reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga I Wzrost Bobasów

reklama
Idziu niezle czary-mary;-)Nie ma jak kaszka betonka! Franek tez przez ostatnie 4 tygodnie przybyl jakies 250 wiec nie zawiele.Ale podobno nie ma sie czym martwic bo w gore idzie:confused:

kaszki - kaszkami ale wczoraj bylam na imprezce u kuzyna i tam byl tez drygi kuzyn z 2 dni starszym od kamilki synkiem ... mysle ze nie zgdniecie ile to dziecko wazy ... dodam ze syn innej kuzynki wazy tyle w wieku 3 lat ...

no dobra, nie bede tak i powiem wam: 13 kg ... i musze dodac ze widac po dziecku kazdy gramik - tluscioszek jakich malo - lydka guba jak nie wiem co ... ale widac ze dziecko ladnie sie rozwija - z niczym nie ma problemu, jest zadbane i kochane ... tylko ta waga - az dziw ze ich pediatra nie widzi w tym problemu ... ale jak sie dowiedzialam ze dziecko jako niemowle zjadalo mleczko z 2 piersi (po sprawdzeniu odciagaczem wyszlo jakies 180 ml z kazdej) i bylo mu malo wiec dorabiali mu kaszke - to juz nie bylam taka zdziwiona; tylko ze moim skromnym zdanie to nie byl glod tylko jakis inny problem ... mam tylko nadzieje ze dziecko wyrosnie z tego sadla i nie bedzie mialo problemow z waga ...

Idziu:szok: :szok: :szok: jestem w szoku jak mozna dopuscic do takiej nadwagi u tak malego dziecka??? Polroczne dziecko ktore wazy 13 kg...no ale nie dziwne skoro wcina 360 ml mleka + kaszke.Szkoda tylko ze rodzice nie zdaja sobie sprawy z tego ze ksztaltujac niewlasciwe nawyki zywieniowe u dziecka wyrzadzaja mu krzywde doprowadzajac do takiej nadwagi.Rozumiem ze sa dzieci ktore sa szczuplejsze i te ktore sa pulchniejsze ale 13 kg to chyba przegiecie....Dzieci z nadwagą są bardziej podatne na infekcje dróg oddechowych, mają problemy ze stawami i wysokim ciśnieniem krwi a co najgorsze w tym wieku wlasnie koduja sie komorki tluszczowe i ksztaltuje sie metabolizm i nie ma co sie czarowac ze jak zacznie chodzic to zrzuci te kilogramy.Nie zrzuci bo jego organizm bedzie potrzebowal coraz wiecej i wiecej....Znam ten problem dosc dobrze bo mialam 16 lat jak urodzil mi sie brat.I niestety moja mama jak wiekszosc mam cieszyla sie ze tak ladnie je i przybiera wiec go tak karmila i karmila o on chetnie jadl. Nie byl monstrum ale troszke pulchny tak z poltora-dwa kilo wiecej niz powinien(jako niemowle) i po mimo ze byl zywiolowym dzieckiem(basen,sporty) i potem mama pilnowala kalorii odbilo sie to nadwaga z ktora walczy caly czas.I dodam jeszcze ze czynnik genetyczny nie mogl zadzialac zabardzo bo nasza rodzina to sami chudzielcy...

buba dokladnie :szok: :szok: :szok:
juz wczesniej slyszalam ze maly starsznie duzo wazy ale jak go zobaczylam to nie bylam przygotowana na taki widok ... i niestety zdaniem rodzicow wszystko jest ok ... bo skoro dziecko chce ...

Idziu no wlasnie skoro dziecko chce..... to dawac...a to nic bardziej blednego.My to wiemy ale niektore mamy nie.Po to sa stworzone schematy zywieniowe i istnieja siatki centylowe aby obserwowac rozwoj dziecka.I nie chodzi tu o odchudzanie tylko o zachowanie zdrowego rozsadku.Wiem to z wlasnego doswiadczenia bo Franek tez zjadlby ekspresowo kazda ilosc.Tylko co z tego_On nie je z glodu tylko z lakomstwa!!!

Byliśmy dziś na szczepieniu, więc poznałam najnowsze wymiary Kubulka. Waga 8100 g, długość 72 cm :-)

My byłyśmy wczoraj na szczepieniu i Natalka płakała bardziej przy ważeniu niż przy szczepieniu ;-) przy którym tylko raz miałknęła :-D
Ale waży za to już 8690g :) Nadrobiła ten ostatni mały przyrost w 2 tyg :-) juuupppiii !!!! :-D

reklama
Do góry