ze moze to blad maszyny, ze roznie ta wage mierzy.. ??? ??? ???
Lozysko mam w porzadku, ilos plynow tez, szyjka dluga i zamknieta.... :) :) :)

Aniu nie martw się, na pewno z maluszkiem bedzie wszystko w porzadku, zreszta jeszcze ma czas przybrac na wadze, moje maleństwo w ciagu ostatnich 2,5 tyg. przybralo 700g!!! TakzeTwoje spokojnie tez może tyle przybrac, a tak poza tym to maszyny róznie pokazują i prawda jest taka, że równie dobrze Twoja kruszynka może juz wazyc 2500-2700......

Nie denerwuj sie tylko teraz, przeczekaj ten tydzień, a nawet jezeli za tydzień sie okaze, ze niewiele przybrało na wadze, to przeciez w szpitalu juz coś na to poradza. Dobrze, ze lekarz zauwazył, i ze bedziesz teraz pod kontrolą!!!

Trzymaj się!!! Zachowaj spokoj, pewnie bedzie cięzko, ale niestety nerwy tutaj nie pomoga:(((

Aniu, nie martw się. Na pewno wszystko będzie dobrze!! 2 kg to juz wcale nie tak mało, a możliwe też, że sprzęt nie domierzył i faktycznie waga dużo wyższa... Zrobia Ci ktg, powiedzą co i jak, w najgorszym przypadku położą na trochę do szpitala i podtuczą bajtla... Sama zobaczysz, że jeszcze po porodzie Twój szkrab będzie małym żarłokiem i przegoni wszystkie czerwcowe dzieci :) Słyszałam, że dzieci bardzo szybko nadganiają różnice...

A za kilkanaście lat jeszcze się będzie odchudzać :):):)

reklama
Dzieki dziewczyny za wsparcie....patrze tak jak gluszek pisala na wymiary glowki i maly ma obwod HC=33,5 co sugeruje 34tydz4dzien.. to chyba tez malo...ahhh juz nie patrze na te wszystkie wymiary, bo sie dopiero zestresuje....
jutro ide na ktg,
ruchy czuje bardzo wyraznie, wiec sie ciesze:))))) :) :) :)
bede z niecierpliwoscia czekala do nastepnego czwartku:)))))))oby sie polepszylo.... :) :) :) :)
tak sobie tlumacze, ze jak ma przemiane materii po mamusi, to jak sie urodzi bedzie wazyl kolo 2800g - tyle co ja albo tyle co moj brat 2650g..
tez nie bylismy gigantami...

Do góry