reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga naszych bobasków ;)

reklama
Ja juz tez sie zastanawiam kiedy by skoczyc do lekarza z tymi polikami bo troche sie martwie juz i mam podejzenie tylko takie ze to na jakis składnik zup bo ma to na wieczor jakis czas po zupie i to nie kazdej a do rana mu schodzi. A ostatnio mu sie zdazyło 2 razy zygnąc czego wczesniej nigdy nie miał nawet jak ulewał. Wczoraj biedak przy kaszce, ktora je na noc normalnie nagle przerwał i tak sie obrzygał i o dziwo nie kasze wyzygał tylko zupe ktorą jadł 3 h wczesniej fakt ze zjadł jej sporo i z całym zółtkiem ale to nie na zółtko raczej bo po zupie bez zółtka tez miewał te policzki:confused: Narazie staram sie nie dawac zup z selerem i pomidorem bo to ponoc najczesciej uczula:confused:

ja polika olalam trzymam się tego,że to od zębów:)
ale gdzie s czytałam,ze jakieś dzidzi miało łaśnie polika od skrobi...i tam laska wymieniła banany i kartofle,ale nie wiem nieważne

no witam ja z polikami poszłam do lekarza i jestesmy od dwóch dni na mleku sojowym INFAMIL nie wiem czy to to ale sprawdzamy w reszcie jedzenia nie mamy zakazów wycofane z jadłospisu mamy tylko kaszki bobovity na mleku modyfikowanym.
a co do wagi to mała
5go grudnia wazyła 9220
a wczoraj 10100
to wychodzi calkiem ładniie na prawie 3 m-ce 1kg

Prawidłowy rozwój fizyczny małego dziecka wyraża się miedzy innymi stałym, odpowiednim do wieku powiększaniem się jego wagi do wzrostu. Ogólnie biorąc najintensywniejszy przyrost wagi i wzrostu stwierdza się w pierwszych dwóch latach życia dziecka.
Niemowlę rośnie w innym tempie niż płód. Tempo to, szybsze w późniejszych okresach życia, jest znacznie wolniejsze, niż było w okresie życia wewnątrzmacicznego. Średnio niemowlęciu przybywa na wadze:
w ciągu I kwartału ? 30 g dziennie
w ciągu II kwartału ? 20 g dziennie
w ciągu III kwartału ? 15 g dziennie
w ciągu IV kwartału ? 12 g dziennie
( Bogdanowicz 1957)
Dziecko po ukończeniu pierwszego roku życia waży przeciętnie 10,2 kg.

Przyrost wzrostu niemowlęcia wynosi średnio:
w I kwartale ? 10 cm
w II kwartale ? 6 cm
w III kwartale ? 5 cm
w IV kwartale ? 4 cm
( Bogdanowicz 1957)

Gdy w pierwszym roku życia przybywa dziecku na wadze 7,5 kg przy 25 cm przyrostu wzrostu, to w drugim roku przyrost wagi wynosi zaledwie ok. 2 kg, a wzrostu- 12 cm.

Angie, ja ostatnio zamiast kaszki na kolację daję jakieś, "Misiowy Ogródek", danie z makaronem lub zwykłą zupkę z ryzem, bo Kubeł kilka dni pod rząd wymiotował kaszką. Myślę, że mu się po prostu przejadła albo reguluje nadmiar wapnia (czytałam, że tak może być, a mój mały ma wapń w górnej granicy normy).
Dziś ma znowu czerwone policzki. Mam nadzieję, że to na dolne dwójki :-)

no to gosiek nasze Maluchy są chyba takie sam moja KInia miała 5 lutego 12300 i 75cm
heksa dlaczego kaszki bobovity????????????????????????
moja właśnie dziś dostała na śniadanko mleczno-ryżowa z pomarańczami z nestle,bo manna z bobovity już jej się przejadla

biedronka - oj chyba tak - ale one są cycate - więc mój w nocy sporo nadrabia - po prostu cycyek mu non stop wisi w buzi

reklama
gosiek moja ma to samo,ale ona za dużo nie chce jeść innych rzeczy,a w nocy cwaniara to potrafi mnie nie budzic a se cycka wsadzić do paszczy i cyckać...więc ja wiem,ze je w nocy np, 4 razy,a może jeść dużo więcej,bo ostatnio ją na tym przyłapałam:)

Do góry