reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

waga i wzgrost naszych kruszynek

Z tymi siatkami centylowymi jest tak, ze najważniejsze jest to, czy wszystkie pomiary są korelujące ze sobą - np. jeśli wagę mamy w 75 percentylu to oczekujemy, że wzrost i obwód główki też będą w +/-75 percentylu - tzn. że wzrost będzie równomierny. Jak dziecko "trzyma się linii" to oczywiście jest dobrze, ale jesli się nie trzyma, a proporcje poszczególnych pomiarów są zachowane to nie ma się czym martwić. Swoją drogą nie wiem, czy jest na świecie choć jedno dziecko, które ma wszystkie parametry w 50 percentylu i cały czas trzyma sie linii :-D
I jeśli na przykład dziecko urodziło się w 50 percentylu wagowo, 75 percentylu wzrostowo i 50 percentylu obwód główki to jeśli teraz ma na przyklad 75-85-75 percentyl to jest ok (momo że nie "trzyma się" linii).
U nas Synek urodził się i miał wagę w 3 percentylu, główkę w 50 percentylu i długość w 75 percentylu - obecnie (i tak juz od 1,5 miesiąca - ważymy codziennie na elektronicznej pediatrycznej wadze,a mierzymy raz na miesiąc) ma wagę w 85 percentylu, wzrost w 85 percentylu i główkę w 75 percentylu - czyli bynajmniej nie trzyma sie linii, a jest jak najbardziej w normie i rozwija się super!
Na klinice widziałam dziewczynkę (z infekcją dróg oddechowych, więc poza tym całkowicie zdrową), która urodziła się i wszystkie wymiary miała 3-25 percentyl, a jako 6 miesięczne dziecko wszystko miała w okolicy (lub nawet ponad) 97 percentyla - i nie było w tym żadnej patologii :tak:

reklama
a moja coś ok 6, nie wiem dokładnie bo razem się ważymy na domowej wadze, a wiecie jak to jest ;-) a długa na jakieś 68 cm.

Witajcie dziewczyny.Macius urodzil sie z waga 3540 i 54dl.A teraz wazy juz 8200.Ubranka ma juz na 6-9mc.Dodam tylko,ze jest od 3tyg.zycia na Nutramigeni.Ale przybiera,ze ho ho.Pozdrawiam

Tak, tak..te nasze klocuszki...:-D ja już nie daję rady zliczać fałdek na nóżkach hihihih:-D A jak ma rajstopki ubrane to odciska się na nóżkach grubiusich obrazek ....:baffled::sorry2: Kupiłam dziś bez wzorku....:sorry2:

reklama
Do góry