reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Waga naszych bobasków ;)

Ewe nie marwt się. Mi lekarka powiedziała w piatek tak: ma być średnio 700 gram na miesiac od urodzenia liczac. ŚREDNIO. Powiedziała że raz diecko przybiera 1 kg na miesiac a naz 400 gram . Średnia wychodzi 700 i jest git.Ja mam ważyć Maryś raz w tygodniu i kontrolowac te przyrosty.W piatek wazyła 7415 (15 gram w 2 dni hehe) i mierzyła 68 cm. Też mam długą pannę

reklama
Ja ważyłam moją Anię 10.11 i waga wskazała 7540. Jak czytam ile waże dzieciaczki ważą to waga Ani jest dużo niższa. Z drugiej strony Ania przybrała już od urodzenia 4770 więc mam nadzieję że nie za mało. Wzrostu ma 71 cm. Mój mąż się śmieje, że tylko metr urośnie i będzie jak mamusia:-D

Weronika nie podwoiła jeszcze swojej wagi... a za 2 tygodnie kończy pół roku, no ale taka pewnie jej uroda - długa i szczupła, jak mama ;-)

Znalezione:

"Prawidłowy rozwój fizyczny małego dziecka wyraża się miedzy innymi stałym, odpowiednim do wieku powiększaniem się jego wagi do wzrostu. Ogólnie biorąc najintensywniejszy przyrost wagi i wzrostu stwierdza się w pierwszych dwóch latach życia dziecka.
Niemowlę rośnie w innym tempie niż płód. Tempo to, szybsze w późniejszych okresach życia, jest znacznie wolniejsze, niż było w okresie życia wewnątrzmacicznego. Średnio niemowlęciu przybywa na wadze:
w ciągu I kwartału ? 30 g dziennie
w ciągu II kwartału ? 20 g dziennie
w ciągu III kwartału ? 15 g dziennie
w ciągu IV kwartału ? 12 g dziennie
( Bogdanowicz 1957)
Dziecko po ukończeniu pierwszego roku życia waży przeciętnie 10,2 kg.

Przyrost wzrostu niemowlęcia wynosi średnio:
w I kwartale ? 10 cm
w II kwartale ? 6 cm
w III kwartale ? 5 cm
w IV kwartale ? 4 cm
( Bogdanowicz 1957)

Gdy w pierwszym roku życia przybywa dziecku na wadze 7,5 kg przy 25 cm przyrostu wzrostu, to w drugim roku przyrost wagi wynosi zaledwie ok. 2 kg, a wzrostu- 12 cm.
Już w pierwszym roku życia wyrastają dziecku pierwsze zęby. Są nimi siekacze mleczne, które pojawiają się na ogół w stałej kolejności. Najpierw, bo około 6 miesiąca życia, wyrzynają się dwa dolne siekacze wewnętrzne, następnie, około 8 miesiąca, wyrastają siekacze wewnętrzne górne, później zaś dopiero siekacze zewnętrzne górne i dolne. Pod koniec pierwszego roku życia uzębienie prawidłowo rozwijającego się dziecka składa się więc z 8 siekaczy, które umożliwiają wprawdzie dziecku odgryzanie kęsów pożywienia, nie pozwalają jednak na jego przeżucie. Reszta zębów mlecznych pojawia się w drugim roku życia. Pod koniec trzeciego roku mleczne uzębienie jest już w pełni skompletowane, umożliwiając mu prawidłowe żucie pokarmów".

"W czwartym miesiącu przybór masy 450 gram mieści się w normie, choć jest mniejszy od wcześniejszego tempa. Ale nie ma się czemu dziwić, skoro dziecko w tym wieku ma 12! godzinną przerwę nocną. Czyli w pozostałe 12 godzin musi nadgonić 7-10 karmień! To wypada prawie co godzinę. Dziecko, chcąc utrzymać laktację, ssie bardzo często i poniekąd słusznie. Marudzenie oczywiście może wynikać też z kłopotów z brzuszkiem.
Proponuję powrócić do chociaż jednego karmienia nocnego, tak aby tylko jedna przerwa w ciągu dnia miała maksimum 6 godzin. Można karmić dziecko prawie przez sen w nocy z korzyścią dla niego (tłusty pokarm!) i dla mamy (nieprzepełnianie się piersi)".

