reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga naszych bobasków ;)

Kiedy masz już swoje dzieciątko w ramionach, może zaniepokoić Cię niewielkie wgłębienie w jego główce. Nie musisz się martwić. To tylko ciemiączko, dzięki któremu Twoje dziecko łatwiej mogło się urodzić, przeciskając się przez kanał rodny. Jest ich kilka na główce dziecka, ale można wyczuć pod palcami tylko dwa - przednie i tylne.

Ciemię przednie powinno zarosnąć między 9 a 18 miesiącem, a tylne między 4 tygodniem a 6 miesiącem życia dziecka. Późniejsze zarastanie może świadczyć o krzywicy, wielkogłowiu lub być tylko nieszkodliwą cechą dziedziczną (i tak jest najczęściej). Jeżeli dziecko rozwija się prawidłowo, ma odpowiedni do wieku obwód głowy i nie ma widocznych cech wskazujących na krzywicę (bardzo krzywe nóżki, odgięte łuki żebrowe, wystające guzy czołowe) to raczej nie ma powodu do niepokoju. Jeżeli jednak wystąpią powyższe objawy skonsultuj się z lekarzem, który zlecając odpowiednie badania szybko znajdzie przyczynę.

Ciemiączko reaguje na każdą zmianę ciśnienia w główce dziecka. Jeśli płacze, złości się, wtedy można zaobserwować jego uwypuklenie i nie ma powodu do niepokoju. Jeżeli jednak uwypukla się podczas gorączki to należy zwrócić się do pediatry, ponieważ może to oznaczać nawet zapalenie opon mózgowych.

Jeżeli dziecko mało pije, ma biegunkę lub wymiotuje to ciemiączko poprzez zapadnięcie się oraz inne cechy (np. suche usta, sucha i wiotka skórka, wyostrzone rysy twarzy) wskazuje na odwodnienie dziecka. Należy poić dziecko oraz szybko uda ć się do lekarza w takiej sytuacji.

Nie bój się szczotkować swojego dziecka. Ciemię i szwy czaszkowe są mocne i bardzo sprężyste. Podczas delikatnych zabiegów pielęgnacyjnych nie możesz ich naruszyć

reklama
Ciemiączko - przedwczesne zarastanie
DEFINICJA
Ciemiączko przednie zmniejsza się wyraźnie od 6 miesiąca życia dziecka. Zwykle ciemiączko zarasta w przedziale wieku 15-18 miesięcy, ale może zarosnąć całkowicie już w wieku 9 miesięcy.
OBJAWY I PRZEBIEG
W pediatrii istnieje stan chorobowy polegający na przedwczesnym zarastaniu szwów czaszkowych i ciemiączek. Choroba ta jest nazywana kraniostenozą (łacińskie: craniostenosis). Konsekwencją jest powstanie małogłowia, czyli zmniejszonego obwodu czaszki, spowodowanego zbyt wczesnym zamknięciem się szwów i ciemiączek. Następstwem tego stanu mogą być poważne zaburzenia neurologiczne. Niemniej należy pamiętać, że istnieje bardzo duża fizjologiczna zmienność rozmiarów i rytmu zarastania ciemiączka przedniego. Podejrzenie kraniostenozy wysuwane na podstawie obserwacji rozmiarów ciemiączka często nie potwierdza się. Oprócz pomiarów wielkości ciemiączka konieczna jest regularna kontrola obwodu głowy i stanu neurologicznego dziecka.
WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Podejrzenie zbyt szybkiego zarastania ciemiączka przedniego i szwów czaszkowych wymaga pilnej konsultacji z pediatrą w celu oceny prawidłowości przyrostu obwodu czaszki i kompleksowej oceny rozwoju dziecka.
LECZENIE DOMOWE
Ewentualną diagnostykę specjalistyczną bardzo ułatwi regularne (ok. raz w miesiącu) mierzenie obwodu głowy i nanoszenie go na znajdujące się w książeczce zdrowia siatki centylowe.

Kupiłam sobie pediatrię na allegro :) Teraz będę już wszystko wiedziała i bez łaski. :) Musi tylko do mnie dojść.

Ewe - fajne te urywki. Wniosłaś trochę światła do naszej dyskusji :)

Pzdr

Agnieszka

Nie wiem Czarownica dziwny ten twoj lekarz bo jesli ciemiaczko zarasta za szybko to własnie trzeba ograniczyc wit D3. U mojego jest malutkie na 1 palec i ped. kazała dawac 1 krople co drugi dzien...ale generalnie głowa rosnie prawidłowo:tak:

My też mamy zmniejszoną dawkę witaminy d3 na mniejszą, Czarownica to jest twoja sparawa ale ja nie podawałabym tych 6 kropli. Skoro nie powiedział i sama nie zauważasz zmian krzywicznych ja bym nie ryzykowała :baffled:

Moja Ania dwa dni przed ukończeniem 7 miesięcy waży 7860 i mierzy 70 cm, obwód głowki 42 cm a klatki piersiowej 44 cm.
Czarownica dziwi mnie, że lekarz zalecił Ci podawanie tak dużej dawki wit. D skoro ciemiączko zarasta prawidłowo. Nadmiar wit D szkodzi. Dziecko może mieć problemy z wypróżnianiem.

dzieki;)
nie podaje 6 kropli daje normalnie po 2 na dobe!!!
to jakis jego chory wymysl !!
zosia ma wymiary prawidlowe jesli patrzy sie na centyle

reklama
Do góry