I jeszcze to:

"Badanie na przełomie 5 i 6 miesiąca

Badanie kontrolne przeprowadza się po kolejnych 6 tygodniach od ostatniej wizyty. Dziecko ma już około 18 tygodni. Badanie połączone jest z trzecim szczepieniem DiTePer (przeciw błonicy, krztuścowi i tężcowi) oraz drugim przeciw Polio (choroba Heinego Medina).
  • ważenie - dziecku przybywa miesięcznie średnio około 500- 600 g na wadze.
  • ocena przyrost długości - między 3 i 6 miesiącem dziecko rośnie o około 5 cm.
  • ocena rozwoju psychicznego - dziecko powinno już wydawać dźwięki takie jak "gruchanie", nawiązywać kontakt z osobami będącymi w pokoju i reagować uśmiechem, wodzić wzrokiem i odwracać głowę, a także samodzielnie przekładać przedmioty z jednej ręki do drugiej.
  • ocena rozwoju fizycznego - niemowlę, położone na brzuchu podnosi głowę i ramiona. podpierając się rączkami. Próbuje siadać gdy poda mu się do rąk coś do uchwycenia. Również w tym czasie dziecko zaczyna ząbkować. Jako pierwsze wyrzynają się dolne jedynki. Tylne ciemiączko jest już zarośnięte, ciemiączko na czubku głowy zaczyna się zmniejszać".

To ciekawe choc nie mozna sie tego sztywno trzymac sadzac po naszych dzieciaczkach hehe... moj to moze bedzie wazył 10 kilo z hakiem jak bedzie miał rok ale niektore z dzieciaczkow na bb to juz tyle waza:rofl2: :happy2:

Sluchajcie ja jestem w szoku i w to niewierze....ostatnio wazylam Judi po jedzeniu u Babci ( ma ta super hiper fajna wage co z ta super dokladnoscia wazy) i wyszlo 7 kg a potem bez papu 6900 a dzis po kilku dniach niby Jdi wazy 7400....tylko babka nie zwazyla jej dokladnie bo jak ja polozylam to zaczela tak wyc (a ona zawsze sie zanosi i tams ie tego chyba bardzo boja bo panikuja) i dala wage az na 9 kg i ja mowie ze moze 7100 bedzie wazyc ale nie zdazyla i zostawila na 7400 i kazala szybko ja zabierac bo tak plakala ... pow ze to troche moze byc nie miarodajne czy cos ale bez przesady!!! pozniej pojde na kontrole dajmy na to za miesiac i jak wtedy bedzie wazyc 7400 czy 7500 to bedzie ze nic a nic nie przybrala....myslicie ze te wagi co u babci ja wazylam sa oki??? niby kiedys pokazywala mi oki z waga u gina ale tu chodzi o niemowle....a wzyciu nikt mi nie wmowi ze Judi tyle wazy przy swoim wygladzie i tym ze miesiac temu wazyla 6700.....no i duzo nie je....ah....
musialam sie wyzalic....

lilith czasami właśnie tak jest, że źle zważą, bo np. jest nierzetelna pielęgniarka. Jak ja ostatnio byłam w przychodni to było coś nie tak z wagą i od razu pielęgniarka kazała jeszcze raz położyć i było ok. Najlepiej zawsze ważyć na tej samej wadze i o tej samej porze (np. rano przed podaniem jedzenia) wtedy można te wagi porównywać. A tak teraz nie wiadomo i ty się martwisz a pewnie zupełnie niepotrzebnie... Ja to już dawno przestałam przejmować się wagą Ani. Zobacz jak one z Judi się ładnie rozwijają i nie ma powodów do zmartwień.

Kurcze Głuszek jak napisałaś że ma być średnio 700g na miesiąc, to Ania tak nie ma. Od urodzenia przybrała dopiero 3 kg, więc średnio 500g na miesiąc.

reklama
Mojej średnio wychodzi 745 na m-c, więc całkiem ładnie.

Mandarynka ty się nie przejmuj. Po pierwsze karmisz wyłącznie piersią, po drugie to są tylko orientacyjne dane, jeśli Ania dobrze się rozwija, nie ma anemii i jest radosna (a tak przecież jest) to wszystko w porządku. Każde dziecko ma swój własny rytm.

Do góry